Blog > Komentarze do wpisu
Strudel z serem i morelami

strudel morelowy z serem 2

strudel morelowy z serem

Raczej rzadko widuję na blogach strudle. Może czasem tradycyjny Apfelstrudel. A szkoda, bo wbrew pozorom nie jest on wcale tak trudny do zrobienia, o czym sama przekonałam się już kiedyś. A wariantów nadzienia można wymyślać dziesiątki. No i zawsze miło podać coś innego, nawet jeśli ktoś Wam powie, że smakuje trochę jak pieczony naleśnik (podobno komplement!:o  ) Mając pod ręką świeże morele, zdecydowałam się na zrobienie wariantu serowo-owocowego.

Żeby nikt nie myślał, że rozciągania ciasta tak, aby dało się przez nie czytać list (u mnie jak zwykle widać jedynie wzorek na ściereczce.. :(  ), jest jakieś trudne i niemożliwe, zrobiłam zdjęcie tego właśnie kroku. :)

Ciasto strudlowe:

250 g mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 550

1 jajko o wadze ok. 50g

100 ml letniej wody

szczypta soli

20 g oleju

+ olej do zanurzenia ciasta i stopione masło do smarowania ciasta

Nadzienie:

600 g twarogu

100 g cukru

2 jaja

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok. 6 moreli

+ cukier puder do posypania


Zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta, aż będzie odchodzić od rąk. Kulkę wkładamy do miseczki i nalewamy tyle oleju, żeby przykryło ciasto. Myślę, że właśnie to zapewniło ciastu świetną elastyczność i rozciągliwość. I niech sobie w tym oleju odpoczywa min. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, lekko osuszamy i oprószamy mąką. I najważniejszy moment - wałkowanie.

Wałkujemy na ściereczce posypanej mąką. Najlepiej jest zostawić na środku większą górkę ciasta, wałkując raczej boki. Potem ciasto rozciągamy na grzbietach dłoni - delikatnie! Ważne, żeby zdjąć wszelkie pierścionki i bransoletki. W końcu nie chcemy dziury w cieście. Gdyby jednak taka się zdarzyła, można ją załatać kawałkiem ciasta przyklejonym stopionym masłem.

strudel morelowy przygotowanie

W czasie, kiedy ciasto bierze kąpiel olejną, przygotowujemy nadzienie: twaróg ucieramy z cukrem, żółtkami i wanilią. Łączymy delikatnie łyżką z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.

Morele sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy najpierw na połówki, a potem na małe cząstki.

Ciasto smarujemy 1-2 łyżkami stopionego masła. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, a na niej układamy morele. Pamiętajmy, żeby przy brzegach ciasta zostawić ok. 2 cm nieposmarowane. Ostrożnie zawijamy ciasto w roladę, pomagając sobie ściereczką, na której leży. Ze ściereczki zsuwamy na duuużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ja układam swojego strudla na skos. :) "Szew" ciasta powinien znaleźć się na dole. Końce zalepiamy, aby nasze nadzienie sobie nie wypływało.

strudel morelowy przygotowanie 2

Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzony posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 09 września 2012, cukrowawrozka
Tagi: ser morele owoce

Polecane wpisy

Komentarze
kulinarnespotkania
2012/09/09 16:38:29
mmm... bardzo smakowicie wyglada:)
-
majanaboxing
2012/09/09 19:06:44
Piękny ! nigdy nie robiłam i nie wiem, czy sie odważę. A u Ciebie ślicznie się prezentuje. :)
-
2012/09/10 13:27:31
Wspaniały :)
-
wykrywaczsmaku
2012/09/11 21:23:35
mmm, poprosimy kilka dużych kawałków :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia!



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.