Blog > Komentarze do wpisu
Kolorowy piegus, czyli ciasteczka z M&M's

kolorowy piegus m&m cookies

kolorowy piegus m&m cookies 2

To miały być ciastka, które posmakują wszystkim, i to przed spożyciem %, które jak wiadomo obiektywności nie służą. Z doświadczenia wiem, że co z M&M's-ami, to się podoba. Tak było i tym razem. Przepis ze "Złotej Księgi Czekolady", lekko zmodyfikowany. Zamiast orzechów i gorzkiej, jeszcze więcej kolorowych pastylek.

300 g mąki

1 płaska łyżeczka sody

125 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

100 g jasnego brązowego cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajo

100 g M&M's

szczypta soli

 

Masło ucieramy z cukrami i wanilią. Dodajemy jajko, oraz stopniowo - mąkę wymieszaną z sodą i solą. Miksujemy na gładkie ciasto i na koniec łączymy z M&M'sami. Nakładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wymiarach ok.20x20 cm lub tortownicy 24 cm.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 minut, do zezłocenia.

Po kilku minutach studzenia kroimy na porcje.

sobota, 18 sierpnia 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
shinawa
2012/08/18 16:57:22
idealne na imprezę :)
-
dusiowaa
2012/08/18 17:12:21
efekt super, więc muszę zrobić:)
-
Gość: Alex, *.home.aster.pl
2012/08/18 17:58:03
Czym można zastąpić ekstrakt waniliowy? Dodać trochę cukru wanilinowego, czy może olejku waniliowego? :)
-
jelka1969
2012/08/20 19:25:37
Ale cudeńka!
-
cukrowawrozka
2012/08/20 19:28:03
Alex - sugeruję cukier wanilinowy, lub jeszcze lepiej - ten z prawdziwą wanilią. :)
-
Gość: GoldenEyesGirl, *.toya.net.pl
2012/08/21 18:33:11
Co prawda, to prawda. Wszystko co z M&M's -ami smakuje zawsze lepiej :) Najbardziej w Twoim blogu lubię te kolorowe zdjęcia, które jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania przepisu :) Ja dopiero zaczynam, ale i tak już serdecznie zapraszam:maslomakacukier.blogspot.com/
-
wykrywaczsmaku
2012/08/22 11:03:34
świetne te kolorowe piegi, dzięki za kolejne świetne zdjęcie!
-
Gość: Patii.pl, *.turmak.pl
2012/09/12 10:49:05
Mmmmmm... przyszności ! Zjadłabym ! Wygląda prze smacznie :)
-
Gość: Skakanka, *.bielskobiala.vectranet.pl
2012/09/23 15:02:22
Czy cukier brązowy można zastąpić zwykłym?! :)
-
cukrowawrozka
2012/09/24 14:58:21
tak, można. :)
-
Gość: Pola, *.ssi.gliwice.pl
2012/10/16 08:13:07
Kolejny twój świetny pomysł, pozdrawiam:)
-
jelka1969
2012/11/02 19:33:01
Zrobiłam, są pyszne, ale nie wyszły mi tak pięknie, jak Twoje. Cudne zdjęcie!



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.