Blog > Komentarze do wpisu
Ombre petal cake - pastelowy tort czekoladowo-serowy

ombre petal cake tutorial 4

ombre petal cake tutorial tort czekoladowo - serowy 2

Ombre - z francuskiego oznacza coś cieniowanego, z gradientem. Petal - płatek kwiatka. Kiedy zobaczyłam taki tort tutaj, czekałam tylko na okazję do wypróbowania tej techniki zdobienia, bo efekt jest naprawdę fantastyczny. A wystarczy tylko odpowiednia szpatułka i worek z kremem. No i trochę czasu, bo jest to jednak trochę zabawy.

Czego potrzebujemy:

- tortu lub ciasta

- dość zwartego, ale nie ciężkiego kremu w 3 odcieniach

- płaskiej szpatułki

- worka dekoratorskiego lub szprycy z okrągłą końcówką. Najlepiej by było mieć 3 takie i jednocześnie nakładać wszystkie kolory, ale ja poradziłam sobie z jednym workiem i jedną końcówką. :)

ombre petal cake tutorial 3

Zrobiłam  tort intensywnie czekoladowy i waniliowy krem serowy. Podaję proporcje na tortownicę 18 cm:

2 szklanki mąki

1 1/2 szklanki cukru

200 g masła

1/2 szklanki maślanki

2 jaja

1 szklanka gorącej wody

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżki kakao

szczypta soli

Krem (do przełożenia i dekoracji)

400 g twarożku śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego

1 szklanka cukru pudru

1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 torebka usztywniacza do bitej śmietany

 

Zaczynamy od ciasta:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem.

Masło topimy w garnuszku z kakao. Dodajemy wodę  przez około pół minuty pozwalamy miksturze bąbelkować na gazie. Mieszamy z mąką i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Jajka roztrzepujemy i łączymy z sodą, wanilią i maślanką. Łączymy z masą kakaową i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Wlewamy je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej sprawdzać stan ciasta patyczkiem.

Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części.

Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji.  Na koniec  dodajemy usztywniacz do śmietany i ucieramy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą barwimy na inny odcień wybranego koloru. Ja użyłam barwników w paście - fioletowego i różowego. 2 porcje były u mnie nieco większe, bo wykorzystałam je do przełożenia i wstępnego obłożenia tortu. Trzeba to wziąć pod uwagę. :)

Tort przekładamy kremem i pokrywamy cienką warstwą kremu. Nie musimy tego robić jakoś bardzo dokładnie. Chodzi o to, żeby nasze kwiatowe płatki miały lepszą przyczepność.

Nakładamy pierwszy kolor do worka. Trzymając worek prostopadle do boku ciasta, wyciskamy kulkę kremu. Szpatułką rozcieramy ją na bok. Na miejscu roztarcia wyciskamy kolejną kulkę i czynność powtarzamy, aż wrócimy do miejsca początku. Wtedy wyciskamy kulkę i rozmazujemy ją tak, żeby miejsce łączenia było jak najmniej widoczne.

ombre petal cake tutorial

ombre petal cake tutorial 2

Na wierzchu ciasta robimy to samo. W zależności od tego, jak duży mamy tort, można zrobić więcej lub mniej "pasów" danego koloru. Uważajmy też, żeby nie rozmazywać leżących obok siebie warstw.

Worek czyścimy lub wyrzucamy i robimy to samo z kolejnym, jaśniejszym odcieniem. Pamiętamy, żeby cały czas dekorować zgodnie z jednym kierunkiem.

Gotowy tort odstawiamy do lodówki. Voila!

poniedziałek, 09 lipca 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
zawszeewelajna
2012/07/09 22:05:32
Przepiękny! Poradziłaś sobie wyśmienicie:)
-
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/09 22:09:19
Ślicznie wyszedł:)
-
Gość: Papaja, *.cpe.smnt.pl
2012/07/09 22:12:47
Wygląda rewelacyjnie, wręcz nie mogę się napatrzeć. W środę mój chłopak ma urodziny, szkoda, że nie przepada za tortami ;-)

Zapraszam do mnie, dziś podróż po słonecznej Barcelonie!
-
Gość: kejsi, *.dynamic.chello.pl
2012/07/09 22:15:53
Wygląda bajecznie!
-
Gość: Nadzieja, *.komputersat.pl
2012/07/09 22:30:35
śliczny :) piękne kolorki.
-
Gość: M., 80.48.145.*
2012/07/09 22:56:57
wygląda zjawiskowo!
-
kaspiecze
2012/07/09 22:58:19
zjawiskowy :)
-
2012/07/09 23:47:35
przepiękny! i wyobrażam sobie jaki smaczny :)
-
Gość: Kulinarna Fuzja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/10 12:56:06
Uwielbiam kolory Twoich wypieków:) Musi być cudowny :)
-
2012/07/10 19:54:25
Fajnie wyglada ta dekoracja:) ...a sam tort zjadłabym z ochotą:)
-
mikimama
2012/07/10 20:13:02
Ale cudo!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/07/11 10:34:35
Twoje ciasta zawsze wyglądają pięknie i pysznie, więc nie mogło być inaczej i w tym przypadku :)
-
majanaboxing
2012/07/11 15:43:25
Niesamowita jesteś. Cudowny jest ten tort! :)
-
vanilia81
2012/07/14 16:09:20
Kolejna wyszperana przez Ciebie CUDNOŚĆ! Kochana jakiego numeru tylki użyłaś? Wilton? Jeszcze bym go lawendą posypała (wiem, wiem co za dużo, to niezdrowo)
-
cukrowawrozka
2012/07/15 14:07:09
A użyłam jakiejś tylki bezimiennej, średnica około 7 mm. :)
-
madzialandryna4
2012/08/03 00:06:20
wspaniały :)
-
Gość: Basia, *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/01 19:17:45
Piękny! Robię taki na urodziny mojej najlepszej przyjaciółki (na jej wyraźne życzenie:)) Mam tylko jedno pytanie: czy zamiast kremu z serka mogę użyć kremu maślanego? Wydaje mi się, że będzie on miał lepszą teksturę. Tylko martwię się, że wtedy tort będzie zbyt słodki. Co o tym sądzisz?
-
cukrowawrozka
2012/09/01 21:09:40
Hej Basiu. :)
Możesz użyć kremu maślanego. Jeśli obawiasz się o to, że będzie zbyt słodki, zmniejsz ilość cukru w cieście. Ja np bardzo lubię kombinację intensywnego, ale nie za słodkiego ciasta i słodkiego kremu. Powodzenia!:D



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.