Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z białek i czekoladowa przyjemność

ciasto drożdżowe z białek

ciasto drożdżowe z białek 2

Jak zwykle po Wielkanocy zostało mnóstwo nieszczęsnych białek. Nie chciały być bezą. Ani skończyć w misce psa też nie. No to co? Znowu babka drożdżowa. Tym razem nie zaparzana, tylko taka właśnie na białkach. Muszę przyznać, że byłam naprawdę zaskoczona. Spodziewałam się ciasta bardzo lekkiego, podobnego raczej do biszkoptu. A wyszła pyszna, wilgotna babka. I to bez zagniatania. Wystarczy pomerdać łyżką. Przepis dobry do eksperymentów ze smakami i dodatkami.

50 dag mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka białek (z 6-7 jaj)

1 całe jajo

3 dag drożdży

3/4 szklanki cukru (dałam szklankę, a i tak nie wyszło mocno słodkie)

10 dag masła

3 łyżki oleju

szczypta soli

łyżka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego

Drożdże rozprowadzamy z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie topimy masło i przesiewamy mąkę.

Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtko, cukier, sól, wanilię i resztę mleka. Mieszamy łyżką lub miksujemy. Wlewamy stopione masło, olej i mieszamy dalej.

Białka (ze szklanki i z jaja, z którego braliśmy żółtko) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z naszym ciastem, mieszając. Dosypujemy resztę mąki i dobrze mieszamy, aż powstanie gładkie, nie za gęste ciasto.

Nakładamy je do formy na dużą babkę lub do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Niech sobie podrośnie przez jakieś 40 minut. Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Ciasto po skończeniu pieczenia może leciuteńko opaść - nie powoduje to zakalca. Taka już jego natura. Po ostudzeniu lukrujemy.

 hotchocspoon

A co do ciasta? Nie wiem jak wy, ale za każdym razem, kiedy stoję przy półkach z czekoladą coraz bardziej się zadziwiam. Kiedyś za szczyt oryginalności uważaliśmy Milkę łaciatą, albo czekoladę ze strzelającym cukrem. A teraz? Pistacja, ryż z wanilią, creme brulee, tiramisu, wszelkie duety, nadzienia do wyboru, do koloru. I dobrze. Ale są czekolady, którch w sklepie się nie znajdzie. Prawdziwe perełki.

Jakiś czas temu dostałam miłego maila. Poproszono mnie o wypróbowanie Hotchocspoons. Lubicie kakao? Albo gorącą czekoladę? A to są właśnie kostki stworzone do zanurzania w mleku. Można zrobić, co się chce - albo zanurzyć i poczekać, aż całkowicie się rozpuści, a my otrzymamy szklankę wspaniałęgo, czekoladowego napoju, albo maczać naszą kosteczkę i oblizywać to, co się rozpuści. Jak z jedzeniem markizów - technikę trzeba dopasować do gustu. Ale co najlepsze - smaków mamy do wyboru naprawdę sporo. Jak widzicie, dostałam 4 - czym i tak rzecz jasna podzieliłam się z rodziną - a apetyt rośnie w miarę jedzenia - spróbowałabym conajmniej kolejnych 10. Biała czekolada yoghurt vanilla, mleczna fistaszkowa, albo cookie coconut... Trudno byłoby zdecydować. :)

hotchocspoon

A krem z białej czekolady... Jejku. W tej chwili zazdroszczę Warszawiakom.

Jedno powiem - jeśli macie możliwość kupna Gorącej Czekoladowej Łyżeczki, pędźcie do sklepu. Chwila takiej przyjemności jest bezcenna.

