Blog > Komentarze do wpisu
Bardzo wilgotne waniliowe ciasto jogurtowe

moist yogurt cake ciasto jogurtowe przepis

moist yogurt cake ciasto jogurtowe przepis 2

Czyli historia kubeczka jogurtu, który nieubłaganie zbliżał się do złowrogiej daty z wieczka.

To jedno z tych ciast, których przygotowanie zajmuje kilka chwil, za to efekt mile zaskakuje. Niby nic wielce oryginalnego - miękkie, bardzo wilgotne, waniliowe ciasto - ale trudno o lepszy sposób na uratowanie biednego jogurtu.

1 2/3 szklanki mąki

1 jajo

1 żółtko

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

240 g jogurtu, najlepiej tyou greckiego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 łyżka esencji waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 paczka cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki soli

 

Najpierw ubijamy jajko i żółtko z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (ok. 3 minut). Dodajemy wanilię i olej i dalej ucieramy.

Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy do osobnej miski. Teraz do masy jajecznej dodajemy połowę mieszanki mącznej, połowę jogurtu, resztę mąki i resztę jogurtu - po każdym dodaniu miksujemy.  Na koniec mieszamy ciasto szpatułką i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej i wysypanej mąką.

Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po pierwszych 10 minutach pieczenia można zrobić nacięcie wzdłuż ciasta.

Jeśli patyczek wbity w ciasto, wychodzi suchy - jest gotowe. Studzimy i lukrujemy, lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis zmodyfikowany na podstawie tego.


czwartek, 06 stycznia 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/01/06 10:44:43
Zapowiada się pysznie. Uwielbiam takie wilgotne ciasta.
Miłego dnia :)
-
2011/01/06 10:59:14
u mnie w lodówce dwa jogurty błagają o to by je skonsumować. myślę, że jakby do takiego ciacha trafiły, na pewno by się nie pogniewały;)
-
2011/01/06 11:20:43
Najłatwiejszym sposobem by uchronić jogurt od śmierci z przeterminowania jest zjedzenie go łyżeczką zapewne, ale zdecydowanie wybieram takie ciacho!
-
2011/01/06 11:22:44
Idealne ciacho. Takie wilgotne ciasta uwielbiamy :))
Pozdrowienia:)
-
2011/01/06 11:50:59
Jogurtowe ciasta są pyszne...mają zupełnie inny smak niż te normalne - w ogóle lubię dodawać np. maślankę i jogurty do wypieków :) Zawsze nadają inny charakter.
-
2011/01/06 12:15:01
wprowadzenie "historia kubeczka jogurtu..." bardzo mi się spodobało ;]
i zdjęcia... wręcz oszołomiły. takie w vintage stylu. piękne.
sam przepis natomiast koniecznie muszę zapisac.
także w lodówce chowa się za główką sałaty jeden kubeczek, który niedługo padnie ofiarą keksówki ;]
-
2011/01/06 12:32:28
tez dzisiaj robiłam przegląd zapasów i mam do wykorzystania duuużo maku i wiórki kokosowe (parę paczek...) - ach ta nadgorliwość...

ale takie wyczarowane z zapasów wypieki dają potem niesamowitą radość prawda?
-
2011/01/06 12:37:28
czaruje i wyczarowała baaardzo smakowite ciasto:)
-
2011/01/06 15:36:05
Jak na jogurcie, znaczy się zdrowe i można zjeść baaardzo dużo!
-
2011/01/06 16:04:55
takie wilgotne ciasta są wg mnie najlepsze :)
-
2011/01/06 16:24:06
A do tego wszystkiego mnóóóstwo kruszonki. Absolutna, nieskomplikowana rozkosz smaku. *.*
-
2011/01/06 18:33:10
tak mnie ujęło Twoje ciasto, ze natychmiast postanowiłam je zrobić i właśnie pieczę się w piekarniku. Właśnie na takie ciasto miałam dziś ochotę. Pózniej napiszę czy mi się udało. :)
-
2011/01/06 19:29:40
miło słyszeć, że już kogoś skusiło! czekam na relacje. :)
-
2011/01/06 21:58:09
takie proste ciasta to ja lubie najbardziej! Do mleka idealne
-
2011/01/06 22:09:53
przepis juz zapisany:) bardzo lubie takie ciasta i juz mi sie marzy kawaleczek:)
-
2011/01/06 22:40:05
i niech się marzy, bo u mnie już w domku malutko zostało a jest nas tylko trzy :) ciasto naprawdę polecam, jest super i mało pracochłonne, wyśmienite na leniwe i zimne dni, idealne do dobrej kawy z duża ilością mleka ;) pychotka
-
Gość: Kasixa, 207-165-78-94.net.stream.pl
2011/01/07 21:08:58
Hej,

Mam takie małe pytanko. Na krem w cupcake'ach często sypiesz takie malutkie serduszka...skąd je bierzesz?
Chcę upiec Narzeczonemu babeczki i chętnie bym je posypała czymś takim, ale nie wiem gdzie dostać.

