wtorek, 31 stycznia 2012
Tarta z kremem karmelowym z czekoladą i masłem orzechowym

tarta karmelowa z czekoladą i masłem orzechowym

tarta karmelowa z czekoladą i masłem orzechowym 2

 O tym, że karmel, czekolada i orzeszki idealnie współgrają, wiadomo od dawna. Nie bez powodu cały świat obżera się Snickersami i tym podobnymi.

Obiecałam sobie, że w ferie będę robić te rzeczy, na które zazwyczaj nie ma czasu albo ochoty. Muszę przyznać, że zazwyczaj nie mam ochoty na zagniatanie kruchego ciasta pod tartę. Przepisów mnóstwo, możliwości nieskończenie wiele, silikonowa forma dla nielubiących zmywać jest, ale ja zrażona, że kiedyś każdy spód do tarty kończył jako płaski placuszek. Opadnięte brzegi - wiadomo - smaku nie zmieniają, ale jakoś tak nie-tartowo wyglądają. Z obciążeniem, czy bez, z ciasta schłodzonego, albo nieschłodzonego - zawsze było to samo. Z bólem przyznaję, że ta też idealna pod tym względem nie wyszła. :c Więc eksperymentować z ciastem będę dalej. Ale w smaku - wyobraźcie sobie to połączenie w postaci delikatnego kremu. <3

Na formę 28 cm:

Ciasto:

200 g mąki

100 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

łyżka zimnej wody

Krem:

50 g cukru kryształu

łyżka soku z cytryny

1/3 szklanki masła orzechowego

40 g mlecznej czekolady

1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

 

Składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy podsypując mąką i na wałku przenosimy do natłuszczonej formy do tarty. Wylepiamy dno i brzegi, a spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.

Cukier wsypujemy na suchą patelnię, skrapiamy odrobiną i na małym ogniu karmelizujemy. Nie mieszamy! Kiedy kolor będzie ... karmelowy, tzn złotawy, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Powoli przelewamy do masła orzechowego, jednocześnie ucierając je mikserem. Ważne jest, żeby nie wlać całego karmelu naraz, bo porobią nam się twarde grudki i z kremu nici.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i przestudzoną miksujemy z masa karmelową. Kremówkę ubijamy na sztywno i łyżką delikatnie łączymy z resztą. Nakładamy na spód,wyrównujemy i wstawiamy tartę do lodówki lub w chłodne miejsce.

czwartek, 26 stycznia 2012
Sernikobrownie

serniko brownie cream cheese swirl brownie with cocoa

Czekolada i ser - absolutny standard. I zapewne przez wiele osób wypróbowany w wersjach malinowych, wiśniowych i nie wiem jakich tam jeszcze. I każda dobra, jak to brownie. To też uznaję za udane - ciężkie, intensywne i idealnie zgrane ze lekką, nie za słodką masą serową. Więc gdybyście chcieli dla odmiany wypróbować inny przepis... Albo jeśli nie chce Wam się iść do sklepu po czekoladę, bo w szafce stoi kakao..jak u mnie. :)

3/4 kostki masła

1 1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 1/4 szklanki mąki

2/3 szklanki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

Krem serowy:

500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka kremowego

1 jajo

1/3 szklanki cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie banalnie proste: masło roztapiamy. Dodajemy do niego całą resztę składników na ciasto i mieszamy drewnianą łychą. Będzie raczej gęste, ale użycie miksera nie jest w żadnym wypadku wskazane. Ma być ciężko i mokro.

Miksera używamy jedynie do utarcia składników masy serowej.

Połowę ciasta nakładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 20x20 cm. Na to nakładamy masę serową i resztę ciasta. Widelcem lub nożem mieszamy wszystkie warstwy, robiąc esy floresy.

Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni.

sobota, 21 stycznia 2012
Muffinki pina colada

muffinki pina colada cupcakes z ananasem muffins

Obiecane wieki temu i w końcu zrobione. Skoro udało się odgadnąć, co to za kombinacja smakowa, chyba efekt wyszedł zamierzony. Pina colada, czyli oczywiście kokos, ananas i rum- połączenie znane z jednego z najpopularniejszych koktajli. W babeczkach sprawdziło się idealnie. Przy okazji odkryłam, że coraz bardziej przekonuję się do ananasa - kiedyś "fe" - czy to z puszki, czy surowy; teraz ten w syropie uznaję za całkiem smaczny.

12 sztuk:

90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50 g wiórków kokosowych

300 g ananasa z puszki

1 jajko120 g brązowego cukru

80 ml oleju słonecznikowego

250 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru

2 łyżki rumu (sugeruję trochę więcej, bo u mnie był jednak mało wyczuwalny)

 

Mąkę mieszamy z wiórkami, proszkiem i sodą.

