Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka budyniowe
Nie ma to jak budyń. Najlepiej domowy, taki jak ten. Albo w ciastach, drożdżówkach, pączkach i oczywiście ciasteczkach! Niewiele jest przepisów, które często powtarzam (tyle jest rzeczy do wypróbowania!), ale ten jest jednym z nich. Może dlatego, że uwielbiam te ciastka na ciepło, kiedy wnętrze jest jeszcze miękkie i taaaaak smakujące budyniem! A robi się je błyskawicznie. Aż się zdziwiłam, że jeszcze nie ich tu nie przedstawiłam. Ale na szczęście znalazłam wczoraj jakies stare zdjęcie. :] Przepis znaleziony dawno temu u Dorotus.Nie sugerujcie się zdjęciem, gdzie akurat ciasteczka były wykrawane z rozwałkowanego ciasta. Im grubsze (im więcej tego wnętrza :] ) tym lepiej. 220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
100 g cukru, ew. trochę mniej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (czasem daję śmietankowy), a zastanawiam się nad użyciem toffi i czekoladowego. :]
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut.
Koniecznie spróbować na ciepło!
O.
czwartek, 07 stycznia 2010, cukrowawrozka
Komentarze
olciaky
2010/01/07 13:15:00
Piekłam kiedyś podobne waniliowachmurka.blox.pl/2009/08/Maslane-ciasteczka-z-dzemem-wgLiski.html ,aczkolwiek troszkę inne:)
Bardzo mi smakowały i były niesamowicie kruchutkie-długo utrzymywały świeżość:)
olciaky
2010/01/07 13:15:39
jeśli chcesz to ja je miło przyjmę do akcji "Karnawałowe przekąski" na imprezie pewnie by się rozeszły w oka mgnieniu!:D
Gość: magda, *.aster.pl
2010/01/07 14:21:11
ah ale super fajne musmiec nietypowy no i pyszny smak :)
zaytoona
2010/01/07 16:51:38
Muszą smakować fenomenalnie i delikatnie. Czyli tak, jak lubię. Chociaż... ja właściwie ogólnie przepadam za ciastkami, więc... ;))
Pozdrawiam! 2010/01/08 20:27:48
patrząc na ich nazwę pierwsze co mi się nasunęło to, że będą to ciastka przekładane budyniem, a tu taka niespodzianka;) bardzo ładnie Ci wyszły, uwielbiam wypiekać takie drobne słodkości:) sympatycznie tu u Ciebie:)
2010/01/08 20:46:04
Bardzo apetyczne ciasteczka, takie na slodka przegryzke. Na pewno wyprobuje. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
Gość: midori, *.ostroda.vectranet.pl
2011/07/21 19:58:53
Robiłam te ciasteczka niejednokrotnie i zawsze wychodziły przepyszne :) Ostatnio pozwoliłam sobie urozmaicić przepis. Zamiast budyniu czekoladowego czy waniliowego, dałam malinowy, a do ciasta wrzuciłam pokrojoną w drobne kosteczki tabliczkę czekolady mlecznej. Wyszły równie smakowite :)
Polecam przepis wszystkim ciasteczkowym łasuchom :)
cukrowawrozka
2011/07/22 17:51:36
no proszę, ja często myślałam nad malinowym, ale jeszcze nie próbowałam. trzeba będzie koniecznie! pozdrawiam słodko! :)
|
jeśli po wypróbowaniu przepisu zamieścisz swoją opinię. Będzie to przydatne dla mnie i innych. Dziękuję. :] ![]() ![]() ![]() ![]() |
a wszystkie ciasteczka własnej roboty są pyszne na ciepło :)