Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z żurawiną

ciasto dyniowe z żurawiną

Sezon dyniowy w pełni. Szkoda by było nie skorzystać. A ciasta z dynią trochę niedoceniane chyba u nas są. Zamiast pupkinowych pie'ów jesienią większość decyduje się na szarlotki, albo ciasta ze śliwkami lub gruszkami. A biedne dynie zazwyczaj kończą tak samo, czyli w zupie (swoją drogą też pysznej, ale co deser - to deser). Nie ma co zrażać się krojeniem, czy przygotowywaniem jej do użytku (to wcale nie tak dużo roboty). A skoro dyniowego ciacha w cukierni raczej się nie uświadczy, warto zrobić swoje. Powinno smakować zwłaszcza tym, którzy kochają marchewkowe. Jest równie wilgotne, konkretne no i aromatyczne.

Taki ten kawałek ze zdjęcia nieco rozmemłany, ale nie wiem czy widać, że chciałam uchwycić dymek, więc kroiłam na ciepło. :)

 

1 szklanka puree z dyni - przepis niżej

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 kostki masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego

1 szklanka soku pomarańczowego

1 1/2 szklanki żurawin świeżych, mrożonych lub suszonych (dałam suszone)

Zaczynamy od puree. Warto zrobić go więcej i np. zamrozić lub odstawić do lodówki na kilka dni. A potem zrobić sobie zupę. Albo inne ciasto.

W każdym razie: dynię kroimy i oddzielamy kłębiastą część z nasionami. Ona nie będzie nam potrzebna. Miąższ ze skórą kroimy na spore kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. po tym czasie dynia powinna być już miękka na tyle, żeby miąższ łatwo odszedł od skóry. Jeśli wolimy, możemy skórę odkroić wcześniej, a dynię gotować w niewielkiej ilości wody.

Miękki miąższ kroimy w miarę drobno i przerabiamy blenderem na puree.

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja, wanilię, sok i dynię. Łączymy tą miksturę z suchymi składnikami i mieszamy na gładkie ciasto. Dosypujemy żurawinę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (keksówka będzie akurat). Pieczemy w 170 stopniach około godziny, ale bardzo możliwe, że czas trzeba będzie przedłużyć o kilkanaście minut. Najlepiej zrobić próbę patyczkową - może wyjść z ciasta mokry, ale nic nie powinno się do niego przylepić. Studzimy.

 

Przepis w odpowiednim momencie znalazłam tu. Troszkę moich zmian.

ciasto dyniowe z żurawiną 2

poniedziałek, 10 października 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/10/10 19:46:46
Pysznie to ciacho wygląda i oczywiscie widać dymek!:))
-
2011/10/10 19:53:59
Smakowite :)
-
2011/10/10 22:17:39
Dymek widac:) a ciasto wyglada super, takie wilgotne i pelne dobroci:)
-
2011/10/11 09:25:37
W sumie to mam ochotę na dynię , ale na bazarku same giganty a ja i tak mam już ręce powyciągane po same kostki, więc zostaje mi chyba tylko turlanie:) Tylko jak się turla po schodach ....Znów trzeba poczekać na faceta :(
-
2011/10/11 17:56:35
czy ja widze na 1. zdjeciu pachnaca pieknie pare?:) oj jak lubie gorace ciasto!
-
2011/10/12 09:35:57
w niedzielę upiekłam swoje pierwsze ciasto z dynią i to była miłość od pierwszego kęsa :) Twoje ciasto musi być przepyszne, nie ma opcji! :D
-
Gość: pasibrzuchy.blogspot.com, 89-75-134-35.dynamic.chello.pl
2011/10/13 18:24:22
zjadłabym takie ciasto!!!:)
-
Gość: betty_k, 89-76-126-79.dynamic.chello.pl
2011/11/08 21:03:31
Świetne! Chociaż w moim piekarniku, mimo zmniejszenia temperatury do 160 stopni (zbyt szybko się piekło i pękło na środku), wystarczyło mu 50 minut :). Nie miałam aż tyle suszonej żurawiny, więc dorzuciłam rodzynek i orzechów laskowych, szczególnie dodatek orzechów oceniam pozytywnie



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.