Blog > Komentarze do wpisu
Babka śmietankowa. Najprostsza.

babka śmietankowa

 

Wilgotna, lekko waniliowa, gotowa w godzinę. Czasami nie ma czasu na relaks przy michach i garach. Nie. Ma być szybko i prosto. Bądź co bądź, nie mogę iśc do gości z pustymi rękoma (to by było zerwanie z tradycją!). Przepis znalazłam kiedyś na forum cincin, kiedyś go wypróbowywałam, ale za nic nie mogę go tam odszukać. Jeśli ktoś się do niego poczuwa, to proszę o wiadomość. :] Od siebie dodałam też trochę dodałam.

3 jaja

szklanka śmietany

2 szklanki mąki

opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka cukru

łyżka dżemu morelowego + cukier puder (opcjonalnie)

następnym razem dodam też ciut soku z cytryny

 

Jaja ubijamy z cukrami i solą na puszysto. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeszcze gorącą babkę posmarowałam przetartym przez sitko dżemem morelowym (bardzo dobry patent, skórka ma fajny smaczek), a po ostudzeniu posypałem pudrem.

Relacja z obiektywnej( nie - rodzinnej) degustacji wieczorem.

Dodaję! Degustacja udana! Och i ach, bo czemu by nie, skoro smaczne. :]

sobota, 13 marca 2010, cukrowawrozka

Komentarze
upl
2010/03/13 12:51:37
Mam pytanie o smietane - ma być gęsta? Ile procent powinna mieć?
Fajny przepis tak w ogóle.
-
2010/03/13 12:51:47
Mam pytanie. Czy śmietanę dałoby się zastąpić jakimś innym mlecznym produktem? Nie mogę tu, gdzie jestem, znaleźć śmietany, i to w ogóle mnie martwi :( ale może udałoby się z tłustym jogurtem? Asia
-
2010/03/13 13:53:03
Pyszności, ślicznie wygląda :) Idealna do kawy :)
-
2010/03/13 16:00:38
Piękna babeczka:) W sam raz do kawki ;)
-
2010/03/13 17:02:14
upl - ja dałam 12%, myślę, że sprawdza się równie dobrze jak 18%
asiakusy - można spróbować. Albo zakwasić sokiem z cytryny śmietankę kremową, jeśli jest taka.
-
2010/03/13 20:07:03
poproszę o kawałek tej prostoty :)
-
2010/03/13 20:54:32
Piekna babka, taka puszysta, az chcialoby sie zjesc kawaleczek :)
Milego wieczorku!
-
2010/03/13 22:12:51
to co najprostsze zawsze najlepsze i tak niech pozostanie
-
2010/03/14 13:11:13
proste są najlepsze :)
-
2010/03/15 13:24:03
To jest chyba babka, której szukałem od dawna. Jak wyczytuję z przepisu ma mięsiste i wilgotne wnętrze, czy tak? Możesz podać, ile z tego wyjdzie porcji po pokrojeniu?

A jak wypadło ciasto podczas obiektywnej degustacji, z której relacja miała być wieczorem (wczoraj)? :))
-
2010/03/15 20:03:14
racja, racja! zapomniałam o relacji! wyszła oczywiście dobrze! wszystkim smakowało, bo nie ma składnika, którego można by nie lubić, no i jak widać, coś w tej prostocie jest. :]
jest wilgotna, trochę w konsystencji jak taki porządny, zakwasowy chleb. :]
-
upl
2010/03/16 15:39:47
o dzieki

mysle, ze jesli nie ma smietany gestej to mozna spokojne uzyc jogurtu pelnotlustego
-
2010/03/17 21:37:52
Szybkie i pyszne-to jest to!
-
2010/03/19 09:49:18
dziękuję, spróbuję z jogurtem :) bo jest bardzo zachęcająca ona :)
-
Gość: , aeca86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/31 12:58:31
bardzo łatwy przepis dzisiaj go przetestuję :P
-
Gość: , 89.174.180.5*
2010/05/03 15:51:32
super szybka, super smaczna
-
2010/06/15 11:26:28
Mam nareszcie dostęp do śmietany, i upiekłam. Jako marmurkową. Pyszne ciasto!!! Wilgotna, puszysta, delikatna, słodka w sam raz. Zjedliśmy w dwa dni i rodzina mnie prosi teraz, żeby ją piec na każdy weekend :)
-
2010/06/18 16:32:11
bardzo mi miło. Ja muszę wypróbować marmurkową wersję. :)
-
Gość: , apn-95-41-5-58.dynamic.gprs.plus.pl
2010/09/15 17:48:56
Od dawna piekę taką właśnie babkę (choć przepis różni się troszeczkę), dla urozmaicenia dodaję rodzynki, wszystkim zawsze bardzo smakuje, znika od razu :)
-
2010/12/01 21:59:32
zrobilam i potwierdzam, ze jest bardzo pyszna:)
-
Gość: marian1958, 213-199-197-114.tktelekom.pl
2010/12/23 13:54:14
babak to jest bardzo smaczna ja jako dzicko robilem to bralem 2 szklanki śmietany 2 szklanki mąki 1 szklankę cukru proszek do pieczenia 4 jajka aromat waniliowy z mlekiem prosto od krowy piekłem ale gorsza wychodzila niema jak śmietana poleca smacznego no i dodam dobrze jest posypac pudre m babeczkie
-
Gość: ja, host-67-148.igloonet.pl
2012/01/25 14:37:08
właśnie szukałam TEGO przepisu:) kiedyś robiłam babkę dokładnie w taki sam sposób (jedyna różnica to ilość jajek - dodawałam tylko2). Teraz po odnalezieniu przepisu zabieram się do pieczenia. A babka pyszna, bajecznie prosta i zawsze wychodzi.
Żeby urozmaicić - część masy czasami mieszam z kakao i wtedy babka ma łatkę;), ew dodaję do części startą skórkę z cytryny - no i jest babka śmietankowo-cytrynowa.
pzdr
-
Gość: , e179063068.adsl.alicedsl.de
2012/07/21 19:50:01
własnie upiekłam ciasto jest rewelacyjne i proporcje idealnie opisane ,mały szczegół który zmnieniłam to dodałam kawałeczki gorzkiej czekolady do ciasta tez warto spróbować SUPER :)
-
Gość: , ohp218.internetdsl.tpnet.pl
2013/01/04 14:13:53
Znam ten przepis od lat - babka jest przepyszna :) Dodaję jeszcze do niej bakalie - rodzynko, pokrojone morele i orzechy... cudo :)
-
Gość: Graża, 089-100-137108.ntlworld.ie
2014/09/27 12:22:06
Dziś upiekę i zobaczymy . Przepis prosty do wykonania po degustacji napisze pozdrawiam



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.