Blog > Komentarze do wpisu
Wieniec śmietankowy z cynamonem i kruszonką

wieniec z kruszonką i cynamonem sour cream coffe cake

Jak kruszonka, to musi być dobre. I to jeszcze z podwójnej porcji.

Czyli podsumowując: miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi śmietany ciasto, cukrowo - cynamonowe nadzienie, kruszonka i jeszcze dla uwieńczenia: lukier z syropu klonowego.

Ciasto:

150 g miękkiego masła lub margaryny

1 1/2 szklanki cukru

2 1/2 szklanki mąki

2 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

3 jaja (najlepiej w w temp. pokojowej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Kruszonka:

1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki cynamonu

60 g zimnego masła

szczypta soli

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki syropu klonowego

 Rorgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od ciasta: masło ucieramy z cukrem ok 4 minut, aż zacznie się robić puszyste. Wtedy dodajemy po jednym jajku, a następnie wanilię i śmietanę. Suche składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, lub jedynie mieszamy porządnie łyżką.

Składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż będzie przypominać hm.. kruszonkę oczywiście? :)

Formę do ciasta, najlepiej taką jak do babki, z kominkiem, natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Nakładamy do niej połowę ciasta. Posypujemy 1/2 kruszonki. Przykrywamy resztą ciasta i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu polewamy lukrem z syropu klonowego. Proporcje cukru i syropu najlepiej dopasować na oko do własnych preferencji.

poniedziałek, 16 stycznia 2012, cukrowawrozka

Komentarze
2012/01/16 15:44:07
coś wspaniałego;)wilgotne,przyprószone cukrową kruszonką!lubię
-
2012/01/16 17:30:38
cynamon i kruszonka, bardzo mi się podoba ten zestaw, wieniec musi być pyszny:)
-
2012/01/16 18:44:00
Wygląd ma boski ,a z takimi składnikami na pewno smakuje świetnie!:)
-
2012/01/16 19:06:59
Musi być pyszny, poproszę duży kawałek do degustacji:)
-
2012/01/16 20:52:43
Jak w cieście jest cynamon i kruszonka to więcej do szczęścia mi nie potrzeba:)
-
2012/01/16 21:52:41
zapisuję do zrobienia, bo jak zobaczyłam ŚMIETANKOWY, i z KRUSZONKĄ, to przecież nie mogę sobie odmówić! ; )

-
2012/01/18 09:33:54
Lubię ciasta w pieczone w formie wieńca, są takie...uroczyste, inne niż zwykłe babki. Twój wygląda bardzo apetycznie :)
-
2012/01/18 13:38:57
Witaj, miło mi poznać Ciebie i Twoj cudny blog, ja moja Cisteczkolandię, zaczęłam przywracac do zycia,bo opuściłam ja kilka late temu... Weszłam na twoją strone i zdębiałam, bo sama planuje zmienić wygląd (szablon ) bloga i mam 2 wizje, jedna zakłada czerwono biała, taka jak we włoskich tawernach krateczkę. U Ciebie tez krateczka, więc teraz sobie to mogę łatwiej zwizualizować :) pozdrawiam ciepło!
-
2012/01/19 15:32:02
wspaniale wygląda,
przydałby mi się teraz taki kawałek do kawki :)
pozdrawiam

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.