Blog > Komentarze do wpisu
Placek na maślance z jagodami, a także o uzależnieniu, pierwszych jagodach i książkach kucharskich

placek na maślance

placek na maślance z owocami

Uzależnienie. Słowo, które raczej nie wzbudza pozytywnych odczuć. Dlaczego? Bo oznacza, że nie jesteśmy w pełni wolni? Samowystarczalni? Bo zależymy od czegoś, co teoretycznie wcale nie powinno być nam do życia tak potrzebne?

Przecież nie zawsze musi być złe. Jesteśmy uzależnieni od tak wielu rzeczy... Wyobraźmy sobie miesiąc bez żadnych przyjaciół, miesiąc bez muzyki, bez książek; jak dla mnie to i miesiąc bez porządnego łóżka byłby tragedią.

To, o czym myślę, to niekoniecznie uzależnienie. Nie potrzebuję tego, jak grzybek potrzebuje glonika, żeby utworzyć sympatyczny, zgrany porost. Ale lubię i nie umiem sobie odmówić. Kolejnej książki kucharskiej.

Zawsze mieliśmy w domu kilka ładnie wydanych książek, które uwielbiałam przeglądać. I marudzić, że mama nie chce zrobić nic, na co miałabym ochotę. Tak więc wertowałam i myślałam: tak, kiedyś to upiekę. I wyobrażałam sobie blachę pełną pięknych ciastek ze zdjęcia.

Ale od jakiegoś czasu, od kiedy skończyłam gdzieś 13 lat, zaczęło się istne szaleństwo. Sterty gazetek, książka za książką. Dzisiaj staram się ograniczać (miejsce na kuchennych i moich półkach dawno się skończyło), ale wciąż mięknę na widok cudownych fotografii. Albo odwrotnie - na widok starych książek z czarnymi rysunkami. Takich, które stoją smutne na półkach antykwariatu. Miałabym wyrzuty sumienia, gdybym je tam zostawiła.

I mimo, że jestem szczęśliwą posiadaczką kilku tysięcy stron zadrukowanych słodkimi przepisami, zazwyczaj i tak trafiam do internetu. Z lenistwa i niezdecydowania. I dlatego, że lubię wiedzieć, co mi wyjdzie, Teoretycznie.

Dlatego przyszedł czas na słynny placek na maślance.

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru

2 1/2 szklanki mąki

3 jaja

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1 paczka cukru wanilinowego

+ dowolne owoce

Kruszonka:

185 g mąki

100 g cukru

125 g masła

 

Składniki ciasta wymieszać w misce. Można łyżką. Wylać na natłuszczoną blachę. Na dużą blachę zrobiłam porcję z 5 jaj. Na cieście ułożyć owoce.

Masło roztopić w rondelku i bardzo gorącym zalać mąkę wymieszaną z cukrem. Szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać mąki. Kruszonką posypać ciasto.

Piec je ok. 30-40 minut w 175 stopniach.

 

Tak jak wszyscy mówili, wyszło rewelacyjne. Bardzo miękkie i wilgotne. Tata oczywiście stwierdził, że to pewnie drożdżówka. ylko taka jakaś lepsza.

Przepis wędruje oczywiście do Jagdowej Akcji Olcika.

placek na maślance2


sobota, 10 lipca 2010, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2010/07/10 10:55:31
No tak. Znam ten typ uzależnienia. Obojętnie ile książek bym nie miała, zawsze znajdzie się jeszcze jedna, bez której nie mogłabym dalej spokojnie funkcjonować. Półki się kończą, upycham jak mogę, i ciągle kupuję, kupuję i dostaję...
-
majanaboxing
2010/07/10 11:04:01
Uwielbiam ciasta na maślance! Z jagodami cudownie się prezentuje :) Zrobię z jagódkami, marzy mi się teraz po obejrzeniu Twoich zdjec. Sliczne!
-
justmydelicious
2010/07/10 11:10:45
jaki ten placek wysoki! zapisuję przepis :)
-
ugotujmy
2010/07/10 11:25:37
piękny jest ten placek

a uzależnienie całkiem przyjemne. mnie ono nie dotyczy, mam zaledwie kilka książek, z których rzadko korzystam. internet to dla mnie największe źródło inspiracji i pomysłów.
-
oluus90
2010/07/10 11:26:31
moja ciocia robi taki z malinami ;) jedno z ulubionych ciast
-
2010/07/10 12:02:52
Przepysznie wygląda to ciasto. Mam cały zapas jagód i z przyjemnością bym je zrobiła, ale brak maślanki... A w ten upał, nic mnie nie wygoni do sklepu :) Ale z pewnością w najbliższych dniach będę chciała się na niego skusic, bo takie ciasta są dla mnie kwintesencją letnich wypieków.

