Blog > Komentarze do wpisu
Shortbread - prawie jak Walkers

shortbread

shortbread walkers

 

W tym wypadku "prawie" robi bardzo niewielką różnicę. :] O dawno już powziętym zamiarze zrobienia tych ciasteczek w domu przypomnial mi przepis znaleziony u Oli. Już miałam zabierać się do pracy, kiedy okazało się, że mąki kukurydzianej brak. Na szczęście google jak zwykle okazały się pomocne. Znalazłam recepturę bazującą jedynie na mące, maśle i cukrze. Od siebie dodałam sól, bo o ile dobrze pamiętam, to właśnie te 4 składniki figurują na opakowaniu szkockich Walkersów. Wyszły idealne. Kruche, ale miękkie, maślane, z lekkim słonawym aromatem... Samo przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut, więc nic do stracenia. A jak pomyśleć, że w polskim sklepie jakieś 150 gram widziałam za ponad 15 zł... Oryginał tutaj.

355 g mąki

170 g masła

80 g cukru zwykłego

spora szczypta soli


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wszystkie składniki połączyć. Przepis nie podaje, jak, więc zrobiłam tak: masło chłodne, ale nie prosto z lodówki "podziubałam" palcami z mąką, cukrem i solą. Potem krótko zmiksowałam, aż powstały okruszki. Zagniotłam ręką w gładką kulę i voila. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 18 cm x 18 cm. Docisnąć palcami i ponakłuwać widelcem. Piec, aż brzegi będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i posypać lekko cukrem. Kiedy trochę przestygnie, pokroić na prostokąty lub kwadraty.

 

czwartek, 21 stycznia 2010, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: agnieszka77, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/21 14:10:25
no proszę, już nie będę musiała czekać, aż siostra przyśle z UK wyczekaną paczuszkę z walkersami. :) pozdrawiam!
-
sweet_spoon
2010/01/21 14:44:36
ciesze sie, ze smakowaly:) wygladaja smakowicie. Dawno juz ich nie robilam, dziekuje, ze mi o nich przypomnialas!

pozdrawiam
-
grazyna1961.only
2010/01/21 14:51:59
Wyglądają bardzo smakowicie :)
-
2010/01/21 16:47:36
Już czuję, że mój mąż będzie zachwycony jak mu upiekę.
-
Gość: magda, *.aster.pl
2010/01/21 16:49:10
nie znam walkers no ale wygladaja super i porecznie do chrupania przy nauce :)
-
gosiaa99
2010/01/21 19:32:22
Musze być pyszne, lubie takie proste dobre ciasteczka;)
-
urbanska_anna
2010/01/21 21:56:26
Mój mąż za nimi szaleje, z czasów studenckich, gdy jeździł tam na wakacje... Ciekawe czy zgadnie jak mu upiekę...
-
olciaky
2010/01/22 18:01:16
O shortberad!
Chciałabym upiec:)
-
malta_79
2010/02/04 17:10:50
Właśnie przygotowałam. Kuli nie dalo się rozwałkować, bo się sypała, wiec wcisnęlam w blaszkę i wstawilam na chwile do lodówki. Łypię teraz na nie okiem. Zamelduję czy wyszły. I jak.
-
cukrowawrozka
2010/02/04 17:28:18
To nie szkodzi, mi też raczej ciężko się wałkowało, wkładałam na blaszkę kawałkami i podociskałam. Trzymam kciuki, żeby było dobre. :]
-
malta_79
2010/02/04 18:10:25
Siedzą w piekarniku. Nadal są podejrzane (dlatego siedzą)
-
malta_79
2010/02/04 18:16:07
raport z pola walki: Psia kość. Chyba nie należało ich nakłuwać. Pękają.
-
cukrowawrozka
2010/02/04 20:12:03
a może za długo siedzą? One po wyjęciu powinny być miękkie. :]
-
malta_79
2010/02/05 11:41:27
ee siedziały 10 minut. Są dobre, ale nie nadają sie do pokazywania :D
-
Gość: uhmu, 95.108.113.*
2011/02/14 17:02:57
Zrobiłam z koleżanką od razu podwójną porcję, żeby połowę zabrać do znajomych, a resztę zostawić sobie na później. Jakie było nasze zdziwienie kiedy wróciłyśmy i blaszka świeciła pustkami. ;)) Każdy zachwalał, a i my nie miałyśmy problemów z pieczeniem. Dzięki za przepis, na pewno do niego wrócimy!
-
vespertinee
2011/02/15 22:44:54
Wlasnie skorzystalam z tego przepisu, dziękuję CW :)))
-
Gość: Cherry, *.rev.inds.pl
2011/03/28 16:59:50
Mnie wyszły idealne:)Poza tym,z e na poczatku były miekkie i się wystraszyłam,a le póxnie nabrały maslanej kruchości. Cudowna cukrowa wróżko please podawaj wymiary foremek do swoich przepisów, nie jestem jeszcze tak doświadczona i nie potrafie dopasowac proporcji do rozmiaru formy. A za długo poszukwiany przeze mnie przepis, thanks
-
Gość: beautifulstranger, *.toya.net.pl
2011/05/19 15:38:59
robiłam wczoraj (zniknęły wszystkie) i robię właśnie teraz. idealne dla gości tak na szybko. co do kuli - ja też miałam z tym problemy. nie wałkowałam - wyłożyłam bezpośrednio na blachę małymi, zbijanymi ręcznie kawałkami i dociskałam. przemknęło mi przez myśl, żeby dodać masła, ale - całe szczęście - nie zrobiłam tego i wyszły pyszne :D
-
cukrowawrozka
2011/05/19 17:41:14
Bardzo miło to słyszeć! Pozdrawiam. :)
-
Gość: svea, *.ghnet.pl
2011/11/20 16:31:21
Ciasteczka wspaniałe :) to było moje drugie podejście do nich, pierwszy raz robiłam z innego przepisu i nie wyszły :/ ale te - super :))) szybko się robi a efekt pyszny :D
-
Gość: JOLA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/10 16:59:07
cIASTECZKA- THE BEST !!! nICZYM ORYGINAŁ !!!
-
Gość: krzysiekh771, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/06 11:22:29
Hej Parcowałem w firmie Walkers Shortbread na produkcji ciastka naprawde dobre :)
-
Gość: callena, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/07/12 20:15:17
ja dodaję jeszcze łyżeczkę whiskey i 3 łyżeczki baileys - pyyycha!



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.