Blog > Komentarze do wpisu
Gwiazdkowe i serduszkowe cupcakes waniliowe

bake star into a cupcake z gwiazdką waniliowe

 

bake heart into a cupcake z sercem

Jedna z tych rzeczy, o których wiem, że muszę, po prostu muszę je zrobić. Przeurocze. To znaczy, na tyle ile mi się udało osiągnąć zamierzony efekt, ale chyba nie jest źle. Bo jak się okazuje, do babeczek można włożyć praktycznie wszystko, wystarczy zajrzeć tu.

Nadarzyła się okazja do zrobienia (nie ma to jak przegrywać zakłady! :D ) dla kochanych osób, to i przepis się przypomniał.

Kolorowe ciasto jest pieczone dwukrotnie, dlatego ważne jest, żeby wykorzystać przepis na ciasto, które wychodzi dość mocno wilgotne. Ja wykorzystałam klasyczny, zachwalany przez wiele osób przepis na waniliowe cupcake'i z piekarni Magnolia's, znanej z "Seksu w wielkim mieście", a na nie położyłam krem twarogowo - truskawkowy. Kombinacje możecie wymyślać dowolne, najważniejsza jest sama technika.

how to bake heart into a cupcake waniliowe

Na ok. 12 sztuk:

2 3/4 szklanki mąki

4 jaja

2 szklanki cukru (lub trochę mniej)

1 kostka miękkiego masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, ok 3 minut. Dodajemy kolejno jajka i wanilię.

Mąkę przesiewamy z suchymi składnikami i na zmianę z mlekiem dodajemy ją do masła, ucierając chwilę po każdym dodaniu, byle nie za długo. 1/3 ciasta odkładany i mieszamy z barwnikiem lub kakao. Wylewamy do keksówki lub innej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Ciasto powinno mieć grubość 2-3 cm. Patyczek włożony do ciasta powinien wychodzić suchy, ale nie może być ono mocno wypieczone. Studzimy,  a jak już będzie lekko ciepłe można je włożyć do lodówki. W ostudzonym cieście wycinamy foremkami nasze kształty. Powinny być takiej wielkości, żeby swobodnie mieściły się pionowo w papilotkach!

Do papilotek wkładamy po łyżce niezabarwionego ciasta. Wciskamy w nie pionowo nasze kształty. Powinny być zanurzone jak najgłębiej, bo mają tendencję do wyłażenia na wierzch. Później doczytałam, że można kolorowe ciasto nasączyć wcześniej mlekiem, żeby było nieco cięższe. Ważne jest to, żeby ustawiać babeczki tak, aby wiedzieć, jak później kroić! Jeśli przekroimy je źle, nie otrzymamy serduszka, czy czegoś innego, tylko np nieokreślany wielokąt. :c Na wierzch każdej babeczki wykładamy resztę ciasta. Powinno zakrywać wykrojone ciasteczka.

Pieczemy ok. 20 - 25 minut minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można przykryć je z góry folią aluminiową, żeby góra się nie spiekała. Studzimy, ciągle pamiętając, żeby kontrolować położenie babeczek na blaszce. Ostudzone pokrywamy kremem. Ja na każdej zrobiłam linie cięcia. :D

Krem:

250 g twarogu

60 g miękkiego masła

6 łyżek cukru pudru

1/4 słoiczka puree truskawkowego lub konfitur truskawkowych

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystko razem miksujemy. Koniec. :D

 


czwartek, 15 grudnia 2011, cukrowawrozka

Komentarze
2011/12/15 14:44:25
Serduszka wyglądają słodko, ale jestem PRZEKONANA, że mi by to nie wyszło
-
2011/12/15 14:52:09
Ekstra - i okazują się nie takie trudne w wykonaniu. Bardzo pomysłowe ;)
-
2011/12/15 15:07:00
Wyglądają uroczo! Śliczne różowe, księżniczkowe :)
-
2011/12/15 16:00:26
Wyglądają przepięknie, byłyby idealne na księżniczkowe urodziny :]
-
2011/12/15 16:52:35
Jakie urocze ! I pyszne na pewno :)
-
2011/12/15 17:44:06
Uwielbiam "Seks w wielkim mieście", uwielbiam muffinki, uwielbiam zwłaszcza w takim kolorze :D
-
2011/12/15 21:17:19
ale sliczne:)
-
2011/12/15 21:19:39
prosiłabym o instrukcję step by step ze zdjęciami, bo nie ogarniam xD
-
2011/12/15 21:39:53
swoich zdjęć niestety nie robiłam, bo już środek nocy był,ale znalazłam coś takiego:
alisonswonderscraporium.blogspot.com/2011/02/i-heart-you-vanilla-cupcakes-with-heart.html
:)
-
2011/12/15 21:50:54
Cudnie :)
-
2011/12/16 16:41:58
Wyglądają uroczo. Zdjęcia zachęcające. Wg. troszeczkę za dużo masła, ale może warto dodać, smak będzie maślany. Ja do większości moich muffinów używam oleju. Mam wrażenie, że dzięki temu babeczki są wilgotne, nie takie ciężkie w smaku no i dłużej utrzymują świeżość. Sama nie wiem, po prostu będę musiała upiec wg. Twojego przepisu. Pozdrawiam, miłego dnia :)
-
2011/12/16 23:28:24
Przeurocze :) a kremu ze zwykłego twarogu jeszcze nie robiłam, taki szybki pomysł :D
-
Gość: Miyu, host-89-230-3-182.ozorkow.mm.pl
2011/12/17 23:44:13
Uuhh. Jak zrobiłaś te serduszko i gwiazdkę w środku?? Wygląda prześlicznie... i pewnie tak smakuje. ^^
-
2011/12/18 19:41:17
Wszystko opisałam, po kolei :)
-
2011/12/19 20:49:26
Są przecudne. pomysł kradnę i zrobie je sobie na urodziny - takie z serduszkami ;) naprawde SWIETNE!
-
2011/12/20 15:05:30
Wyglądają niesamowicie słodko! Myślę sobie, że to fantastyczny pomysł na urodziny dla przyjaciół(ek)... ;>



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.