Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z gruszkami

sernik z gruszkami pear cheesecake

Od czasu, kiedy kilka lat temu nasza grusza usłyszała, że zostanie wydalona z ogrodu, bo nie wydaje owoców, owocuje jak szalona. Mieliśmy ostatnio zatrzęsienie gruszek, więc trzeba było je zjadać w najróżniejszej postaci. Kilka udało mi się przemycić do sernika. Duszone owoce w masie gruszkowo-śmietankowej na tradycyjnym, kruchym cieście i delikatna masa serowa. O wiele lepsze, niż kolejna grucha na surowo.

 

Spód:

2 szklanki mąki

1 jajo

100 g masła

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka mleka

Masa gruszkowa:

4 duże gruszki

500 ml wody

50 g cukru

łyżeczka soku z cytryny

1 opakowanie budyniu śmietankowego

Masa serowa:

2 jaja

500 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub śmietankowego

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

Zaczynamy od spodu: miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec zagniatamy chwilę ręcznie - ciasto będzie miękkie. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykładamy spód tortownicy 26 cm. Nakłuwamy go widelcem. Ciasta wychodzi dość sporo, więc po wyłożeniu spodu może nam go trochę zostać. Możemy je wykorzystać też do wycięcia czegoś na wierzch sernika lub zamrozić, tak jak zrobiłam to ja. Podpiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor.

W międzyczasie gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy do niej gruszki i dusimy je pod przykryciem 3-5 minut. Owoce odcedzamy, syropu nie wylewamy! Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki syropu i dolewamy go gotującej się reszty. Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.

Na podpieczonym spodzie układamy gruszki i zalewamy je ciepłą masą budyniową. Rozsmarowujemy ją równo.

Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy śmietanę i żółtka, a na końcu łyżką mieszamy z pianą ubitą z białek. Masę serową rozsmarowujemy na masie gruszkowej.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok. 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.


poniedziałek, 17 września 2012, cukrowawrozka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: elpokrywka, *.ghnet.pl
2012/09/17 00:23:36
Ciekawe, sernika z gruszkami jeszcze nie jadłam. Myślę ostatnio nad czymś co by jeszcze wspomogło sernik z pomarańczami. Mogłabyś coś zaproponować? ostatnio zrobiłam sernik dyniowy,a na moim blogu możesz przeczytać, jakich barbarzyńskich metod użyłam jeżeli chodzi o ser biały.
-
mikimama
2012/09/17 08:03:14
I w końcu przyszedł czs by upiec w końcu jakieś gruszkowe ciacho.... Sernik to doskonały pomysł!
-
rocksanka
2012/09/17 08:09:44
om nom nom, czaję się na sernik z gruszkami już dłuuugi czas - dla takiego sernikożercy jak ja to nie lada gratka - Twój wygląda mega smakowicie *___*
-
vanilia81
2012/09/17 08:44:13
Gruszki, kruche ciasto i jeszcze masa budyniowa...Obłędnie! :)
-
darki85
2012/09/17 10:26:38
zazdroszcze gruszki w ogródku :) a sernik pysznie sie prezentuje :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/09/17 21:32:28
Pyszności, uwielbiam serniki :) Z gruszkami już kiedyś robiłam, zamiast cukru dałam miód - bajka :)
-
majanaboxing
2012/09/17 22:39:47
Sernik z gruszkami jeszcze przede mną. Kusisz :)
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/09/18 10:39:10
Uwielbiam Twojego bloga:)
Ja dopiero zaczynam słodkie blogowanie, ale zapraszam do odwiedzenia:
blog-babeczka.blogspot.com/
-
Gość: Usagi, *.dynamic.chello.pl
2012/09/18 16:27:43
Sernik z gruszkami chodzi za mną od kilku dni. Choć Majana namieszała mi teraz takim z borówkami :)
To ja wezmę kawałek Twojego i się poczęstuję, dobrze? ;)



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.