Blog > Komentarze do wpisu
Chocolate crinkles - popękane ciasteczka czekoladowe

chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe

Niby zwykłe czekoladowe, ale cała magia dzieje się już w piekarniku. Białe kulki rozpływają się i pękają. Mój Szanowny Tester brał dokładki, więc zakładam, że są naprawdę udane. Intensywne w smaku, lekko miękkie w środku, ze słodką, chrupiącą otoczką.

Na 2 blachy ciastek:

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru (dałam nieco mniej)

1/4 kostki masła lub margaryny

120 g czekolady gorzkiej lub deserowej

4 jaja

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szklanka cukru pudru do obtaczania

Masło topimy z czekoladą. Ucieramy z jajkami, cukrem, wanilią, solą, szklanką mąki i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pozostałą szklankę mąki i miksujemy na gładkie ciasto. Będzie lepiące. Wstawiamy miskę na minimum 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie posypujemy dłonie cukrem pudrem i toczymy z ciasta kuleczki o średnicy ok.2 cm. Obtaczamy je w pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15 minut, aż z wierzchu będą twardawe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

środa, 16 listopada 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/11/16 17:23:52
przymierzam się do nich już jakiś czas:)
-
2011/11/16 18:39:10
Musze znow je zrobic, uwielbiam ich smak!
-
2011/11/16 19:04:48
Cudowne, mama kupiła mi ostatnio takie z paczki, ale nie mam zamiaru ich upiec. Wole twój przepis ;)
-
2011/11/16 19:30:43
lubię, gdy ciasteczka są czekoladowe i gdy jeszcze takie ładne. piekłam kiedyś te popękane, ale coś zrobiłam nie do końca dobrze i tak fajnie nie wyglądały. kradnę więc jedno od Ciebie:-))
upieczmy razem kiedyś coś.
-
2011/11/16 19:57:41
Magia jakaś :D
-
2011/11/16 20:08:07
Muszę je w końcu zrobić :)
-
Gość: megiera, 89-76-182-157.dynamic.chello.pl
2011/11/16 22:50:47
sądząc po tym, że już próbowałam klika przepisów od Ciebie, które były pyszne ten pewnie też taki będzie :) bo wygląda bardzo apetycznie!
-
2011/11/18 00:00:07
uwielbiam te ciastka!:)
-
2011/11/18 23:44:47
uwielbiam je.... :) Jedne z najlepszeych ciastek jakie jadłam :)
-
Gość: berry, oqx2.internetdsl.tpnet.pl
2011/11/19 10:08:56
Podziwiam Cię za pomysły na słodkości oraz precyzję w ich wykonaniu! Też bym chciała mieć taki talent ; Piszę do Ciebie z prośbą; za kilka miesięcy będę w wieku "wchodzenia w dorosłość" i pojawia się problem, ponieważ w mojej szkole jest "tradycja" przynoszenia tortu na dzień 18-tych urodzin. Trochę dużo z tym zamieszania: krojenie ciasta, które po kilku kawałkach nie wygląda już tak atrakcyjnie jak powinno :) więc masz może pomysł czym można by zastąpić taki tort? Myślałam o babeczkach, ale nie wiem czy nie byłoby to zbyt "proste" ;). Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam ;*
-
2011/11/20 17:04:19
berry - ja proponuję cupcake'i. sama przynosiłam do szkoły a różne okazje. Wystarczy ładnie udekorować je kremem, przystroić i wszyscy będą zachwyceni. Pooglądaj chociażby u mnie. :)
-
2011/11/21 11:26:24
Uwielbiam :) U mnie były z zielem angielskim, które nadaje i m bardzo specyficzny smak i aromat, polecam!

