Blog > Komentarze do wpisu
Chcolate fudge cake (bez mąki)

chocolate fudge cake

Fudge w nazwie i wiadomo. Coś ciągnącego, lepkiego i słodkiego.

I tak jest tutaj właśnie. Czekoladowo na dodatek. Pod delikatną skorupką (która daje fajny dźwięk przy pękaniu podczas krojenia, jeśli to też mogę wrzucić do zalet :D ) No i zdążyłam upiec po szkole i załapać jeszcze dobre światło - ergo: wszystko robi się szybko i przyjemnie, brudząc mało naczyń, co też jest niewątpliwie na plus dla leniwców.

Blacka ok 20x20 cm

60 g czekolada deserowej

1 1/4 szklanki cukru

4 jaja

1/2 kostki masła lub margaryny

3 łyżki golden syrupu lub miodu

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Masło topimy razem z czekoladą. Jaja ucieramy z resztą składników. Ciepłą czekoladą powoli dolewamy do jaj, ciągle mieszając. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Na wierzchu powinna wytworzyć się uniesiona skorupka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na chwilę w formie, a potem wyjmujemy i studzimy. Lub kroimy jeszcze na ciepło, a co tam.



czwartek, 08 września 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/09/08 19:30:22
ta chrupiąca skorupka jest kusząca bardzo :-)

a ostatnio rzeczywiście coraz mniej słońca i mniej światła i trzeba się spieszyc z łapaniem słodkości na zdjęciach.
-
2011/09/08 21:11:57
Boskie ciasto :) I ta chrupiaca skorupka...cos czuje, ze niedlugo je upieke :))

Pozdrawiam cieplutko.
-
2011/09/08 21:29:42
Takie ciasta lubię, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
-
2011/09/08 21:48:59
Jak tu słodko u Ciebie! Chyba będę czasem zaglądać :)
-
2011/09/08 22:08:47
Fajna ta skorupka. W ogóle całe fajne :)
-
2011/09/08 23:19:18
fudge to jeden z najgenialniejszych wynalazkow cukierniczych !
-
2011/09/09 09:20:32
Uwielbiam takie klejace, ciagnace sie ciasta.
-
2011/09/09 15:38:19
Bardzo lubię takie fudge czekoladowe. Ten ciemny kolor jest rewelacyjny.
-
2011/09/09 17:44:46
'No i zdążyłam upiec po szkole i załapać jeszcze dobre światło' rozbawiło mnie to :D ale pogoda rzeczywiście taka, że coraz trudniej o dobre światło.
Nie wiem dlaczego ale troszeczkę przeraża mnie to ciasto ;o
-
2011/09/09 17:53:17
Bo ze światłem to zawsze są problemy - a to słońce za chmurami się chowa, a to wgle go nie ma, kiedy jest potrzebne. A zimą to już będzie najgorzej. Wyścig z czasem.. :)
Przeraża? Hłe hłe, dlaczego? Ta konsystencja? :)
-
2011/09/09 19:53:00
w sumie sama nie wiem, wygląda pysznie ale może rzeczywiście chodzi o konsystencje ;p
-
2011/09/09 20:29:38
bardzo kusząca propozycja ;)
-
2011/09/10 16:10:04
wygląda bardzo, bardzo kusząco:)
-
Gość: Miyu, host-89-230-3-182.ozorkow.mm.pl
2011/09/13 19:18:15
Uuuu.. Pychotka!!
Aaa.. kiedy pojawi się coś nowego i pobudzającego apetyt?
-
2011/09/26 23:47:46
Wow, to musi być przepyszne, szczególnie dla mnie czekoladomaniaczki. Blog dodaje do ulubionych i zapraszam do odwiedzenia mojego początkującego bloga. Pozdrawiam



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.