Blog > Komentarze do wpisu
Sernik idealny. Ciężki, gęsty, kremowy.

sernik ciężki kremowy cheesecake

sernik ciężki kremowy cheesecake3

Sernik puszysty. Sernik lekki jak piórko. Tyle wystarczy, żebym z czystym sumieniem zakończyła czytanie przepisu. Dlaczego nigdzie nie ma opisów zachwalających "sernik ciężki, sernik mazisty" albo i nawet "gliniasty"? No i gdzie tu sprawiedliwość?

Spróbujcie znaleźć w tradycyjnej książce kucharskiej, albo jakiejkolwiek broszurce przepis na sernik bez mąki ziemniaczanej, budyniu, ziemniaków, czy proszku do pieczenia. A to niespodzianka - prawie nie ma takich? Jak dobrze, że jest internet. Jak dobrze, że są cheesecake'i. Jak dobrze, że ktoś myśli jak ja. (Prawie, bo pozwoliłam sobie na trochę zmian).

Tak więc sernik idealny jest idealny dla Cukrowej Wróżki. I dla zwolenników wyrazistych, porządnych Serników przez duże S.

 

Na tortownicę 24 cm:

200 g ciasteczek digestive

3 łyżki masła

sernik ciężki kremowy cheesecake przygotowanie

900 g serka kremowego

4 jaja

1 1/4 szklanki cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżeczka soku z cytryny

1/3 szklanki kefiru

+ opcjonalnie dżem malinowy

 

Ciasteczka kruszymy na proch i mieszamy ze stopionym masłem. Mieszamy i powstałą okruszkową masę przekładamy do tortownicy i wygładzamy łyżką. I tutaj ważne: jeśli tortownica nie jest na 100% szczelna, musimy ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmujemy obręcz tortownicy i na dno kładziemy duży kawałek folii. Zamykamy tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystawjącą folią otulamy obręcz. Spód pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

spód z digestive

Serek rozcieramy blenderem lub końcówką miksera z takim nożykiem. Wszystko po to, żeby nie wtłaczać do masy powietrza. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. W momencie dodawania jajek używałam zwyczajnych końcówek, żeby mieć pewność, że wszystko dobrze się połączy. Nie miksujemy jednak za długo.

Po dodaniu jajek wlewamy kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie mieszamy łyżką.

Treaz można albo wlać całą masę do tortownicy, albo zrobić jak ja:

wlać jej częśc, wyłożyć na to kilka łyżek dżemu, zrobić widelcem esy-floresy i położyć resztę masy.

I teraz jeden z sekretów tego sernika - pieczenie.

Serni wstawiamy do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki, żeby temperatura mogła sobie spokojnie spaść. Przekręcamy na 100 stopni i pieczemy sernik godzinę  nie otwierając drzwiczek.

Po tym czasie delikatnie oddzielamy nożykiem sernik od brzegów tortownicy i pieczemy kolejne 75 minut.

Po 75 minutach podkręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Studzimy na kratce, w rozpętym kołnierzu tortownicy. Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce.

sernik ciężki kremowy cheesecake2

 

 