Pozdrawiam :)
-
zaytoona
2010/07/10 12:44:41
Ale śliczne zdjęcia! Naprawdę przecudne!

A moje uzależnienia? Cotygodniowe pieczenie, czegokolwiek. Od roku ciężko mi się temu oprzeć. I jakieś ciekawostki kulinarne, które wypatrzę w sklepie, z książkami włącznie. Cena wtedy nie gra roli - a później lamentuję, że zrujnowałam swoje oszczędności. ;))

Ściskam, Olu! ;*
-
olciaky
2010/07/10 12:51:16
Olu,
nie noo... jak bym siebie czytała!:D
Pozdrówka
-
wiosenka27
2010/07/10 13:19:20
Uwielbiam takie ciasta a wygląda rewelacyjnie:)
-
2010/07/10 15:47:00
uwielbiam placek na maślance, a jeszcze bardziej to chyba na jogurcie (:

ja zaczęłam ostatnio kolekcjonować książki kucharskie, chyba to przeradza się w małe uzależnienie, bo wchodząc do księgarni pierwsze idę do działu 'kuchnia' (:
-
cukrowawrozka
2010/07/10 16:16:49
Viri - ja mam tak samo, więc się nie martw. Miny koleżanek - bezcenne. : D
Olciku - dobrze wiedzieć, nie czuję sie sama!
Zay - pamiętam, jak rzuciłam się na Złotą Księgę Czekolady. Te 99 zł na okładce skutecznie mnie odstraszało, ale dorwałam taniej i jest. :]
Asiejko - zgadzam się . Od kiedy buszuję za przepisami w sieci, to moje notatki i pamięć telefonu to wielkie przepisowy bajzel.
Kasiu - nie mów o upale nawet. Ja też tylko w domu. :]
Paula - pamiętaj, że robiłam z 1 i 2/3 porcji. :)

Ściskam wszystkich!
-
2010/07/10 19:47:13
mmm... jakie pyszności nam prezentujesz!:) śliczne ciacho:]
-
joanna-kuchareczka
2010/07/10 21:36:53
Mniam, ale bym zjadła. Też muszę zrobić to ciasto tylko czekam na śliwki ;). Pozdrawiam
-
2010/07/10 21:43:46
Matko kochana! Bratnia dusza odnaleziona w internecie ;) Książki a zwłaszcza zdjęcia w tych kucharskich cudach są najlepszą zachętą do pieczenia gotowania i serwowania tych kulinarnych cud calej rodzinie ;)
Jednak w moim mniemaniu prócz samego boskiego smaku bardzo ważną rolę pelnie wygląd przy podaniu, to najważniejsze w całym naszym kucharzenu. A co do starych książek kucharskich to byłam kiedyś w norweskim antykwariacie i powiem ci że takich dwustuletnich czy nawet starszych cudeniek to nigdy nie widzialas, byla nawet jedna obita prawdziwą skórą wyglądała conajmniej jak jakaś księga pelna czarów i tajemnych mikstur... szkoda tylko że po norwesku ;)
-
cukrowawrozka
2010/07/10 22:01:10
coffee - tak, to jest bardzo ważne.
aż si e"serce kraja" jak w niektórych książkach i gazetach całkiem smaczne dania sa koszmarnie zaprezentowane , udekorowane i sfotografowane...

no cos ty! ja bym brała i po norwesku, toż to skarb! moja najstarsza książka to żywoty świętych z 1880 bodajże. znalezione - a jakże - w kartonie z rupieciami dziadka. :]
-
wypiekibeaty
2010/07/10 22:25:11
robiłam taki sam, i potwierdzam że jest to cudowny placek:) ładne zdjęcia
pozdrawiam,Beata
-
gosiaa99
2010/07/10 22:40:43
Po pierwszepiekne zdjecia;)
Po drugie ciasto musi byc pyszne!! :) Uwielbiam takie, a szczegolnje z dodatkiem maslanki..sa cudowne bardziej wilgotne i aromatyczne:)
-
Gość: ciastella, *.augustow.mm.pl
2010/07/11 08:24:57
pychaaa;)) u siebie mam identyczny;]]
-
zaytoona
2010/07/11 12:40:43
Mnie też "Księga" i kusiła i również odeszłam z niczym po zobaczeniu ceny... Szkoda, że ja nigdzie jej taniej nie widziałam! ;))
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/14 19:02:35
znowu kusisz jagodowo:)
-
2010/07/18 20:53:35
ja to się stało że przegapiłam to CUDO?! miałam piec muffiny ale chyba na skończy się na większej blaszce ciasta...:)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.