Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek chałwowy

mazurek chałwowy 1

mazurek chałowy 2

 

Mazurek musi być. Długo zastanawiałam się, jakiego wybrać na ten rok, no ale inni zdecydowali za mnie - chałwowy i koniec. Więc jest. I jest bardzo dobry - zastanawiam się, jak mogłam kiedyś nie lubić chałwy?

Przy okazji chciałabym Wam życzyć ciepłych (chyba niestety nie i w dosłownym sensie, bo podobno jutro ma padać śnieg z deszczem :c) Świąt Wielkanocnych, udanych wypieków, mnóstwo słodkości i duuużo słodkiego lenistwa. :) Acha, no i bogatego zająca, zapomniałabym!

Ciasto:

150 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

250 g mąki pszennej

szczypta soli

Masa: stąd

200 g chałwy

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy żółtka, a następnie przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta, na sam koniec możemy zagnieść je ręką dodając odrobinę mąki.

Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, lub delikatnie podsypując mąką. Wylepiamy nim natłuszczone formy - mi wystarczyło go na 3 małe serduszka i prostokątną formę 20x25 cm. Formujemy brzegi - możemy zrobić je palcami, lub utoczyć wałeczki i dolepić je po bokach. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy je ok. 20 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę, a następnie wyjmujemy z  foremek i zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone napełniamy masą:

Chałwę ucieramy z kremówką, cukrem i wanilią. Podgrzewamy to wszystko w garnuszku, aż ładnie się połączy i lekko zgęstnieje - wystarczy kilka minut. Ciepłą, ale nie gorącą masę wylewamy na mazurki i zostawiamy je do zastygnięcia. No i obowiązkowo dekoracja. :)

piątek, 06 kwietnia 2012, cukrowawrozka

Komentarze
2012/04/06 13:12:42
zakochałam sie od pierwszego wejrzenia ;)
pozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/04/06 13:35:46
jakie kolorowe, śliczne! w taką brzydką pogodę naprawdę mogą rozweselić :)
-
2012/04/06 13:38:40
Po prostu piękny:)
-
Gość: Ania, pc4-103.btk.net.pl
2012/04/06 13:48:23
Czyzby wariacja na temat chalwowo-orzechowego mazurka :) ?
-
2012/04/06 14:02:42
MMMM CHAŁWA!
-
2012/04/06 15:09:02
jaki piękny!
-
2012/04/06 15:44:46
Takie z chałwą to porywam od razu;) Pięknie ozdobione;)
-
2012/04/06 15:46:22
Doprawdy arcydzieło ! Aż się wzruszyłam, piękne :)
-
2012/04/06 20:47:31
Piękny mazurek Wróżko, cudownie ozdobiony. :)
Bardzo mi się podoba, a chałwę to wiesz... bardzo lubię. :)
Pozdrowienia i najlepsze świąteczne życzenia - cieplutkich, radosnych Swiąt Wielkanocnych!:)
-
2012/04/07 04:09:05
kolejny piękny mazurek, tak przeglądam sobie blogi i na prawdę te placki to dziełami sztuki się robią ...
-
2012/04/07 13:10:20
Wspaniały mazurek:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
-
2012/04/08 11:15:17
Przepiękne!
Wszystkiego dobrego na święta (i nie tylko:))
-
2012/04/08 23:59:01
Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.