Blog > Komentarze do wpisu
Tort z kremem bananowym

tort bananowy

tort bananowy 2

Banany to nie są moje ulubione owoce, ale zrobiło mi się ich szkoda, jak dogorywały w koszyku z owocami, przegrywając z brzoskwiniami i morelami, które znikają w dużo szybszym tempie. Chlebek bananowy już był, więc powstało coś innego: tort na miękkim, waniliowym cieście, z bananami przykrytymi pierzynką bananowo-mleczną i puszystą kremówką na wierzchu.

Ciasto:

2 jaja

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru

2/3 kostki masła

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Mus mleczno-bananowy

300 ml napoju bananowo-mlecznego (np. Muller)

400 g śmietanki kremówki 30 lub 36%

4 łyżeczki żelatyny

50 g cukru pudru + 1 łyżka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 banany


Ciasto: masło ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Wsypujemy porcjami do masy maślanej, na przemian z maślanką, ciągle miksując, aż uzyskamy jednolite ciasto. Ciasto nakładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach na złoto ok. 20-25 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowe. Zostawiamy na chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie.

Na obłożenie - żelatynę namaczamy w 3 łyżkach chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy (ale bez gotowania!) aż się rozpuści. W napoju rozpuszczamy cukier puder. Łączymy żelatynę z kilkoma łyżkami napoju mlecznego, a następnie wlewamy do jego reszty i porządnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę przesianego cukru pudru. Jedną czwartą śmietany odkładamy, a pozostałą łączymy delikatnie z napojem - nie może być jeszcze ścięty! Dopiero teraz czekamy, aż zastygnie na tyle, żeby swobodnie dać się rozsmarowywać na torcie.

Na cieście układamy plasterki banana (kilka odkładamy do dekoracji), zostawiając cm przy brzegu wolny. Na bananach rozsmarowujemy mus. Na wierzchu robimy chmurkę z bitej śmietany, którą wcześniej odłożyliśmy.

Torcik schładzamy.  :)

Przepis z "Łatwych tortów Dr.Oetkera" z moimi zmianami.

środa, 22 sierpnia 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/08/22 15:07:28
Ja banany najbardziej lubie w... ciastach i deserach. Ten tort z pewnoscia by mi smakowal!
-
shinawa
2012/08/22 15:38:37
wygląda super :) dawno nie jadłam nic bananowego... :)
-
Gość: Weronika, *.broker.com.pl
2012/08/22 16:28:05
Wygląda bardzo apetycznie ;-)
-
mischief569
2012/08/22 17:15:11
bardzo lubię tu bywać, wiesz?
-
Gość: GrowingUp, *.ip.netia.com.pl
2012/08/22 19:37:34
To ja wpadam na kawałek;)
-
mikimama
2012/08/22 20:28:35
Chyba zrobię podobny na urodziny syna. Bardzo mi się podoba!
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/08/22 20:59:08
zachęcające :)
-
Gość: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/22 21:44:50
Wow...... jaki piękny tort!!! Super przepis :D
-
karmel-itka
2012/08/22 22:01:12
ciekawi mnie tylko, czy te banany się czarne nie zrobią...
bo tort genialny!
-
cukrowawrozka
2012/08/23 01:36:55
banany można skropić sokiem z cytryny, chociaż moje pod warstwą musu nie ciemniały. :)
-
Gość: ASIA, *.icpnet.pl
2012/08/23 09:53:39
Fajny przepis! Ja tez dzisiaj piekę tort! Na roczek mojego bobaska :)
-
Gość: lekkibrzusio, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/08/23 10:57:21
a moje są jak najbardziej ulubione.
-
piekielnakuchniaanety
2012/08/23 12:03:09
Pychota;)
-
vanilia81
2012/08/23 14:10:43
Kochana nie wiem, jak Ty to robisz, ale nawet jeśli Twoje cuda nie są obsypane kolorowymi drażetkami, to ja i tak bym zgadła, że to Twoje dzieło. Taki masz styl, klimat :))) ps. patera niebiańska...
-
majanaboxing
2012/08/24 12:34:07
Świetnie to wymyśliłaś. Super wygląda! :)
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/08/24 20:54:48
Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam banany. Skuszę się na pewno :)
-
aga-aa
2012/08/25 09:33:05
nawet nie wiesz jak chciałam się nauczyć piec torty, ale się boję, w sumie nie wiem czemu, bo zawsze wychodziły mi różne ciasta, ale tort to wyższa szkoła jazdy
-
Gość: Ada, *.devs.futuro.pl
2012/08/25 15:32:21
Tort pyszny, no ale mi wyszedł zakalec ze spodu, z resztą widzę na Twoim zdjęciu, że Twój wygląda tak samo :P
-
Gość: winnie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/11 13:00:07
zakalec chyba po prostu musi być ;) mi też wyszedł i nie prezentuje się może tak ślicznie jak tu na zdjęciu, ale ciasto jest przepyszne! dziękuję bardzo za przepis!
(jako, że miałam więcej dojrzałych bananów to zamiast kupować napój mleczny sama go zrobiłam - wyszło super, a banany się nie zmarnowały ;)
-
Gość: Ewa z Gda, *.dynamic.chello.pl
2012/09/17 19:16:55
Hej wróżko, przymierzam się do zrobienia tego wspaniałego tortu, tylko pytanko - skąd wziąć mus mleczno bananowy lub jak go zrobić ? jakie proporcje ? pomożesz ?
-
cukrowawrozka
2012/09/18 14:26:10
Chodzi o napój mleczno-bananowy? Łatwo dostępny jest firmy Muller. Taki w butelkach 400 ml. :)
-
Gość: Ewa z Gda, *.dynamic.chello.pl
2012/09/22 22:41:31
Tak, dziękuję bardzo za odpowiedź. Tort wyszedł przepyszny - na pewno jeszcze kiedyś zrobię, i to nie raz ;)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.