Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z serem (twarogiem) i owocami

muffinki z serem twarogiem

muffinki z serem twarogiem 2

Znacie tu uczucie frustracji, kiedy nie wiadomo, co upiec tym razem, prawda?

Teraz było mało czasu, bo muffinki zaraz idą w gości. Jedno mogę powiedzieć - jedne z najlepszych, jakie piekłam. Miękkie, z serowym, waniliowym wnętrzem i kawałkami soczystej brzoskwini. Przepis o tutaj.

Na 24 muffinki:

300 g mąki

150-200 g cukru (dałam 180)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jaja

100 ml oleju

200 ml mleka

+ na nadzienie:

300 g twarogu

1 jajo

2 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

owoce - np. brzoskwinie z puszki, śliwki, wiśnie.. chociaż myślę, że konfitura również się sprawdzi

Wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek. Oddzielnie wymieszać mleko, 2 jaja i olej. Połączyć masy, krótko, ale energicznie mieszając. Wszystkie składniki powinny być wilgotne.

Składniki nadzienia połączyć, ale nie mieszać na gładką papkę.

Do papilotek wkładać łyżkę ciasta, następnie łyżkę nadzienia, kawałki owoców i znowu łyżkę ciasta (uwaga, żeby nie przepełnić foremek). Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.

 

sobota, 17 kwietnia 2010, cukrowawrozka

Komentarze
2010/04/17 13:35:11
Chętnie jednego bym porwała. ;)

Urocza serwetka!

Pozdrawiam!
-
2010/04/17 14:14:17
Śliczne! narobiłaś mi smaka :)
-
2010/04/17 14:17:04
mi często towarzyszy problem z wyborem
zbyt wiele pysznych smaków, które chciałabym spróbowac

tak ładnie kolorowo u Ciebie
podobają mi się te białe papilotki
-
Gość: Amy, abhx7.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/17 17:13:56
Zawsze robię z twarogiem;) ostatnio również kakaowe ze śliwkami - to to polecam;)
Widzę, że mamy takie same poduszkowe poszewki: D
-
2010/04/17 17:18:26
A dzisiaj "chodził" za mną ser...tzn coś słodkiego z serem, a tu takie piękne muffinki. Zjadam je oczami :)
-
2010/04/17 17:43:00
Mogę jedną...?
wyglądają... tak że... MNIAM!!!
-
2010/04/17 21:26:35
Amy - a już myślałam, że się nie wyda, że to poszewka. :]
są cudne, jak zobaczyłam, to się nawet nie zastanawiałam!
-
2010/04/17 23:39:39
Super wyglądają te muffinki, aż ślinka cieknie:-)
-
2010/04/25 16:34:30
Brzoskwinia!
Twaróg!
Muffinki!!!
mniaaaaaaaaam:)
Cudny, fartuszek?, obrus, pościel??:D
-
2010/04/25 17:14:37
Podusia. :D
-
2010/05/21 22:50:36
Wyborne! Uwielbiam muffinki - piec i jeść :) Mój Mąż nie mógł się oprzeć :D
-
Gość: marta, 87-204-181-229.ip.netia.com.pl
2012/01/31 16:44:55
pyyyyyyyszne!!! :D ale...
jakoś mi tak dziwnie urosły :( trochę się rozpłynęły na boki (ale miałam inne papierki, nie takie ściągnięte na górze), pozatym urosły "wokół" twarogu, a potem leciutko opadły (ale i tak są pyszne!)

dodam tylko, że pierwszy raz w życiu piekłam muffinki sama (a nie z paczki), więc może coś zepsułam, może ciasto za długo stało przed włożeniem do piekarnika (jak zna złość nie było 15 minut prądu) albo za mocno wymieszałam ciasto (mama stała mi nad głową i marudziła, że ma nie być grudek, a ja jej tłumaczyłam, że ma być krótko mieszane :P)

następne pewnie wyjdą mi lepiej, ale spróbuję bez nadzienia, zrobię zwykłe czekoladowe ;)
-
2012/01/31 21:59:35
Moje też poopadały troszkę :) Może faktycznie, trochę za bardzo się "wymęczyło" mieszaniem. Sama wiem, jak to jest, jak mama "wie lepiej" :) I każe np piec brownie na sucho XD Miło słyszeć, że to były pierwsze muffinki, życzę powodzenia w następnych wypiekach ^^
-
Gość: marta, iqm18.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/03 21:25:24
a twoje też się rozlewają na boki? bo ja jeszcze nie mam blaszki tej z dziurkami do muffinków, bo pewnie jak tam wsadzę papierki w te dziurki, to przy pieczeniu się to nie rozłoży tak, jak teraz :P

a swoją drogą zmodyfikowałam trochę ten przepis, bo zrobiłam je z samym twarogiem (bez owoców), za to po wystygnięciu położyłam na każdą babeczkę łyżeczkę "sosu":
1 galaretka malinowa zrobiona w 300ml wody (zamiast 500ml) z wrzuconymi wiśniami i malinami (rozmrożone) i jak to zastygało, to często mieszałam (lub po zastygnięciu można to drobno pociąć w kosteczkę, ja wolałam taką paciaję zrobić) :) i na to kolorowa posypka :) mąż oszalał z radości :)
-
Gość: Kachna, aanw38.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/16 14:02:03
Świetny przepis. Zawsze mi się udają. Robiłam różne kombinacje: z malinami, jeżynami, wiśniami ze słoika, ostatnio z rabarbarem.
Sera wystarcza mi tak 200g. Jak robię z 300g to zawsze mi zostaje.
Pozdrawiam i dzięki za przepis:)
-
2012/08/30 18:50:16
Witaj :-) Lubię tu zaglądać i korzystać z Twoich przepisów, dlatego przyznałam Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.