Blog > Komentarze do wpisu
Funfetti whoopie pies

funfetti whoopie pies

Zawsze się zastanawiałam, skąd wzięła się nazwa wszystkich whoopie pies'ów. I co mi powiedziała Wikipedia: otóż Amisze z Pensylwanii,a właściwie tamtejsze kobiety, zwykły pakować te ciasteczka jako przekąskę podczas pracy na roli dla swoich mężów. A mężowie po ujrzeniu ciasteczek podobno wydawali okrzyk typu "Whoopie!" (coś jak "Juhu!"  ? ). Dziwne? Może trochę tak, ale ciacha zrobiły karierę. Są nawet oficjalnym przysmakiem stanu Maine, który uważa, że pomysł narodził się tam, a nie w Pensylwanii.

Te, które pokazuję nie są tradycyjne: ciasto nie jest kakaowe, ale waniliowe. Chociaż całość jest taka, jaka powinna być: miękkie ciacho przełożone słodkim, puszystym kremem. Mój robiłam na bazie kremu marshmallow (marshmallow fluff), który można kupić w sklepach z żywnością zagraniczną. Jeśli chodzi o zjadanie na surowo, to jakoś ta kleista, mega słodka pianko-maź mnie nie przekonuje, ale w kremie sprawdziła się idealnie. Jeśli ktoś oczywiście nie ma urazu do typowo słodkich, amerykańskich słodkości.  :D

Ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1 jajo

1/4 kostki masła lub margaryny

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Krem:

3/4 szklanki kremu marshmallow

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki + więcej do obtaczania kolorowych posypek

 

Najpierw ciasteczka: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, a następnie na zmianę: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz mleko wymieszane z sodą. W oryginale do ciasta dodawało się posypki, co też zrobiłam, ale moje nie wyszły widoczne - rozpuściły się może? Dlatego nie uwzględniłam ich w przepisie.

Ciasto nakładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na blaszkę kupki ciasta w dość sporych odstępach. Pieczemy ok. 8-10 minut w 190 stopniach, aż zaczną się rumienić. Moje przypiekły się nawet troszkę za mocno, więc okroiłam im brzegi. :)

Po ostudzeniu możemy przekładać kremem:

masło ucieramy z kremem marshmallow, aż idealnie się połączą. Wtedy dodajemy cukier puder i wanilię. Na sam koniec wystarczy wmieszać posypki. Boki przełożonych ciasteczek obtaczamy w posypkach. I jest uroczo.

 

Przepis tu.

sobota, 04 lutego 2012, cukrowawrozka

Komentarze
2012/02/04 12:39:07
ale śliczne!!
-
2012/02/04 13:07:09
ojej, ojej!
jakie cudeńka.
mogę na nie patrzec i usmiechac sie bez końca.
-
2012/02/04 13:32:17
Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
-
2012/02/04 13:36:21
ale się u Ciebie fajnie fioletowo zrobiło :) lubię mashmallowsy, ale te prawdziwe, że tak powiem.... niektóre nasze polskie pianki są po prostu jakąś pomyłką :/ musiał wyjść Ci dobry krem do tych małych cudeniek :)
-
2012/02/04 14:10:00
Smakowite pyszności :).
-
2012/02/04 14:46:14
Piękne :D Jestem ciekawa czy smak dorównuje ich urodzie :)
-
2012/02/04 15:49:16
Typowo amerykańskich przysmaków (oprócz chocolate chip coockies) nie znam, ale wiem, ze lubią masę z masła i cukru pudru ...a tego bym nie przełknęła:) ...za to takie kolorowe ciasteczka juz tak:)
-
2012/02/04 15:54:22
Urocze i kolorowe, jakiś czas temu zrobiłam je, ale zmieniłam krem, następnym razem zrobię taką słodszą i oryginalną wersję, bo jestem jej ciekawa :)
-
2012/02/04 18:27:33
Mniaaaaaam! Ale pysznie wyglądają ;)
-
2012/02/04 19:54:11
Haha, jakie śliczne! Uśmiech od samego patrzenia :)
-
2012/02/04 19:59:06
Ale cuda! Podobają mi sie :))))
-
2012/02/04 20:36:15
jejj jakie cudeńka ;)
-
2012/02/04 20:38:00
ale fajne karnawałowe ciasteczka!
-
2012/02/04 22:24:20
Urocze - pewnie gdybym i ja znalazła takie niespodzianki w pudełku lunchowym krzyczałabym jupi :)
-
2012/02/05 12:00:41
Są piękne. Nie słyszałam nigdy o takich ciasteczkach.
-
2012/02/05 12:22:26
Śliczne są. I Twoje zdjęcie na fejsiQ też pięęęęęęęęęęęęęeekne! :D
-
2012/02/05 14:00:10
bardzo optymistyczne kolorki! :)
-
2012/02/06 15:23:19
słodkie te Twoje ciasteczka z kolorami.
-
2012/02/07 21:18:11
Wyglądają, jak zabawki lub biżuteria dla dziewczynki - słodkie @.@
-
2013/01/18 19:56:15
Tips to a flat stomach
----------------------------------
5 Tips to a flat stomach
Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat
There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips
Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.
we have very best advice for quickly shrinking your tummy. Here are the surprising
Hello, skinny jeans!
juicyabs.com
www.facebook.com/5TipsToAFlatStomach?skip_nax_wizard=true




Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.