poniedziałek, 02 sierpnia 2010, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/02 11:03:35
Ja specjalnie nie zajadam się sernikami, ale dużo bardziej wolę te pieczone w kapieli wodnej. Są faktycznie bardziej kremowe, dla mnie to duży plus.
Pięknie Ci wyszedł, i pomysł z dodatkiem dżemu bardzo fajny!
Pozdrawiam i milego dnia:)
-
Gość: Halina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/02 11:04:01
super! Uwielbiam takie serniki, takie ciężkie robi moja babcia i są najlepsze na świecie! a niestety teraz już coraz więcej leciutkich serników.. oczywiscie ze tamte sa dobre ale z prawdziwym ciezkim nie mogą się równać :D
-
2010/08/02 11:10:21
Wróżko masz piękną paterę, gdyby nie to że u mnie serniki piecze się najczęściej jedynie od święta to już bym się za niego brała ;P
-
gwiazdka.w.kuchni
2010/08/02 11:22:27
ja tam lubię serniki gęste, kremowe, ciężkie i bez mąki/ budyniu :) pozdrawiam!
-
Gość: agatex, 94.75.124.*
2010/08/02 11:31:09
Uwielbiam takie serniki!
Już od jakiegoś czasu "chodzi za mną" zrobienie sernika ;)
I śliczna ta patera, szukam od dawna podobnej ale jakoś nie mogę natrafić na taką...
-
rain1drop
2010/08/02 11:59:25
Może "gliniasty" to za dużo powiedziane, bo pewna nutka kremowości jest pożądana (aby suchy nie był! ) ale ja też lubię serniki ciężkie i konkretnie, a nie piankowe. To są dla mnie "prawdziwe" serniki. Twój wygląda naprawdę idealnie, mniam!
I mam taką paterę, ha!
-
ciastella
2010/08/02 12:46:16
Wróżko Ty znalazłaś swój sernik- a ja wciąż szukam sernika- kruszącego się podczas jedzenia, niekremowego, niewilgotnego, taki jaki można dostać w cukierni- jeżeli ktoś wie o co mi chodzi i zna przepis na taki właśnie sernik, to bardzo proszę o kontakt;DD
-
dorota20w
2010/08/02 13:08:57
ale bym zjadła !
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/08/02 13:18:00
Piękny !!! Narobiłaś mi smaka na niego !
-
justmydelicious
2010/08/02 13:27:54
wygląda rzeczywiście idealnie :)
-
cukrowawrozka
2010/08/02 13:48:14
dołączam się więc do prośby . :)
-
cashmere85
2010/08/02 14:34:19
Myślę, że to jest przepis, na który czekałam. Ciężki, gęsty sernik to także mój ideał.
-
joanna-kuchareczka
2010/08/02 15:29:13
Bardzo apetyczny serniczek :))
-
majanaboxing
2010/08/02 17:26:08
Wspaniały serniczek! Zjadłabym z wielkim apetytem!:) Pozdrowienia:)
-
ugotujmy
2010/08/02 20:31:36
gdy tak sobie myślę.. to te chmurkowe serniki są dla mnie są smaczne. ale.. te prawdziwe.. one są najpyszniejsze. i określenie ich "mazistymi" rzeczywiście pasuje. już sobie wyobrażam taki na białym talerzyku, z małym widelcem i kremowe resztki, które po nim zostają. ten Sernik przez duże S niesamowicie mi się więc podoba. jest taki Twój, zaczarowany. zapisałam sobie przepis i dam Mamie karteczkę.. bo sama jeszcze się nie odważyłam na sernikowe pieczenie. ale może niebawem.. może powinnam się udac do Ciebie na lekcje (((-;

i moich zachwytów Twoimi zdjęciami ciąg dalszy. lubię bardzo.

i Ciebie też lubię. i to wszystko takie przyjemne.
-
2010/08/02 20:37:47
ja uwielbiam i ciężkie, i kremowe, i gęste, i lekkie jak pianka, na zimno i pieczone... ja zwyczajnie uwielbiam wszystkie serniki! to chyba zależy od nastroju jaki wybieram :)
a temu idealnemu z Wróżkolandii nie oparłabym się...
-
zaytoona
2010/08/02 21:12:06
Ja jestem zakochana we wszelkich sernikach. Od lekkich i puszystych, po ciężkie, maziste i gliniaste. Kocham smak sera w praktycznie każdym wydaniu. A Twoje zdjęcia mocno zachęcają do wypróbowania przepisu!

