Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka z masłem orzechowym

peanut butter cookies ciasteczka z masłem orzechowym

Miały być ciasteczka, więc były. <3

W Stanach klasyka, chyba jedne z bardziej lubianych ciasteczek. Szkoda, że u nas trochę niedoceniane. Lekko kruche i z dużą ilością masła orzechowego-  dla tych co lubią wyjadać prosto ze słoiczka - idealne.

Na około 40 ciastek:

170 g masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki cukru kryształu

1 jajko

3/4 szklanki masła orzechowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę - około 2,3 minut. Miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy jajko i wanilię. W drugiej misce przesiewamy mąkę z resztą składników. I tą suchą mieszankę ucieramy z masą maślaną. Ciasto może być trochę lepkie - musi postać jakąś godzinkę w lodówce, żeby później dało się ładnie formować.

Kiedy ciasto będzie już trochę twardsze, formujemy z niego kulki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je następnie widelcem, robiąc na wierzchy krateczkę.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut, aż brzegi zaczną brązowieć. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce.

wtorek, 29 listopada 2011, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
grazyna00711
2011/11/29 17:40:33
To by mi smakowało :)
-
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2011/11/29 17:49:28
Dla koneserki masła orzechowego, takie ciasteczka to obowiązek!!! :D
-
majanaboxing
2011/11/29 20:35:25
Dołączam do zachwytów!na pewno boskie :)
-
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/11/29 20:39:57
Kocham masło orzechowe i wszelkie wypieki, które mają je w środku, zdecydowanie pychotny przepis :]
-
Gość: flowerek, *.adsl.alicedsl.de
2011/11/29 21:09:15
A ja za maslem przechowym prosto ze sloiczka nie przepadam. "Przezyje" jednak maslo orzechowe jako dodatek czy w wypiekach. Moze mi te ciasteczka podpasuja. Wyprobuje :)
-
niepokornik
2011/11/29 22:09:33
urocze!
-
Gość: Marta, *.upc-i.chello.nl
2011/11/30 01:10:13
Uwielbiam takie, aż ślinka cieknie. Kiedyś można było dostać podobne w SubWeyu.
-
Gość: Ferret, *.dynamic.chello.pl
2011/11/30 14:06:15
Dziękuję kociaq :***
-
2011/12/01 15:06:32
masło orzechowe to ja wielbię ....wydaje mi się więc, ze takie ciasteczka przypadłyby mi do gustu:)
-
russkaya
2011/12/03 09:32:36
Dziwne, że jakoś masło orzechowe u mnie nie umie doczekać się wykorzystania do wypieków, bo znika w niewyjaśnionych okolicznościach :D
-
2011/12/04 09:22:42
coś dla mnie! bo ja z tych słoiczkowych wyjadaczy :)
-
Gość: Pjaj, *.icpnet.pl
2011/12/14 17:54:00
Przepraszam za ignorancję, ale zginął mi jeden składnik - masło (zwykłe, nie orzechowe). Zakładam, że miksuje się go razem z jajkiem, ale wolę się upewnić :)
-
cukrowawrozka
2011/12/14 20:23:49
Ach, dziękuję za uwagę! Zamiast tego jajka na początku powinno być masło. :)
-
Gość: zufik, 79.139.32.*
2012/01/02 18:23:11
Super przepis, wyszly zgrabniutkie, fajnie ze zostaje w miare ich ksztalt (nie robia sie placki:)) oczywiscie o masle doczytalam na koncu (na szczescie przed dodaniem mąki) dodalam miekkie, potraktowalam wszystko blenderem (koncowka do zupek) i wyszlo ok. Polecam te ciasteczka.
-
Gość: jesień już, *.rev.snt.net.pl
2012/01/26 15:23:18
Fajne, to fakt, ale dla mnie trochę za słodkie. Następnym razem dodam mniej cukru.
-
od-kuchni
2012/08/24 00:01:35
Wypróbowałam i muszę przyznać, że pyszne są :)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.