Blog > Komentarze do wpisu
Markizy z lukrem kakaowym

markizy z lukrem kakaowym

Mam słabość do przekładanych ciasteczek. Chyba wyniesioną z jeszcze zamierzchłych czasów, kiedy nauczyłam się najodpowiedniejszego sposobu jedzenia ciastek z kremem (najpierw krem, potem ciastko, rzecz jasna). Tutaj nie ma kremu, tylko miękki, kakaowy lukier pomiędzy kruchymi ciasteczkami. Do zjedzenia "na raz", bez trików z rozkręcaniem. I i tak jest pysznie!

 

Ciasto:

25 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7,5 dag cukru

cukier wanilinowy

szczypta soli

2 jaja

1 łyżka mleka

12,5 dag masła

Lukier:

3 łyżki śmietanki kremówki

4 łyżki kakao

7,5 dag cukru pudru

ew. dowolny aromat

Wszystkie składniki ciasta ucieramy mikserem. Kiedy konsystencja będzie przypominać kruszonkę, zagniatamy ciasto ręką i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto w 190 stopniach - ok. 10 minut.

Składniki lukru podgrzewamy w garnuszku i studzimy. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim połowę ciasteczek i nakrywamy pozostałymi.

markizy z lukrem kakaowym 2

niedziela, 06 lutego 2011, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/02/06 13:31:59
też uwielbiam przekładane ciasteczka i też mam taką taktykę, najpierw krem potem ciastko :) pięknie wyglądają
-
kulinarnespotkania
2011/02/06 14:23:04
Oczywiscie, ze w pierwszej kolejnosci wyjadam krem, a potem wcinam ciasteczko:)
Twoje ciastka sa kuszace i chetnie bym je schrupala:)
-
zaytoona
2011/02/06 16:01:52
Ja zazwyczaj "zgryzam" górną warstwę ciastka, potem zjadam krem, a na samym końcu ciastko. I tak smakuje najlepiej!

Markizy prezentują się apetycznie. Nigdy jeszcze nie piekłam przekładanych ciastek.

Pozdrawiam! :)
-
2011/02/06 16:39:27
Widzę, że sporo z nas najpierw wyjada krem:) ... markizy piękne, ja też mam swoje ukochane nadziane mnóstwem kremu i polane czekoladą:) pozdrawiam ciepło
-
2011/02/06 17:21:31
A ja zawsze zjadam wierzchnią warstwę, czyli ciasteczko, potem krem i drugie ciastko :) śliczne markizy Wróżko! Szykujesz się może na kolejne cukiernicze wyzwanie czy na razie spokój ? :))
-
majanaboxing
2011/02/06 17:32:50
Są cudowne Wróżko! Podziwiam Twoje ciacha i wykonanie:)
Pozdrowienia.
-
2011/02/06 20:56:22
Oj ja też mam do takich słabość (niestety).
-
Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/06 22:02:51
lubię przekładane ciasteczka, tak jak i ty.
a markizy w szczególności.
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/07 00:03:14
www.gastronomygo.blogspot.com
Ciasteczka prezentuja sie przecudnie. Aż mam ochote je zjesc :)
pozdrawiam,
Szana :)
-
olacruz
2011/02/07 00:28:57
O, jak mało składników :) Lubię takie proste przepisy. Lubimy ciastka przekładane masą czekoladową, więc przydałoby się nauczyć takie robić.
-
mikimama
2011/02/07 09:45:45
Dawno nie jadłam markiz, może dlatego, że w ogóle nie jem już kupnych ciastek... ale domowe to co innego!
-
justmydelicious
2011/02/07 16:41:47
takie przekładanie ciasteczka bardzo lubię. czasem najpierw wyjadam sam krem, a czasami od razu gryzę całe :)
-
monica-wino-i-oliwki
2011/02/08 13:28:34
Trik z "rozkręcaniem" zawsze najbardziej mnie cieszył ;)
Ciasteczka wyglądają wspaniale :)
-
russkaya
2011/02/10 20:57:48
U mnie w domu zawsze się ze mnie śmiali, że nie umiem normalnie jeść ciastek :) A dla mnie najnormalniejszą rzeczą było właśnie "rozkręcenie" ciastek, wylizanie kremu i dopiero wpałaszowanie ciastek ;)
Twoje prezentują się świetnie!
Pozdrawiam :)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.