piątek, 29 kwietnia 2011, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/04/29 14:14:27
strasznie się cieszę z tego przepisu! Po świętach mam mnóstwo zamrożonych białek (chyba ze 30 :D, oczywiście nie wszystkie razem), więc na taką babkę chętnie część wykorzystam. Bardzo smakowicie wygląda :) a co do czekoladek to na pewno pyszne są :) bo wyglądają mniam!
-
gruszkazfartuszka
2011/04/29 14:33:41
gratuluję dostania się do grupy testerów ;) sama bym chciała - te spoony chodzą za mną już od kilku miesięcy...
-
trzcinowisko
2011/04/29 15:12:19
Ach, miałam okazję kosztować tych czekoladowych łakoci...mmm...tylko tyle powiem:)
A babka zachęcająca...często mam problem z białkami:)
-
2011/04/29 16:50:39
Z nieba mi spadłaś z tą babą...bo u mnie chyba z 20 białek sie po zamrażarce pałęta:) pieknie wyglada, a jak jest wilgotna to coś dla mnie:) pozdrawiam Kochana:)
-
darki85
2011/04/29 17:11:02
z chęcią bym skosztowała tych czekoladowych kosteczek, ale niestety do Warszawy mam daleko :(
a babka wygląda wyśmienicie (:
-
kulinarnespotkania
2011/04/29 17:16:30
ale fajna baba!!! chetnie bym sie skusila na kawaleczek:)
i takie pytanko, drozdze swieze czy sypkie?
-
kucharnia
2011/04/29 18:30:08
U mnie zawsze spory zapas białek i chętnie wykorzystam je do baby drożdżowej, bo w takiej wersji jeszcze jej nie piekłam! Wygląda wspaniale:)
Pozdrawiam!
-
izaa_a
2011/04/29 19:14:05
cudna..;) jak zawsze u Ciebie...pozdrawiam
-
cukrowawrozka
2011/04/29 19:30:10
Mam nadzieję, że wasze białkowe zapasy się przydadzą wobec tego. :)
Drożdże świeże. :)
-
bjedronaa
2011/04/29 20:12:53
Oj i ja zaczynam zazdrościć Warszawiakom... :):)
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/04/29 21:30:24
i u mnie białka, już zamrożone, ale na babkę będą w sam raz:)

a ja do tego czekoladowego sklepo/kawiarni piekłam muffinki i muszę powiedzieć, że wpadanie tam 3 razy w tygodniu z dostawami było dla mnie prawdziwym testem na silną wolę;)
-
zaytoona
2011/04/29 21:48:13
I ja degustuję i się zachwycam czekoladowymi łyżeczkami. Już wkrótce co nieco napiszę o nich na blogu. Podobają mi się smaki, które dostałaś. Są takie... słodziutkie! ;)

A babka pierwsza klasa. I tak ładnie różowo oblana. ;))
-
justmydelicious
2011/04/29 22:21:55
ciasta na białkach lubię szczególnie :)
-
2011/04/29 22:44:24
Babka super. Czekoladki próbowałam i ja, ale dawno temu i zupełnie inne smaki. Te Twoje cudne.
-
majanaboxing
2011/04/30 00:12:12
Fajne to ciacho. Ja też mam trochę białek i nie wiem, co z nimi począć.
A te łyżeczki są cuuudne !:)
Pozdrowienia:)
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2011/04/30 09:02:00
W tym roku już chyba mam dość babek. To testowanie przed świętami mnie wykończyło. A Twoja babeczka słodziutka jest i wiosenna.
-
dusiowaa
2011/04/30 14:33:46
piękna różowa polewa mnie zauroczyła:)
-
cakes.and.the.city
2011/05/01 19:40:58
przepis jak znalazl dla mnie :) super babka :)
-
Gość: kaaaam, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/02 11:51:03
może tak nie bardzo na temat, ale powiedz mi kochana, ile u Ciebie to KOSTKA masła/margaryny ? 200g czy 250g? ;) dziekuję z góry za odp.
-
cukrowawrozka
2011/05/02 15:58:47
kostka margaryny - 250 g, kostka masła - 200 g. :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2011/08/15 22:16:14
łyżeczki czekoladowe przepysznie , niestety bardzo drogie :(
-
cukrowawrozka
2011/08/16 15:21:25
Przepyszne, prawda, ale co do ceny niestety też ubolewam. Przyjemność nie na codzień.. eh. :(
-
kaspiecze
2012/02/24 17:52:17
przepis znalazłam na innym blogu, ale po odnośnikach trafiłam do Ciebie :)
babka jest przepyszna! taka puszysta i pachnąca. polecam przepis
pozdrawiam!
-
margot11
2012/04/15 12:38:25
pyszna
kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/ciasto-drozdzowe-z-biaek.html



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.