Blog > Komentarze do wpisu
Cupcakes na maślance i krem z... mąki

cupcakes na maślance krem z mąki

cupcakes na maślance krem z mąki 2

Minęło już trochę czasu od kiedy przy hojnie zlajkowanym na fejsbuku zdjęciu obiecałam przepis na te fotogeniczne cacka. W oczekiwaniu na losowanie lotka (może szczęście się uśmiechnie tym razem...) w końcu się tym zajmę.

Babeczki miały być przede wszystkim ładne i urocze, bo tego dnia były bardziej modelkami i ozdobą, niż deserem, chociaż oczywiście ostatecznie skończyły w żołądkach. A przy okazji pozwoliły na wypróbowanie dwóch przepisów, które mogę śmiało uznać za bardzo przydatne. Przepis na wilgotne, proste, równo wyrastające babeczki i na krem.. hmm. z niczego, to znaczy z tego, co chyba zawsze jest w każdym domu. Co do babeczek to raczej wiadomo, że wszystko z dodatkiem maślanki zazwyczaj wychodzi dobre, ale co do kremu miałam wątpliwości. No bo jak to tak, z mąki? Ale ludzie na różnych stronachchwalili, że aż się nachwalić nie mogli, więc dałam mu szansę. Tymczasem konsystencją przypomina bardziej baardzo delikatny krem budyniowy lub bitą śmietanę, niż krem maślany, za którym nie przepadam. Mąka czyni cuda, jak widać. Tak więc nie ma się co bać, a chociażby z ciekawości - spróbować.

Cupcakes:

1 i 1/4 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy)

1/2 szklanki maślanki

1/2 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

2 jaja


Mąkę z solą, proszkiem i sodą przesiewamy. Jajka ucieramy ok. 30 sekund, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę na przemian z maślanką, miksując po każdym dodaniu. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia. Voila.

Krem:

4 łyżki mąki

200 g miękkiego masła

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli dowolnego olejku

Mąkę mieszamy z mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, aż nasza mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Studzimy. To baaardzo ważne, żeby mieszanka była całkowicie wystudzona. W trakcie tego procesu stanie się też jeszcze gęściejsze.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, około 3 minut. Potem stopniowo dodajemy miksturę mączną. Ucieramy, aż zacznie nam powstawać gładki krem. Może to zająć ok. 5 minut, może mniej, może więcej. Mój na początku wyglądał niezbyt zachęcająco, ale powoli powoli stawał się gładki i jednolity.

Żeby uzyskać efekt dwukolorowych spiralek, do rękawa cukierniczego nakładamy krem zabarwiony na dwa różne kolory - jeden kolor przy jednym boku rękawa, drugi - przy drugim. Przy wyciskaniu oba będą wychodzić równocześnie.

Oczywiście jak zwykle nic. 2 zł w kaskadzie. Więcej nie gram w dużego lotka. :(

Cupcake'i nie pamiętam skąd :( A krem znalazłam tutaj.

piątek, 21 września 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Delimamma, 217.173.195.*
2012/09/21 08:31:31
Pięknie i jak kolorowo... normalnie koloroterapia ;))
-
Gość: Madzialena, *.tvsat364.lodz.pl
2012/09/21 09:09:09
Wyglądają przecudownie, w życiu bym nie wpadła, że to krem z mąki :) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
-
Gość: Aneta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/21 09:13:00
A Twoje muffinki jak zawsze są przepiękne i przyprawiają mnie o ślinotok;)
-
bebak21
2012/09/21 09:36:07
Babeczki piękne :) A krem prawie jak budyniowy, tylko bez mąki ziemniaczanej ;)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/21 11:35:14
świetnie to wszystko zaprezentowałaś - sweet - inaczej nie da się tego określić ;)
-
Gość: Samantha, *.as13285.net
2012/09/21 12:15:57
Śliczne i w pięknej scenerii ! Pozdrawiam :)
-
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/09/21 12:17:03
są bajeczne! znasz się na dekoracji bez 2 zdań :)
-
kuchnia_breni
2012/09/21 12:22:38
Wyglądają rewelacyjnie :)
-
darki85
2012/09/21 14:36:38
piękne są! :)

