Blog > Komentarze do wpisu
Szwedzkie babeczki z jabłkami

babeczki

 

Z doświadczenia wiem, że 99 % osób kocha wszelkie babeczki, a jakoś tak zachciało mi się czegoś jabłkowego. Według obiektynej opinii smaczne, a nawet bardzo. :]

Z podanych ilości wychodzi około 16 babeczek.

260 g mąki

200 g masła

120 g cukru pudru

2 jaja

pół łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka - pokrojone i podduszone z cukrem, bądź tarkowane ze słoika (jak u mnie)

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć ciasto na godzinę do lodówki. Po wyjęciu część rozwałkować na około 5 mm i wyciąć mniej więcej 16 krążków. Wyłożyć nimi natłuszczone foremki do babeczek. Nałożyć jabłek, a następnie wyciąć z pozostałego ciasta cieńsze krążki, którymi zakryjemy babeczki - brzegi wcześniej najlepiej zwilżyć zimną wodą.

Babeczki piec około 30 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika można je delikatnie podważyć nożem, żeby później ładniej odchodziły od foremek. Chociaż u mnie nigdy nie ma z tym problemu.

Smacznego!

środa, 16 września 2009, szalonymuchomor




Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.