Ależ świątecznie się zrobiło dzięki tym ciasteczkom ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/11/21 20:35:50
Pyszne i piękne! Byłyby bardzo przyzwoitą ozdobą świątecznego stołu ;)
-
Gość: mannaznieba1, 87-206-135-162.dynamic.chello.pl
2011/11/22 00:40:51
Wróżko, to mój pierwszy przepis od Ciebie, który zrobiłam - o blogu dowiedziałam się przedwczoraj. Ciastka wyszły super- kruche na zewnątrz i miękkie w środku. A jak wyglądają! Dzięki za inspirację i do.. następnego upieczenia :)
-
2011/11/23 07:52:59
Potwierdzam- pyszne są :) i każde ciasteczko jest takie niepowtarzalne. Urocze łaciatki :)
-
2011/11/23 14:23:46
Wyglądają przepięknie! Takie proste ciasteczka lubię najbardziej.
-
2011/11/28 19:04:49
Lubię te mocno czekoladowe popękane ciasteczka :) Urok i fantazja w jednym :)
-
2011/11/28 21:51:27
No i nie wyszły. Pierwszy raz tak bardzo się zawiodłam na wypieku - smakował jak sama mąka i kakao. Widziałam te ciastka na wielu blogach, były porównywane smakiem do brownie, zapach, który wydobywał się z piekarnika był nieziemsko wspaniały, a mimo wszystko w smaku klapa. Zastanawiam się, czy coś źle zrobiłam, czy po prostu takie miały wyjść, a ja sobie je źle wyobrażałam...
-
Gość: Agnieszka inez, 86-133-78-94.net.stream.pl
2011/12/04 11:42:30
Są pyszniutkie, chociaż całą pierwszą blache zepsułam ; / ide sprawdzic jak tam moje ciasteczka:-O jeszcze troche
15 minut pozniej, :-OO kurczak... CIASTECZKA
no i przyszlam to już całe twarde się zrobiły ; Dprzynajmnije juz wiem ze one nie maja byc az tak twarde tylko lekko z góry. ale druga blacha PYSZNA, to jest CUDO nie z tej ziemi nasza kochana wróżko : )
-
Gość: Agnieszka inez, 86-133-78-94.net.stream.pl
2011/12/04 12:15:38
dodam jeszcze, ze nastepnym razem warto dać jeszcze miej cukru bo są zdecydowanie za słodkie, no i mniej proszku do pieczenia bo mam wrażenie, że troszkę szczypie w język
-
Gość: Magda, netus244.leszno.waw.pl
2012/03/07 18:23:18
Robiłam je jakiś miesiąc temu i wyszły mi po prostu pięknie ;). Śliczne i popękane, tylko trochę za mało dodałam cukru pudru i nie były takie białe na wierzchu :). No i pyszne, nie można się było od nich oderwać :D.
-
Gość: Doomka, aakr184.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/05 16:12:55
To chyba 3 przepis który od Ciebie wypróbowałam i cóż mogę stwierdzić... sprawisz że znów przytyję ;) Świetne w smaku (choć przyznam się że zmodyfikowałam - zamiast czekolady dałam nutellę i nie dałam jednej szklanki cukru - mogłam dać tylko pół bo są piekielnie słodkie). Trochę i mi się rozlały na blasze ale kolejna już była super :)
-
Gość: magda, host-176.107.117.19.mediahost.pl
2012/07/03 08:47:24
mam ochote zrobic te ciasteczka... zastanawia mnie czy to kulki kładziemy na blachę a nie kulki czy powinniśmy je trochę płyplaskać żeby wyszły ciasteczka a nie kulki..
-
2012/07/03 09:50:13
Moje ciasteczka same się rozpłaszczyły,ale zawsze można spłaszczyć je lekko, jeśli masz obawy. :)
-
2012/09/28 15:27:39
w smaku i konsystencji wyszły cudowne, ale rozlały mi się na blasze i wyszły takie duże i płaskie. za mało mąki? a może za krótko w lodówce? bo miałam wrażenie, że trochę zbyt lejące było to ciasto. albo - napisałaś 1/4 kostki masła/margaryny. dałam 1/4 kostki margaryny, czyli 1/4 z 250 g, a kostka masła ma 200 g. może dlatego?
-
2012/09/28 17:14:30
ta różnica może wynikać z zza małej ilości mąki - w przypadku zamiany masła na margarynę może się tak zdarzyć, wtedy trzeba dosypać mąki. Ja robię takie rzeczy z wyczucia i na oko, ale faktycznie, powinnam uwzględnić to w przepisie. :)
-
Gość: sockmonkey, host-89-229-24-229.torun.mm.pl
2012/11/12 18:48:40
a ja robię je drugi raz i drugi raz rozlewają mi się na blasze. przez chwilę miałam nadzieję, bo wyrosły duże, ale potem klapnęły i zrobiły się takie płaskie. co robię źle? może chodzi o nastawy piekarnika? używałam masła i dodałam nawet więcej czekolady.
-
2012/11/12 20:30:41
do ostatniej partii dodałam sporo mąki - ciasto było ciągnące, ale nie tak klejące - i udała się! :)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.