Blog > Komentarze do wpisu
Apfelstrudel z ryżem na mleku - wspólne wyzwanie

apfelstrudel z ryżem na mleku przepis recipe

apfelstrudel z ryżem na mleku przepis recipe 2

Wyzwanie, którego nie trzeba się bać.

Jakiś czas temu Korniczek zaproponowała mi wspólne pieczenie strudla, który umieściłam na urodzinowej liście. Duma austriackiej kuchni - to już coś. Coś, co budzi obawy. Ale razem raźniej. Zgodziłam się. Jestem z siebie dumna.

Podobno ciasto na strudel powinno być rozwałkowane tak cienko, żeby można było czytać przez nie list miłosny. Przez moje mogłam zobaczyć co najwyżej kratkę na ściereczkę, ale tak - mogłam ją zobaczyć. Było cieniusieńkie! Żałuję, że nie miałam pod ręką nikogo, kto mógłby zrobić fotorelację.

Za rewelacyjny przepis dziękuję Agnieszce. I do niej odsyłam po wiele ciekawych zdjęć i wskazówek. Prosto od prawdziwego, wiedeńskiego mistrza. Czy to mogło się nie udać? I nadzienie znalezione przez Kornika (troszkę moich zmian). Cudowne. Powiem tylko, że całe nie znalazło się w cieście. Zbyt dobre!

Zanim podam przepis, kilka wniosków.

1. Obawiałam się wałkowania - że ciasto będzie lepić się do ściereczki, albo do wałka. Nic z tych rzeczy. Tak jakoś "cieniało" w oczach.

2. Przugotujcie DUŻĄ blaszkę, lub zróbcie dwa mniejsze strudle. :)

Ciasto strudlowe:

250 g mąki pszennej, najlepiej wysokoglutenowej

1 jajko o wadze ok. 50g

100 ml letniej wody

szczypta soli

20 g oleju

+ olej do zanurzenia ciasta i stopione masło do smarowania ciasta

Zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta, aż będzie odchodzić od rąk. Kulkę wkładamy do miseczki i nalewamy tyle oleju, żeby przykryło ciasto. Myślę, że właśnie to zapewniło ciastu świetną elastyczność i rozciągliwość. I niech sobie w tym oleju odpoczywa min. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, lekko osuszamy i oprószamy mąką. I najważniejszy moment - wałkowanie.

Wałkujemy na ściereczce posypanej mąką. Najlepiej jest zostawić na środku większą górkę ciasta, wałkując raczej boki. Potem ciasto rozciągamy na grzbietach dłoni - delikatnie! Ważne, żeby zdjąc wszelkie pierścionki i bransoletki. W końcu nie chcemy dziury w cieście. Gdyby jednak taka się zdarzyła, można ją załatać kawałkiem ciasta przyklejonym stopionym masłem.

Kiedy już ciasto jest cieniusieńki (a nasze ręce domagają się odpoczynku), na cieście rozkładamy nadzienie. Podnodząc powolutku ściereczkę, rolujemy ciasto. Miejsce złączenia smarujemy stopionym masłem. Końce strudla lekko skręcamy i zawijamy pod ciasto. Teraz przyda się pomoc przy przenoszeniu strudla na blaszkę, koniecznie natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy cały stopionym masłem.

Strudel pieczemy aż się zezłoci, w 190 stopniach. U mnie około 40 minut. Po wyjęciu jeszcze raz pędzlujemy masłem. I podziwiamy nasze dzieło.

Nadzienie:

1000 g jabłek

300 g ryżu

600 ml mleka

laska wanilii

szklanka cukru

40 g masła

200 ml śmietanki (dałam 12%)

Mleko gotujemy z rozciętą wzdłuż ale nie do końca laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu laskę wanilii usunąć a mlekiem zalać ryż i ugotować go. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i przesmażyć na maśle. Wymieszać ryż, śmietankę, cukier i jabłka.

Korniczkowi bardzo dziękuję za wspólne pieczenie!


niedziela, 17 października 2010, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
spencer2
2010/10/17 11:19:10
Jej.. Już kilka lat zabieram się za strudel, ale koniec końców, nigdy się jeszcze na niego nie porwałem.. Tobie wyszedł świetny.. I nadzienie ciekawe.. Mniam
-
agnieszka-znad-atlantyku
2010/10/17 13:06:53
Cukrowa Wróżko, Twój strudel wygląda fenomenalnie!! Cieszę się, że triki podpatrzone u wiedeńskiego cukiernika sprawdziły się w praktyce. Nadzienie kojarzy mi się z taką ryżowo-jabłkową zapiekanką jaką pamiętam z dzieciństwa. Musze koniecznie je wypróbować w strudlu. Gratuluję tak udanego strudla i serdecznie pozdrawiam.
-
karmel-itka
2010/10/17 14:45:33
nie, po prostu nie mogę!
dlaczego Ty takie cuda wyczarowujesz?
jak? nie pojmuję tego.
cos niesamowitego. Ba, mało powiedziane!
-
justmydelicious
2010/10/17 15:00:22
strudel z jabłkami i cynamonem... zaraz zjem przez monitor!
-
majanaboxing
2010/10/17 20:03:27
No gratulacje! Podziwiam ! :)))
Pozdrowienia:)
-
zaytoona
2010/10/17 21:18:06
Aj! Chyba sama muszę sobie stworzyć taką urodzinową listę, bo to w sumie już wkrótce. I taki strudel bez wątpienia znajdzie się wtedy na samym szczycie. Pyszności, Wróżko! :)
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/17 21:42:41
Świetny, prezentuje się lepiej niż mój;) Twój taki ładny, owalny, mój wyszedł bardziej "do góry":) Chciałabym teraz do Ciebie wpaść z moim, żebyśmy mogły porównać obydwa!
Dziękuję raz jeszcze za wspólne pieczonko:)
-
kucharnia
2010/10/17 22:23:50
Świetny pomysł i fajne wyzwanie! Strudel iście strudlowy:) Ja mam na taki ochotę już od dłuższego czasu i pewnie lada dzień też się zabiorę.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
gosiaa99
2010/10/18 06:28:58
Wrozko jakie piekny! Jestem pelna podziwu...ja ostatnim razem (chyba z rok temu) pieklam podobny..ah porazka nie przypomnial ani troche twojego tutaj:)
-
kulinarnespotkania
2010/10/18 07:48:28
ale pieknie Ci wyszedl:) i jak kusi, zeby go sprobowac:) mniam...
-
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/10/18 12:22:36
oj kusi kusi ... zjadłabym takiego w ilości hurtowej :)
-
Gość: PasjaPieczeniaLillan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/19 15:05:28
Wow, jestem pod wrażeniem, bo ciasto wygląda na bardzo pracochłonne - mnie na pewno nie wyszłoby takie piękne!
-
Gość: Malwina, 212.87.245.*
2011/07/24 15:27:44
Pracochłonne, ale bardzo smazne:) samo ciasto nie jest słodkie i nadaje się również do Dan z mięsem ;) polecam
-
cukrowawrozka
2011/07/25 22:46:49
Miło Malwino, że piekłaś! Pozdrawiam :)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.