Blog > Komentarze do wpisu
Proste, wilgotne ciasto czekoladowe / Babka czekoladowa

proste wilgotne ciasto czekoladowe babka czekoladowa

W oryginale soczyste. Ale nie byłam przekonana co do tego, czy "soczyste" jest dobrym przymiotnikiem na określenie ciasta czekoladowego.

Od 2 lat mam na półce uroczą książkę o ciastach czekoladowych dr. Oetkera. I zdjęcia piękne i przepisy ciekawe. Tyle tylko, że najbardziej kusiły mnie oczywiście wielkie torty. A weź tu znajdź czas. A poniewż nie lubię, jak książka stoi i czeka bez końca na zrobienie z niej użytku (i pewnie jest jej przykro, że ją ciągle olewam), poprosiłam o dokonanie wyboru jakiegoś prostszego ciasta osobę postronną. Padło na to. I bardzo dobrze, bo wyszło szybko i smacznie. Po prostu idealna babka czekoladowa - wyrośnięta, wilgotna, z kawałkami czekolady siedzącymi sobie smacznie w środku...

proste wilgotne ciasto czekoladowe babka czekoladowa przepis

200 g mąki

30 g kakao

30 g mąki ziemniaczanej

250 g masła/margaryny

200 g cukru

125 g czekolady mlecznej/gorzkiej (dałam pół na pół)

4 jaja

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

opakowanie cukru wanilinowego

3-4 łyżki rumu lub mleka

ew. polewa:

150 g mlecznej/gorzkiej czekolady

łyżka oleju

 

Czekoladę drobno siekamy. Przyznaję się, że ja rozłupuję ją tłuczkiem do mięsa. :)

Z białek ubijamy pianę, a masło ucieramy na puszystą masę. Wtedy dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól, oraz kolejno żółtka.

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i na przemian z rumem lub mlekiem dodajemy do tluszczu. Na koniec wystarczy wmieszać łyżką pianę i czekoladę. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy o wymiarach ok. 30 cm x 11 cm (w mojej , nieco mniejszej pięło się w górę i w górę). Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Ale to nie koniec pracy, bo po 15 minutach od wsadzenia do piekarnika robimy nożem nacięcie na głębokość ok. 1 cm.

Po sprawdzeniu patyczkiem, czy aby na pewno się już upiekło, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut w formie. Potem wyjmujemy i studzimy. Chyba, że chcemy jeszcze ciepłe opędzlować marmoladą morelową przetartą przez sitko i podgotowaną z odrobiną wody. Tak jak i ja zrobiłam.

Polewę pominęłam, co prawda, ale:

Czekoladę rozpuszczamy na parze z olejem i mieszamy. Ciepłą polewamy ostudzone ciasto.

Jeszcze całkiem ważna informacja - ciasto bez polewy można mrozić.

 


środa, 17 listopada 2010, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
emma001
2010/11/17 18:49:36
Na zdjeciach widac ze musi byc mocno czekoladowe. Idealne dla prawdziwych czekoladoholików
-
ugotujmy
2010/11/17 19:38:33
nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam domową czekoladową babkę. to już na pewno można liczyc w latach. a przecież ten smak taki lubiany..
-
omega369
2010/11/17 19:56:31
Smakowicie wygląda, a ja polecam swojego murzynka jeszcze prostsze w wykonaniu
-
anna.kaminska.pl
2010/11/17 20:03:57
Wygląda super czekoladowo! I jeszcze wilgotna. To ja ukradnę Ci ten przepis.
Pozdrawiam!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
zaytoona
2010/11/17 20:35:52
Wyglada tak... miesiscie. Cudna! :)
-
Gość: arven, 212.160.201.*
2010/11/17 21:24:24
Masakra, muszę przestać wchodzić wieczorami na blogi bo zaraz mam ochotę wciągnąć wagon czekolady :P
Jak widzę takie cuda (i przy tym takie proste...) to żałuję, że w domu nikt nie podziela mojej miłości do czekolady - bo musiałabym zjeść je całkiem sama (choć pewnie nie byłby to tak wielki problem)..:o
-
majanaboxing
2010/11/17 21:26:11
I jaka ładna ta babeczka :) Jesli wilgotna i czekoladowa to coś dla nas :)
Pozdrawiam Cię:)
-
darki85
2010/11/17 22:36:07
jestem na tak! bardzo lubię (:
-
kulinarnespotkania
2010/11/17 22:55:24
bardzo mi sie podoba:) czekoladowe to wlasnie dla mnie:)
i mam takie pytanko, nozem nacinamy po tych 60 minutach pieczenia? bo za bardzo nie wiem o co chodzi z tymi 15stoma minutami.
-
usmiecham-sie
2010/11/17 23:06:50
Lubie takie wilgotne, mokre ciasta. Suche są czesto za suche i potrzeba mi czegos do ich moczenia :)
-
Gość: Drycha, *.chello.pl
2010/11/17 23:38:13
Co do Ciebie zaglądam, to mi ślinka cieknie do podłogi.
"A weź tu znajdź czas."


Ajjjjjjj!
-
cukrowawrozka
2010/11/18 12:08:52
a tak - jest nieścisłość - po 15 minutach od wsadzenia do piekarnika, już poprawiam. :)
-
amarantqa
2010/11/18 12:09:51
A ja mam podobnie trochę... stoją sobie te książeczki, nawet lubię do nich zajrzeć, przejrzeć po raz setny, ale ciągle żadne przepisy się realizacji nie doczekały :) mimo że kuszą... i wzruszyłaś mnie stwierdzeniem, że pewnie jest im przykro, że ją ciągle olewam :)

babka czekoladowa - zawsze znajdzie w moim otoczeniu wielbicieli :)
-
kaspiecze
2010/11/19 20:49:26
jak dla mnie ciasto czekoladowe musi być wilgotne :) świetnie wygląda
-
justmydelicious
2010/11/19 22:29:00
mmm boskie!
-
Gość: monikaoweira, *.adsl.inetia.pl
2012/12/12 12:54:46
pyszne! wspanialy przepis, bardzo dziekuje!



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.