Będę wdzięczna za odpowiedź.
-
2011/01/08 16:35:28
Serduszka są z różnych stron świata, albo ze sklepów internetowych, np. sweetdecor.pl, tortownia.pl. Z czystym sumieniem mogę je polecić. :)
-
Gość: Aleksandra, 85-140-78-94.net.stream.pl
2011/01/08 16:52:37
zakochałam się w Twoim blogu, moja imienniczko (gdzieś chyba doczytałam, że nazywasz się Aleksandra? :D)
autentycznie, kocham białą czekoladę, a już szczególnie połączenie smakowe czekolada&wiórki kokosowe&migdały (taaak, rafaello rządzi :D)
na blogu podoba mi się wszystko. Od wystroju, przez sposób pisania notki (nie lubię, kiedy zamieszczane są same przepisy; zdjęcia, historia powstania, okoliczności bardzo ubogacają wszystko) po zdjęcia. Dobrze, że za tydzień zaczynam ferie zimowe, bo miałabyś mnie na sumieniu, a raczej moje nieprzygotowanie do szkoły :). Na pierwszy ogień idą jasne trufelki, bo odkąd zjadłam tort truflowy od pana Sowy, nie mogę zapomnieć tego smaku :). Życz mi powodzenia, a ja naprawdę gratuluję bloga :).
-
2011/01/08 17:04:04
Aleksandro kochana, masz rację - jesteśmy imienniczkami. :)
I na tym nie koniec wspólnego, bo widzę, że i gust smakowy ten sam. Tort truflowy to moja najukochańsza rzecz do jedzenia. Jedyne ciasto, które kupuję. Chociaż od czasu poznania ciasta z białą truflą czuję, że jestem blisko ideału smakowego"home made".
ja też zaczynam ferie, więc już szykuję słodki repertuar - trzeba nadrobić zaległości z okresu wytężonej pracy szkolnej.
Bardzo miło słyszeć takie słowa uznania - dziękuję! I życzę powodzenia z trufelkami, no i nie tylko z nimi!
Pozdrawiam ciepło i słodko! : )
-
2011/01/12 16:58:38
Mniam,
coś dla mnie- lubię wilgotne...
-
Gość: maja38, 84.120.215.177.dyn.user.ono.com
2011/03/16 19:58:18
Mam pytanie,a mianowicie po co to naciecie przez srodek ciasta???
-
Gość: maja38, 84.120.215.177.dyn.user.ono.com
2011/03/16 19:58:35
Mam pytanie,a mianowicie po co to naciecie przez srodek ciasta???
-
Gość: Ćma, 85.134.161.15*
2011/04/20 00:50:03
Bezwstydnie wykorzystałam ten przepis w niedzielę,a jeszcze bardziej godne pożałowania jest to,że nic tu nie wpisałam ;(
Nadrabiam zaległości ;o)
Otóż posiadam do pieczenia dwie lewe ręce i to był mój debiut;)
Mało tego-ciasto mi wyszło (!!!) i nie przeżyło godziny,bo zostało wchłonięte przez domowników do ostatniej okruszyny;)
Przepis jest genialny!!!

-
2011/04/20 08:57:22
ćmo, bardzo miło to słyszeć. :)
-
Gość: Mo, zprxo1.usr.onet.pl
2011/11/10 07:27:14
Muszę przyznać iż rzadko korzystam z niesprawdzonych przeze mnie wcześniej blogow, natomiast postanowiłam spróbować tego oto ciasta jogurtowego. Potrzebowałam dobrego przepisu do cupcake i uważam, ze ten nadaje się idealnie. Babeczki rozpływają się w ustach, a ciasto faktycznie jest przyjemnie wilgotne. Cupcake potraktowałam frostingiem- 400 g cukru pudru (można mniej)
* 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
* 50 g masła- jeśli wolimy gęstszą masę można dać ciut wiecej
* 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
* na wierzch masy otarta skórka z cytryny

Mniam!!!

Ciasto jest super!!!
-
2012/01/26 21:06:55
nie wiem, czy zrobiłam coś nie tak, a może takie ma być, ale moje wyszło wyjątkowo wilgotne, ma postać lekkiego zakalca;) ale i tak smaczne!
-
Gość: wiolcia, 37.31.5.67.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/07/03 15:33:23
witam, moje również przypomina lekkiego zakalca, ale jest dobre i pewnie nic sie nie zmarnuje;)
-
Gość: malena, 89-68-228-203.dynamic.chello.pl
2012/08/03 22:32:54
ja właśnie się zajadam i jest cudownie rozkoszne - mięciutkie, delikatne rozpływające się w ustach
drugi raz robię jogurtowe, pierwszy był zakalec, a ten z Twojego przepisu wyszedł znakomicie - robiłam ściśle wg przepisu, przesiałam mąkę i dopilnowałam aby produkty były w temp pokojowej, czego za pierwszym razem nie zrobiłam I moze wtym tkwi sekret ciasta nie-zakalca.
dziękuje i pozdrawiam
-
Gość: ganiaszek, 89-74-103-33.dynamic.chello.pl
2013/07/20 09:40:45
nic dodać nić ująć, wyszło znakomite! lekkie, miękkie i aromatyczne. Dziękuje bardzo za przepis. zastanawiam się czy mogłabym dodać jakiś dżem i czy wtedy by nie opadło?

pozdrawiam i życze udanych wypieków



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.