Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Wydłubywanie rodzynek z sernika chyba nie jest aż tak niezwykłe. Zawsze miło jest wiedzieć, że było więcej dzieciaków takich jak ja. Ale o i ile grzebanie w cieście moi rodzice jeszcze jakoś tolerowali, o tyle nigdy nie mogli zrozumieć innego zwyczaju: skrupulatnego zdrapywania wszelkich ziarenek - dynia, słonecznik, sezam, a nawet mak - wszystko było mi jedno - nie mogło tego być na mojej bułce, kromce chleba, ani nigdzie indziej. Wprawdzie rodzynki wydłubuję dyskretnie do dziś, ale ta antypatia do ziarenek na szczęście mi przeszła. Chociaż dopiero teraz odkryłam, jak dobry jest prażony z cukrem słonecznik. W połączeniu z karmelem - mniam. I do tego chmurka z bitej śmietany... <3

Biszkopt: (u mnie blaszka 25x25 cm)

5 jaj

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej odjąć 2 łyżki

2 łyżki kako

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Masa:

300 g łuskanego słonecznika

1 puszka masy kajmakowej

1 1/4 kostki masła

1/4 szklanki cukru

Wierzch:

200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

 

Piekarni rozgrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas miksując. Przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy z jajkami. Przelewamy masę do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki nie!) i pieczemy ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy w formie z wysokości ok. 0,5 m na podłogę i wstawiamy go ponownie do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, żeby troszkę ostygł.

3/4 kostki masła topimy z cukrem. Dodajemy słonecznik i dobrze mieszamy. Przekładamy go na blachę i prażymy w temp. ok 180-200 stopni jakieś 15 minut, mieszając co jakiś czas. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił!

ciasto ze słonecznikiem i karmelem przepis

Masę kajmakową ucieramy z 1/2 kostki masła. Dodajemy słonecznik (trochę odkładamy do posypania) i wykładamy masę na biszkopt (można go wcześniej lekko nasączyć).

Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając przesiany cukier. Rozsmarowujemy na wierzchu. Pozostaje nam posypać ciasto odłożonym słonecznikiem i voila.


Przepis częściowo stąd, a częściowo stąd.



niedziela, 04 września 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/09/04 11:43:15
ja ziarenka lubię
a ciacho wygląda niesamowicie pysznie :)
-
2011/09/04 11:54:22
Ale cudowne połączenie. Lubię takie ciasta, rodzynki też wydłubywałam :)
-
2011/09/04 12:28:17
Jakie piękne zdjęcie!! Idealne połączenie :)
-
2011/09/04 12:56:34
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :). Miło jest przeczytać, że ktoś wydłubuje rodzynki ze wszystkiego, zawsze jest mi głupio jak jestem u kogoś, dostaję sernik i bach - wielkie rodzynki... :D
-
2011/09/04 13:00:52
Słonecznik z karmelem... o kurcze! Bardzo ciekawie i smakowicie.
-
2011/09/04 14:52:25
wielkie WOOOW!
piękne zdjęcia. a ciasto oszałamiające!


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/09/04 16:09:34
też wyjadałam rodzynki z serników, chociaż normalnie rodzynki mogłyby dla mnie nie istnieć, a oblizywanie mieszadełek z masy kajmakowej ( zdj. nr 2 mniam) mam nadal :) Niesamowicie apetyczne ciacho.
-
2011/09/04 17:52:48
Intrygujące, może mi się uda....
-
2011/09/04 19:03:58
Znam ten placek i go uwielbiam ....z tym,, że ja robie bez bitej śmietany na wierzchu:) zjadłabym teraz taki kawałeczek twojego cuda:)
-
2011/09/04 20:22:35
Cudnie się prezentuje! Świetny pomysł ze słonecznikiem :)
-
2011/09/04 21:42:49
ale ładnie wygląda, musi być pycha
-
2011/09/05 08:57:21
rodzynki też wydłubuję i masę ze słonecznikiem wyjadam... :) mało tego... wyjadam słonecznik uprażony z cukrem zanim dodam go do masy... prawda, że niebo w gębie?
częstuję się kawałeczkiem :)
-
2011/09/05 12:12:25
Ja kiedys bylam z tych wydlubujacych ;) Teraz juz tego nie robie, ale i tak jesli mam do wyboru sernik z rodzynkami i bez, wezme ten drugi.
Ciacho wyglada niebiansko, chetnie ukradlabym kawalek do kawy.
-
2011/09/05 12:13:21
tyle pysznego słonecznika! już mi się podoba to ciasto :-)
-
2011/09/05 20:26:37
hi hi a ja zawsze na odwrót, bo w sernikach wręcz ubóstwiałam rodzynki :) i innym zabierałam z ich kawałków :)
Bardzo podoba mi się to ciasto. Moja lista "do zrobienia" jest gigantyczna, ale może uda mi się upchnąć tam jeszcze jedną pozycję :)
-
2011/09/07 15:21:03
wygląda świetnie, już zapisuję ;)
-
2011/09/10 23:10:47
ja znam to ciasto, ale jadłam je chyba ze sto lat temu ;) ale pamiętam że jest rewelacyjne :)
-
2011/10/10 14:18:09
Bardzo mi się podoba to ciasto w wersji z bitą śmietaną!
-
2011/10/30 09:54:34
Właśnie wczoraj zrobiłam to ciasto! Wyszło pyszne!! Nie spodziewałam się że słonecznik w cieście może być tak pyszny... Jak dla mnie trochę jest za słodki, ale do kawy takie ciacho jest idealne :)
-
2011/10/30 10:25:18
Miło to słyszeć. Dobrze przekonać jeszcze kogoś do słonecznika. :D
-
Gość: Mniaam, 77-254-90-140.adsl.inetia.pl
2012/05/27 17:54:53
Jadłam!!! Pyyyychotka! Najlepsze ciasto jakie jadłam. Polecam!:)
PS Też wyciągam rodzynki ^^
-
Gość: AnNa, 87.105.154.24*
2013/09/10 09:15:55
Jaka ma być wielkość puszki masy kajmakowej ? Pytam, bo w sklepach te puszki się różnią wielkością. Np. Bakalland robił chyba 460g, ale teraz robi mniejsze.



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.