Blog > Komentarze do wpisu
Warkocz drożdżowy z serem (strucla serowa)

warkocz drożdżowy z serem

warkocz drożdżowy z serem 2

Wielu osobom ciasto drożdżowe kojarzy się z dzieciństwem. Zapach ciepłej drożdżówki, smak kruszonki... A mi nie. Babcia nigdy nie piekła (no, tylko pączki), a mama owszem, ale wtedy, kiedy byłam zbyt mała, żeby i jeść i pamiętać. Dlatego muszę sama sobie wypracować wzorzec idealnego drożdżowego. To jest z pewnościa jemu bardzo bliskie. Miękkie, delikatne, z twarożkowym nadzieniem... Rewelacyjny przepis Bajaderki z cincina. Drobniutkie zmiany. Czaiłam się na te warkocze od dawna. :]

Na dwa spore warkocze:

3 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki ciepłej wody

2,5 łyżeczki drożdży suszonych, lub ok. 40 dag świeżych

1/2 szklanki ciepłego mleka

szczypta soli

skórka z cytryny (dałam aromat cytrynowy)

4 łyżki miękkiego masła

1 jajo

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

250 g twarogu

1 jajo

1/2 szklanki cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dosypujemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż zacznie bąbelkować. Resztę składników na ciasto wymieszać (można mikserem). Dodać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odstawać od ręki. Musiałam dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut (nie musi podwajać objętości). W międzyczasie zmiksować wszystkie składniki nadzienia.

Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia na prostokąt ok. 20x30 cm. W środkowej części wzdłuż dłuższego boku rozłożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie na paski o szerokości ok. 1,5 cm i przekładać je na przeciwległą stronę, zaplatając je na przemian w warkocz. Instrukcja obrazkowa na cincinie, jeśli ktoś potrzebuje. :] Razem z papierem przenieść na blachę, lub do keksówek (piekłam w keksówkach, ładnie zachowały kształt). Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem (tak jakoś mi umknęło) i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.


niedziela, 14 marca 2010, cukrowawrozka

Komentarze
2010/03/14 16:45:19
też robiłam, o popatrz:
cioccolatogatto.blox.pl/2009/08/Drozdzowy-warkocz-z-serem-i-owocami.html
u mnie pieczone wtedy z gruszkami i czernicami, przedobre :))
-
2010/03/14 17:00:34
Cudny warkocz, widziałam raz u Arabeski :) Ale kusisz ! Zabraniam! :)
-
2010/03/14 17:02:04
u mnie w domu też nie piekło się często drożdżowego, a ja uwielbiam ten rodzaj ciasta i tak jak Ty, też sobie sama wypracowuję ten wzorzec. a Twój warkocz wygląda pysznie:)
-
2010/03/14 18:03:26
robiłam, ze skórką cytrynową (bardzo to polecam)

ninawkuchni.blogspot.com/2009/06/drozdzowy-warkocz-z-serem.html

nam też smakowało, chociaż ja na drugi raz dodałabym więcej sera
-
2010/03/14 19:11:26
Uwielbiam drożdżowe z serem i też nie pamiętam z domu - Babcia piekła różne inne ciasta, podobnie jak i moja Mama - więc sama sobie wzorce wyrabiam, podobnie jak Ty.
-
2010/03/14 20:44:27
Zapisuje do zrobienia na święta! :))
-
2010/03/14 21:05:40
Warkocz po prostu cudny.. Oj ale chyba będę musiał odrobić zadanie domowe - wszyscy go pieką, wszyscy zachwalają...a ja jeszcze nie:( Ale patrząc na Twoje apetyczne arcydzieło, stwierdzam, że to zadanie będzie czystą przyjemnością..
-
2010/03/15 10:21:47
mi rzeczywiście drożdżowe ciasto kojarzy się z domem
z leniwymi wieczorami, gdy tak cudownie w domu pachniało
gdy kroiliśmy jeszcze gorące i zjadaliśmy smarując masłem, dżemem i popijając mlekiem..
cudowne to wspomnienia
zrobiłaś mi wielką ochotę na drożdżówkę
-
2010/03/15 14:13:53
uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe:) a ta stucla po prostu - rewelka:)) ślicznie pyszna:)
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, bzy14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/15 18:42:27
Drożdżówka wygląda pysznie i bardzo fachowo! Robię ciasto drożdżowe właściwie tylko wg rodzinnego przepisu, ale koniecznie muszę wypróbować coś nowego :)
-
2010/03/15 19:16:09
Mnie również drożdżowe nieszczególnie kojarzy się z domem.
Chyba, że mojej Cioci.
Ale ono było dalekie ideału.
I też muszę wypracować sobie swój własny.
Będę szukać wytrwale.
Smakowite strucle, oczywiście.

Pozdrawiam! ;*
-
2010/03/17 21:38:41
Ja się czaję od lata i zawsze coś.:)
-
2010/03/18 13:48:22
Ależ ona apetycznie wygląda !!!
-
2010/03/18 21:16:55
Nie ma to jak drożdzowe ciasto. Jak już się bardziej z nim oswoję, to pewnie przyjdzie pora i na taką struclę:)
-
Gość: , 89-65-39-33.dynamic.chello.pl
2013/11/24 10:25:48
40 dag drożdży? trochę dużo:)
-
Gość: Ewa, user-109-243-224-159.play-internet.pl
2014/08/08 17:24:13
Chyba 4 dkg



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.