czwartek, 31 grudnia 2009
Kakaowe sztabki

kakaowe

 

Kolejna propozycja na słodkie ciasteczka. lruchutkie, kakaowe, przełożone słodkim kremem, ktorego smak przełamuje kwaskowaty dżem morelowy. Mniam! Przepis z gazetki "120 wypieków na święta" Tiny.

Ciasto:

25 dag mąki

12,5 dag cukru

12,5 dag masła

2 żółtka

2 łyżki mleka

łyżka ciemnego kakao

1 op. cukru waniliowego

Przesiać mąkę, dodać pokrojone, miękkie masło, oraz resztę składników i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać prostokąty. U mnie powychodziły nierówne, bo wycinałam radełkiem, następnym razem chyba upiekę krążki jednakowej wielkośc. :] Piec na natluszczonej blaszce ok. 10 minut w 190 stopniach.

Krem:

3 łyżki masła

5 łyżek cukru pudru

+ dżem morelowy

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem.

Połowę ciasteczek posmarować cienko kremem, a połowę od spodu dżemem. Składać je w sztabki. Wcześniej połowę ciastek (tych na wierzch) można polukrować.

To pewnie ostatni wpis w tym roku, a więc życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w nadchodzacym, już 2010 roku. Zadowolenia z życia, sukcesów na każdym polu i oczywiście udanych, pysznych wypieków!

środa, 30 grudnia 2009
Migdałowe serduszka

migdałowe

Miałam już na sylwestra przygotowy repertuar, kiedy nagle dostaję zamówienie na ciasteczka w stylu bajkowych księżniczek (przy okazji, sama będę musiała za takową się przebrać :] ). A więc błękitnie, różowo i słodko! Dzisiaj pierwsza część wypieków: kruchutkie, delikatne, migdałowe serduszka. Przepis z gazety "Świąteczne pyszne ciasteczka" - wyd. specjalne Dobre Rady z grudnia.

150 g mąki

50 g mielonych migdałów

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 op. cukru wanilinowego

1 jajo

1 żołtko

75 g masła

75 g cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtko i jajo, pokrojone zimne masło i migdały. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i na pół godziny wsadzić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinać serca i układać je na blaszce z papierem do pieczenia. Piec około 10 minut. Wystudzić na kratce.

Na lukier utrzeć 1 białko z około 125-130 g cukru pudru i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. W orginale jest aromat rumowy, chociaż mi to nie przypadło do gustu. :]

serduszka

 

Ślimaczki pizzowe

slimaczki

 

Czyli maleńkie, pyszne pizze w krucho-drożdżowym cieście. Moja mama robiła je, od jak dawna pamiętam. Wprawdzie zwykła nazywać je cebulaczkami, ale kawał czasu temu ochrzciłam je ślimaczkami pizzowymi i tak zostało. U nas pojawiają się na każdym przyjęciu i zawsze są jednym z najbardziej rozchwytywanych dań. :]

Ciasto:

4 szklanki mąki

4 jajka

1/4 l kwaśnej śmietany, najlepiej 18 %

4 dag drożdży

kostka masła

szczypta soli

szczypta cukru

Ważne jest, żeby wszystkie skłądniki miały tę samą temperaturę!

Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz.

Farsz:

ok. 0,5 kg sera

ok. 30 dag pieczarek

ok.30 dag cebuli

sól i pieprz do smaku

Podane ilości są niestety przybliżone, gdyż farsz zawsze powstaje "na oko" :]

Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze starkowanym serem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą, lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z resztą farszu i ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci. Voila!