Ananas odcedzamy z zalewy i 250 g kroimy w drobną kostkę, a 50 g w nieco większe kawałki do dekoracji. Jako rozbełtujemy  z cukrem, olejem, jogurtem, rumem i ananasem pokrojonym w kostkę. Łączymy z mieszanką mączną i mieszamy łychą do powstania w miarę jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po ostudzeniu można polukrować lub udekorować kremem lub bitą śmietaną. I oczywiście ananas na wierzch, żeby nie było wątpliwości, co jest w środku. :)

poniedziałek, 16 stycznia 2012
Wieniec śmietankowy z cynamonem i kruszonką

wieniec z kruszonką i cynamonem sour cream coffe cake

Jak kruszonka, to musi być dobre. I to jeszcze z podwójnej porcji.

Czyli podsumowując: miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi śmietany ciasto, cukrowo - cynamonowe nadzienie, kruszonka i jeszcze dla uwieńczenia: lukier z syropu klonowego.

Ciasto:

150 g miękkiego masła lub margaryny

1 1/2 szklanki cukru

2 1/2 szklanki mąki

2 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

3 jaja (najlepiej w w temp. pokojowej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Kruszonka:

1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki cynamonu

60 g zimnego masła

szczypta soli

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki syropu klonowego

 Rorgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zaczynamy od ciasta: masło ucieramy z cukrem ok 4 minut, aż zacznie się robić puszyste. Wtedy dodajemy po jednym jajku, a następnie wanilię i śmietanę. Suche składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, lub jedynie mieszamy porządnie łyżką.

Składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż będzie przypominać hm.. kruszonkę oczywiście? :)

Formę do ciasta, najlepiej taką jak do babki, z kominkiem, natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Nakładamy do niej połowę ciasta. Posypujemy 1/2 kruszonki. Przykrywamy resztą ciasta i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu polewamy lukrem z syropu klonowego. Proporcje cukru i syropu najlepiej dopasować na oko do własnych preferencji.

14:43, cukrowawrozka
Link Komentarze (9) »
środa, 11 stycznia 2012
Sernik florentyński czekoladowy na płatkach kukurydzianych

sernik florentyński czekoladowy na spodzie z płatków

Już długi czas oszczędzałam Wam serników, więc chyba w końcu mogę. Zwłaszcza, że też nie należy do tych typowych. Lekka, czekoladowa masa z nutką pomarańczy i spód wyjątkowo nie mój ulubiony, czyli z ciasteczek zbożowych, tylko z płatków kukurydzianych i innych dodatków. Połączenie bardzo udane, nawet jak na mój gust, a ja z czekolad w serniku to najchętniej tylko białą bym widziała. :)

Ale najpierw - z okazji 1000 lajka na Fejsbuku poprosiłam osobę o tym szczęśliwym numerku o wymyślenie mi wyzwania cukierniczego - czegoś, co zobowiążę się zrobić. Co otrzymałam:

witam! hmm muszę powiedzieć, że przeglądając Twoją stronę nabrałam wątpliwości, czy jakakolwiek zachcianka może być dla Ciebie wyzwaniem ale coś wymyśliłam... proszę o taneczne, baletowe babeczki albo inne słodkości (ale nie tort Pawłowej!)i interpretację pozostawiam Tobie, Wróżko .


Tak więc - już się zastanawiam. Propozycja ciekawa, a w każdym razie daje spore pole manewru. :D

I dziękuję raz jeszcze za Wasze kliki i wszelkie odwiedziny! Z fanpage'u można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć - jak na przykład, że 151 fanów lubi stronę "Pijesz - nie pisz!", a jeszcze więcej uwielbia białą czekoladę, nutellę i Johnny'ego Deppa. No i nałogowo słuchają Adele. Jak to wszystko pozbierać do kupy, to można się bawić w małego marketingowca i analizować bez końca - wiek, płeć, akcje, odwiedziny, polecenia... Nic się nie ukryje :)

No ale przepis:

Na torownicę 20 cm:

Spód:

100 g płatków kukurydzianych

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki wiórków kokosowych

łyżka płynnego miodu

100 g masła

Masa serowa:

500 g twarogu na serniki lub serka śmietankowego

1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego

1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

3 łyżeczki żelatyny

200 g czekolady deserowej

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

4 łyżki soku pomarańczowego

 

Spód: Płatki kukurydziane kruszymy. Wiórki i płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Wszystko razem mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy masę w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.

Twaróg miksujemy z cukrem i dodajemy śmietankę. Ubijamy, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i -  gdy ostygnie - dodajemy ją do masy serowej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i powoli łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Ucieramy wszystko raz jeszcze i wylewamy na gotowy spód. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy sernik do lodówki na minimum 3 godziny.

 
1 , 2



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.