Blog > Komentarze do wpisu
Tarta budyniowa z owocami

tarta budyniowa na kwaśnej śmietanie

Niby leży ciągle na wierzchu ta forma do tarty, ale tak jakoś rzadko się do niej dobieram. Chyba trauma z dzieciństwa - tarta z wiecznie opadającym brzegiem. Od jakiegoś czasu na szczęście nie mam tego problemu (chyba to wszystko dzięki "szczęśliwemu grochowi", którzy ostatnio znalazłam, a na którym 3 lata temu uczyliśmy się oznaczać populacje i takie tam ekologiczne bzdety - przeliczanie kilkuset ziarenek - polecam!:)   ), więc w końcu przyszła kolej na taką jedną, którą trzymałam w pamięci od dłuższego czasu. Zupełnie bezproblemowa, delikatna tarta z masą jakby budyniową - "jakby" - bo nie trzeba nic gotowąć, a masa jest nie na mleku, a na kwaśnej śmietanie. :) I do tego owoce. Najlepiej lekko kwaskowate - u mnie wiśnie.

tarta budyniowa na kwaśnej śmietanie 2

Ciasto:

1 żółtko

łyżka zimnej wody

115 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki

170 g mąki

50 g drobnego cukru

szczypta soli

Wypełnienie:

2 jaja

280 g kwaśnej śmietany 18%

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

100 g cukru kryształu

łyżka mąki

owoce - świeże, ze słoiczka (odsączone) lub mrożone (nie rozmrażać)

 

Składniki na ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy, lub wyrabiamy w malakserze. Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując je mąką i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Można też po prostu ciasto wgnieść w formę. Nakłuwamy je widelcem, a następnie wewnątrz kładziemy kawałek papieru do pieczenia, na który wsypujemy suchy groch, fasolę, lub specjalne ceramiczne kuleczki do obciążania spodu. Dzięki temu wyjdzie nam ten nieszczęsny, ładny brzeg. :) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze ok. 9 minut, do zezłocenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: wszystkie składniki -  z wyjątkiem owoców - miksujemy na jednolitą masę. Dorzucamy owoce i wykładamy całość na podpieczony spód. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 20-30 minut. Nadzienie powinno się ściąć. Może być miękkie, ale nie może pozostać płynne. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużamy.

Tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis tutaj.



wtorek, 17 kwietnia 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2012/04/17 20:04:37
Ja zdecydowanie zbyt rzadko robię tarty, koniecznie muszę to zmienić. Twoja wygląda pysznie, ta budyniowa masa i wiśnie dla przełamania smaku, lubię takie połączenia. :)
-
jagodka8
2012/04/17 20:08:39
Wygląda tak cudownie wiosennie:)
-
majanaboxing
2012/04/17 20:37:17
Świetna jest! Szczególnie,że z wiśniami, bo je bardzo lubię:)
Pozdrawiam.
-
wiosenka27
2012/04/17 20:59:52
Pyszności:)
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/04/17 21:41:23
Mmmmm, wygląda bosko. Lubię takie ciasta.
-
Gość: betty_k, *.dynamic.chello.pl
2012/04/17 21:45:42
Też już ją robiłam, polecam, rzeczywiście wiśnie świetnie do niej pasują :)
-
slyvvia
2012/04/17 22:13:37
Wygląda świetnie. Zjadłabym taką teraz ;)
-
Gość: onionchoco, *.ip.netia.com.pl
2012/04/18 11:56:41
Wygląda wspaniale. Kwaśna śmietana, wiśnie... pysznie :)
-
Gość: kocie-smaki, *.ssp.dialog.net.pl
2012/04/18 13:33:26
o tak, z wiśniami albo jagodami - poproszę kawałek :) a przepis zapisuję, chodzą za mną takie lżejsze wypieki :)
-
2012/04/18 21:58:38
Bo z tartami chyba tak juz jest, ze robi się je rzadko ...a jak się zrobi to się człowiek zastanawia " dlaczego dopiero teraz, dlaczego tak rzadko?":) piękna tarta:)
-
Gość: iza, *.as13285.net
2013/02/04 18:48:20
Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam cytrynowy i też muszę powiedzieć, że przepis jest genialny;) Dziękuję serdecznie za nowy pomysł na urozmaicenie menu XD



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.