Blog > Komentarze do wpisu
Babka majonezowa

babka majonezowa

Brzmi dziwnie? Ale co to jest majonez... jajka, olej (trochę E jednego i E drugiego przy okazji...) - tłuszcz. Skoro można do ciasta lać olej (albo fasolę, czy jakieś buraki), można dać majonez. I to jest pierwszy zaczątek przedwielkanocnego pieczenia. Waniliowa, miękka babka, którą trudno zepsuć. Przepis od Hichotki.

A - zanim ciacho - ostatnio moja skrzynka mejlowa jest bardzo szczęśliwa, że dostaje od Was dużo miłych wiadomości i pytań, ale uznałam, że wygodniejsze może być upublicznienie pytań i odpowiedzi, bo wiele z nich się powtarza, a tak możliwe, że będziecie mieli gotową odpowiedź. :)

Po prawej stronie jest taka kosteczka ze znakiem zapytania - chyba widać. Klik i możecie pytać o co chcecie. Jakiego składnika użyć, gdzie kupiłam to i tamto, a nawet na jaki kolor malują paznokcie, czy jak nazywa się mój pies, jeśli by to kogoś interesowało ;o

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

5 jaj

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml majonezu (o neutralnym smaku)

 

Jajka ucieramy z majonezem na gładką masę. Dodajemy kolejno resztę składników i ucieramy do ich połączenia. Nie za długo, bo potem babka może opaść.

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około godziny. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki i dopiero po kilkunastu minutach wyjmujemy ciasto i studzimy. Najlepiej polukrować. :)

babka majonezowa 2

wtorek, 27 marca 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: aloha, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/03/27 19:38:43
majonez o neutralnym smaku? można prosić o podanie marki?
-
cukrowawrozka
2012/03/27 20:06:27
ja polecam Hellmann's Babuni - jest nie za sztywny i właśnie delikatny. Bo np. taki Kielecki już ma bardziej intensywny smak. :)
-
majanaboxing
2012/03/27 21:21:58
Piękna baba! Robiłam majonezową , bardzo dobra, wilgotna, super :)
Pozdrowienia
-
darkangelika
2012/03/27 22:03:11
Na majonezie jeszcze nie robiłam, ale się zbieram powoli do tego;) Twoja babka wygląda obłędnie;)
-
2012/03/28 12:45:44
W zeszłym roku piekłam babę na majonezie, pyszna jest:) Ja użyłam Winiary, też jest delikatny w smaku:)
-
kini1812
2012/03/28 19:17:49
wygląda pysznie :) dodałabym do niej domowy majonez, tak chyba najbezpieczniej :)
-
spoleczny-1
2012/03/28 21:23:19
Ojojoj - z majonezem to rzeczywiście wyszedłby mi "ciasteczkowy potwór" ;)
-
kibi007
2012/03/28 22:31:55
Jejku ten majonez, chcę ją zrobić od ponad roku, ale blokuje mnie słowo majonez, ale tak pięknie wygląda, że zrobię na święta :)
-
amaranthrose
2012/03/29 21:52:55
Majonezowej nigdy nie robiłam.
Twoja wygląda bardzo zachęcająco:)
-
albahaca
2012/03/30 17:11:24
Śliczna ! Nigdy takiej nie jadłam, chyba czas spróbować !
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/30 17:46:22
piękna, a te zdjęcia jakie apetyczne :)
-
2012/03/30 21:19:45
Nigdy nie piekłam nic z majonezem. Myślę, że olej z octem winnym daje podobny efekt.



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.