a ja mam pytanie o końcówki cukiernicze, szukam takich żeby można było własnie tak ładnie ozdabiać, jak w Twoich babeczkach. Mam z gwiazdkową końcówką, ale jest bardzo mała i niestety nie ma takiego pięknego efektu. Może jakaś podpowiedz? :)
(choć nie wiem, czy dokładnie zrozumiesz o co i chodzi ;) )
-
cukrowawrozka
2012/09/21 15:02:45
darki - używam czegoś takiego: www.sweetbakingsupply.com/open-star-decorating-size-p-773.html
mniej więcej. :)
-
majanaboxing
2012/09/21 22:54:21
No i są piękne, kolorowe, urocze i na pewno smaczne :)
-
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/09/23 08:10:05
Zdjęcia niczym z bajki... :)
-
darki85
2012/09/23 12:07:40
dziękuje za odpowiedz. Właśnie szukam tej większej końcówki na polskich stronach, ale coś trafić nie umiem ;)
-
ugotujmy
2012/09/23 17:21:29
Ty wiesz, że są przesłodkie i wywołują mnóstwo zachwytów - mój też!
-
wykrywaczsmaku
2012/09/24 13:53:07
Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
-
Gość: dorkens, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/24 17:31:57
uwaga moje pytanie: czy krem się rozpuszcza/rozpływa/spada z babeczek? czy jest trwały i mogę go przygotować 5 godzin przed podaniem, wstawić do lodówki i zapomnieć do samego wystawienia na stół?
-
Gość: veggie, *.dip.t-dialin.net
2012/09/27 17:24:00
Jak zwykle, piękne!
-
Gość: K., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 20:39:56
A mi się ten krem zwarzył... o tyle dziwne, że mleko miałam w temp pokojowej. Plus, pomijając jego konsystencję i wygląd - ta szklanka cukru daje zdecydowanie zbytnią słodkość. Następnym razem wypróbuję coś z serkiem jakowym, może wyjdzie?...
Pozdrawiam,
Kasia
-
cukrowawrozka
2012/09/28 17:21:56
a masło? jak długo ucierałaś?:(

mój krem wytrzymał 2 dni w lodówce bez usterki. :)
-
Gość: cookiemonster321, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/30 15:59:03
Babeczki świetne
Chciałabym wiedzieć gdzie kupujesz barwniki i w jakiej formie?
-
cukrowawrozka
2012/09/30 23:24:32
kupuję barwniki w żelu firmy Wilton lub w proszku. Zamawiam na Allegro lub w sklepach z artykułami do pieczenia. :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/04 02:27:48
barwniki i szklanka cukru pudru w składzie????baaardzo to niezdrowe i kaloryczne.
-
Gość: Pola, *.ssi.gliwice.pl
2012/10/16 08:08:53
Prześliczne, dzisiaj jest trak ponuro, że tylko takie cudeńka są w stanie poprawić humor!
-
chantel111
2012/12/01 17:49:39
krem z budyniem mnie nie dziwi ;)
natomiast ozdobione cupcakes są piękne. Dwukolorowy krem wyszedł Ci idealnie :)
-
6benek
2013/03/13 19:00:25
Pięknie wyglądają aż by się nie jadło tylko podziwiało
-
Gość: Akcesoria Kuchenne, *.adsl.inetia.pl
2014/10/24 22:26:24
zobacz te rękawy cukiernicze, jest tam jeden z metalowymi końcówkami z którego uzyskasz te gwiazdki darki
-
2014/11/18 14:52:56
Waaa!!! Niesamowite :D! Bardzo chętnie zjadłabym i to teraz :D Akurat zwiedzam Wrocław, gdzie zjeść tutaj takie cudo!?



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.