Pozdrawiam! :)
-
2010/08/02 21:29:06
Ten serniczek musi byc pyszny :)
-
dagmara_65
2010/08/03 11:30:44
Serniki bardzo lubię. Twój prezentuje się bardzo, bardzo kusząco !! Pozdrawiam :)
-
2010/08/03 23:01:26
A ja serniki w każdej postaci i te ciężkie i te puszyste. Szkoda tylko, że mi nie wychodzą :(
-
2010/08/04 09:41:14
Mmmm...pyszności! Super Ci sie upiekł i zdjęcia śliczne!:)
-
Gość: Charlotte, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/04 15:35:36
Wygląda przepysznie. Moja mama uwielbia serniki. Może zrobie jej miłą niespodziankę...

Zapraszam do siebie na pyszniutnkie mini babeczki :]
-
majazteca
2010/08/05 12:54:44
Uwielbiam takie serniki. Ten przepis bardzo mi sie podoba wiec sobie zapisuje :)
-
olciaky
2010/08/08 18:14:41
Sernik.. uwielbiany:)
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/08/12 13:21:21
Zgadzam się! Jeśli sernik, to odpowiednio nabity, mocno serowy, wilgotny, konkretny :D
-
Gość: dariaanna-0, 89.100.200.*
2010/11/26 12:17:07
witam, mam straszną ochote na zrobienie tego sernika, ale mam do dyspozycji twaróg i wlasny malakser, ktorym go zmiele czy taki ser nadaje sie do tego przepisu, a jesli nie to jaki ma byc to serek kremowy, bo z takim raczej rzadko sie spotykam
-
cukrowawrozka
2010/11/27 18:22:07
myślę, że warto spróbować. sernik będzie bardziej ciężki, niż kremowy, a to w koncu nic złego. :) pozdrawiam!
-
2010/12/01 17:52:41
zakupiłam sobie ser philadelphia, mam nadzieje, ze bedzie idealnie nadawal sie do tego sernika, poniewaz mam zamiar zrobic go na dniach, znam ogolny smak tych cheescake' ów, i jestem mile zaskoczona ich smakiem, ale jeszcze nie robilam go sama, wiec jak zrobie, to napewno pochwalę sie wrażeniami.
dariaanna.blog.onet.pl
-
cukrowawrozka
2010/12/01 20:54:26
czekam na relację! pozdrawiam słodko! :)
-
2010/12/07 14:55:39
sernik niebo w gębie, jadłam bardzo podobny w pewnej irlandzkiej restauracji,, ale w wersji na zimno, pycha to mało powiedziane. rezultaty widać na moim blogu

dariaanna.blog.onet.pl/Wysmienity-sernik-waniliowy-pi,2,ID418029113,n

, ale pozwoliłam sobie na trochę zmian :)
-
Gość: anadiel, *.48.20.12.ltv.pl
2011/05/21 14:22:53
A jaki ser jest najlepszy do TEGO sernika? A także wogóle - do ciężkich, wilgotnych serników?

Przepis wygląda fantastycznie! Prawdziwy sernik, to właśnie ciężki, kremowy i wilgotny sernik :D

Pozdrawiam
-
Gość: Bella, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/24 09:49:00
Czarujesz Wróżko ! :) sernik upiekłam wczoraj wieczorem, oszczędziłam w nim jedynie soku z cytryny, bo ten smak jest dla mnie w ciastach nie do przejścia. Dzisiaj sie nim zajadam, kremowy, ciężki - fantastyczny ! Świetny przepis, z pewnością nie raz jeszcze do niego wrócę :)
-
cukrowawrozka
2011/08/24 11:15:32
Miło to słyszeć! Pozdrawiam słodko. : )
-
Gość: Bella, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/24 17:21:36
A tutaj mozna zobaczyć efekty :)
wanilia-i-przyjaciele.blogspot.com/2011/08/35c-i-sernik.html

Dopiero zaczynam kulinarne życie w internecie, ale już się rozkręcam :)
Pozdrawiam znad kolejnego kawałka sernika :D



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.