 

wtorek, 29 grudnia 2009
Irlandzki chleb maślankowy (Irish soda bread)

chleb

chleb

Pierwszy raz miałam okazję spróbować go, kiedy tata przywiózł bochenek z Wielkiej Brytanii. Zasmakował nam - miękki, ale zwarty, lekko .. słodkawy? Tylko jakoś nie było okazji do zrobienia go samodzielnie. Zawsze robiliśmy chleb na zakwasie, który swój początek miał w klasztorze w Świętej Lipce. A to się dosypało mąki graham, a to żytniej - zawsze wychodził trochę inny chleb. Niestety zakwas skończył swój żywot i od wakacji piekarzenia nie było. Trzeba było nadrobić zaległości, a że w lodówce była akurat maślanka...

Przepis z książki "Domowy chleb" wyd. Świat Książki.

200 ml letniej maślanki

opakowanie suszonych drożdży

350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

100 g pełnoziarnistej mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

2 płaskie łyżeczki soli

100 ml letniej wody

4 łyżki octu owocowego (zastąpiłam sokiem z połówki cytryny, szczerze mówiać, nie mam pojęcia, czy to dobrze, ale chleb wyszedł :]  )

 

Mąki wymieszać z sodą i drożdżami. Dodać wodę i starannie wymieszać.

Do maślanki dodać ocet i sól, wymieszać, a następnie wlać do mieszaniny mącznej. Ciasto wyrabiać mikserem około 5 minut, najpierw na niskich, a potem wysokich obrotach. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do czasu aż wyraźnie zwiększy objętość. U mnie potrzeba było około 2 godzin.

Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Włożyć do natłuszczonej, okragłej formy (u mnie naczynie żaroodporne, ale może być i tortownica) o średnicy 18-20 cm. Lekko spłaszczyć dłonią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Wierzch chleba naciąć w romby, oprószyć lekko mąką i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyjąc z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce.

 

 

Tak przy okazji, udało mi się dojść do tego, co zrobić, żeby nie być widoczną pod tym okroonym nickiem szalonegomuchomora. :] To była niestety pierwsza rzecz, która przyszła do głowy, kiedy z K. coś nam nie szło zakładanie konta i potrzebne było cokolwiek, byle szybko. Szkoda, że nie wiedziałyśmy, że to będzie widoczne. :] Cukrowa wróżka chyba brzmi lepiej?...

 

niedziela, 27 grudnia 2009
Sernik z białej czekolady

sernik

Jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek piekłam. Na kruchym, migdałowym spodzie, z mocnym akcentem białej czekolady (może dlatego sernik Z BIAŁEJ CZEKOLADY, a nie Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ :]  ), kremowy, nie za ciężki, nie za lekki... Cieszę się, że wybrałam go na świąteczny wypiek. Rewelacyjny przepis z www.kwestiasmaku.com, trochę zmodyfikowany na podstawie komentarzy z mojewypieki.blox.pl. Z podanych ilości składników wyszła mi pełna tortownica 26 cm.

Na spód:

100 g mielonych migdałów

250 g mąki

200 g chłodnego masła

1 żółtko

100 g cukru trzcinowego


Wszystkie składniki zagnieść szybko i ciasto owinąć folią spożywczą. Chłodzić około 1,5 godziny.

Po tym czasie wcisnąć ciasto w formę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc wysokie na 2 cm boki. Ewentualnie można ciasto rozwałkować pomiędzy folią przezroczystą i przenieśc do tortownicy rozwałkowane.

Piec 20 minut przykryte papierem do pieczenia w 160 stopniach. Po tym czasie papier zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. W międzyczasie masa:

1 kg twarogu śmietankowego, np President (najczęściej do serników używam właśnie tego)

40 dag białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej (w oryginale 500, można spróbować i tak :] )

200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale u mnie był zwykły i było ok)

5 jajek

100 ml mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego, ew. cukier wanilinowy i aromat

Twaróg zmiksować z mlekiem, cukrem i ekstraktem. Dodać czekoladę, wciąż ubijając.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ubijać jeszcze chwilę. Masę jajeczną wlać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na schłodzony spód i piec około 50-60 minu w 170 stopniach. Środek sernika nie musi być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce, minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.

O.


 

 
1 , 2 , 3



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.