Blog > Komentarze do wpisu
Bitki z makiem

bitki z makiem

Matury się końcą, mam czas na wpis. :D

Chyba każdy zna te ciasteczka. Dwa biszkopciki posypane makiem i przełożone powidłami. Te były dla bitkowego wielbiciela i specjalisty od ich rozróżniania (czy sypkie, czy miękkie, czy śliwka, czy truskawka)więc jeśli ocenił je na dobre, to można mieć całkowitą pewność, że dobre były.

3 białka

80 g drobnego cukru lub cukru pudru

75 g przesianej mąki

3 łyżki maku, do posypania

dżem lub powidła do przełożenia

 

Zaczynamy od włączenia piekarnika i nastawienia temperatury na 180 stopni.

No i tak: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodać żółtka i chwilkę miksować. Potem delikatnie wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółka - o średnicy ok. 3-4 cm. Pamiętamy o odstępach. Posypujemy je makiem. Wyszły mi dwie blachy.

Pieczemy około 10 minut, aż ciasteczka będą złociste.

Po lekkim ostudzeniu zdejmujemy z blachy i studzimy całkowicie. Gotowe przekładamy dżemem.

bitki z makiem 2

Przepis tutaj.

wtorek, 15 maja 2012, cukrowawrozka

Komentarze
2012/05/15 21:47:01
robilam tez jakiś czas temu...pychotką ;)))
-
2012/05/15 22:24:58
Śliczne są! Ja ich jeszcze nie robiłam,a przymierzam się dość długo do nich.
CUdne zdjęcie!
Pozdrawiam:)
-
2012/05/15 22:30:02
mniam, kojarzą mi się te ciasteczka z dzieciństwem... w sumie nigdy ich nie lubiłam, ale mi na nie narobiłaś ochoty ;)
-
2012/05/15 22:55:48
Są pyszne !! :)
-
2012/05/16 09:32:26
O tak, znam i pamietam je z dziecinstwa - tyle, ze w moich stronach nazywalismy je baletkami. Byly pyszne! Twoje wygladaja dokladnie tak, jak te, ktore kiedys jedlismy..
-
Gość: Milena, host-217-172-250-87.lodz.mm.pl
2012/05/16 09:41:24
A pieczemy od dołu czy od dołu i góry razem? Niestety nie mam termoobiegu :( Wyglądają pięknie musze je zrobić! :)
Pozdrawiam
-
2012/05/16 09:57:55
Zawsze jadłam je tylko w wersji kupowanej, chciałabym posmakować handmade'owych bardzo bardzo! :)
-
2012/05/16 10:35:59
pieczemy od góry i od dołu. :)
-
2012/05/16 11:18:25
idealne :)
-
2012/05/16 16:50:27
uwielbiam! mama zawsze robiła mi je na "pikniki" urządzane z kuzynkami :)
-
2012/05/16 16:58:01
Uwielbiam je:) to ciastka mojego dzieciństwa:)
-
2012/05/17 18:21:34
ja też jak widzę te ciastka od razu przypominam sobie dzieciństwo! Kocham te ciastka i Twoje zdjęcia,, rzecz jasna :)
-
Gość: czujny, 87-206-60-250.dynamic.chello.pl
2012/05/18 19:52:26
mojewypieki.blox.pl/2010/05/Bitki-baletki.html warto podawać źródło wróżko:)
-
2012/05/19 07:30:52
a to racja, źródło zawsze podaję, ale musiałam nie zapisać szkicu z linkiem. :)
-
Gość: Lauraa, 80.50.125.12*
2012/07/10 13:08:16
Czy Ty Te Zdjęcia Robisz Sama ? Są śliczne. : )
-
2012/07/10 15:40:23
Tak, sama robię zdjęcia. Dziękuję. :)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.