czwartek, 30 grudnia 2010
Poduszeczki makowe

poduszeczki drożdżowe z makiem

Czyli kolejna odsłona świątecznych wypieków. W zeszłym roku makowiec, w tym poduszeczki. Miękkie, oblane lukrem i - co najważniejsze - pełne masy makowej. Jeśli po świętach zalega Wam jakaś puszka, to polecają się na przyszłość. :)

poduszeczki drożdżowe z makiem 2

50 dag mąki

15 dag masła/margaryny

4 żółtka

2 łyżki cukru

1 paczuszka cukru wanilinowego

1/2 szklanki mleka

45 dag drożdży

szczypta soli

+ gotowa masa makowa i cukier puder na lukier

 

Masło, żółtka i cukier wanilinowy utrzeć. W letnim mleku rozrobić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, po czym zostawić na kilkanaście minut.

Do mąki dodać sól, masę żółtkową i podrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręką - byle nie za długo. Zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Ciasto podzielić na kilka części i kazdą rozwałkowywać na długi prostokąt, podsypując mąką. Przyciąc brzegi i wzdłuż długiego boku nałożyć masę makową. Brzegi ciasta posmarować białkiem i zwinąć ciasto jak roladkę, po czym ułożyć ją złączeniem do dołu. Pokroić na kawałki o długości kilku cm.Ułożyć je na blaszce i jeszcze raz odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Piec ok. 25 minut w 190 stopniach, aż się zezłocą. Ostudzone polukrować.

 

poniedziałek, 27 grudnia 2010
Tort z nutellą i kaszą manną

torcik z nutellą i kaszą manną

torcik z nutellą i kaszą manną 2

Teraz zaroi się wszędzie od cudnych zdjęć i znowu zaczną się plany wypiekowe co do przyszłych Świąt.

Ten torcik był w planach od 2 lat, więc musiał się doczekać. Maluszka (18 cm) piekłam z połowy porcji, bo kto by tyle tego wszystkiego zjadl: piernik, pierniczki, sernik, ciastka z makiem...  No i o w sumie szkoda, że z połowy, bo smak mnie nie zawiódł - kruche, lekko miodowe ciasto, delikatna mleczno-waniliowa masa i krem orzechowy. :)

Na tortownicę 26 cm:

Ciasto:

500 g mąki

3 łyżki miodu

3 łyżki mleka

1 łyżka wody

15 dag cukru

3 dag masła / margaryny

łyżeczka sody

1 jajo

Masa:

5 łyżek kaszy manny

2 szklanki mleka

20 dag cukru

150 g masła

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka cukru wanilinowego

+ 1/2 słoika kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

1/4 kostki masła/margaryny

2 1/2 łyżeczki cukru

2 1/2 łyżeczki mleka


 

Miód, cukier, mleko i wodę podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Do mąki dodajemy jajo, masę z miodem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części, bierzemy na początek 1 i resztę przykrywamy. Kawałki ciasta wałkujemy lekko podsypując mąką na placek o wielkości zbliżonej do tortownicy. Wycinamy z niego koło, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. To samo powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta.

Masa:

Kaszę gotujemy na mleku. Ostudzoną dodajemy po łyżce do masła utartego z cukrami i sokiem z cytryny.

Teraz zostaje złożyc torcik: placek - masa - placek - nutella* - placek - masa - placek - polewa.

Polewa: rozpuszczamy jej składniki w garnuszku i mieszamy do uzyskania gładkiem konsystencji. Ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście.

* najlepiej najpierw posmarować wolny placek z jednej strony tym kremem, bo z uwagi na jego gęstą konsystencję potem może być nieco niewygodnie (dolne placki mi się ślizgały :)  ).

Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia! Nie miałam głowy do wystosowania swoich, więc teraz życzę Wam już chyba tylko jak najmniej bolesnego powrotu do codzienności. :)

 

środa, 22 grudnia 2010
Ciasteczka toffi i twarogowe obwarzanki na choinkę

ciasteczka toffi proste szybkie przepis

Mam w książce przepis na ciasteczka o nazwie "Zoo toffi". Problem był taki, że kiedy byłam młodsza, mama nigdy nie chciała się zgodzić na ich robienie. Nie wiem czemu, ale ciasteczka musiały się doczekać wypróbowania.

Spodziewałam się kruchych, delikatnych ciasteczek - tak jakoś mi pasowało. Wyszły mocno chrupiące, lekko twardawe, ale o pysznym smaku - pewnie wiele zależy od tego, co rozumiemy jako toffi. Ja użyłam krówek ciągutek.

Na 4 blachy ciasteczek:

1 szklanka stopionych cukierków toffi (u mnie 15 krówek)

3 szklanki mąki (dałam 3 1/2)

2 łyżki mleka

1 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki esencji waniliowej/cukru wanilinowego

1 jajo

200 g masła lub margaryny

szczypta soli

 

Masło ucieramy z cukrami i solą. Dodajemy wanilię jajko i mleko, cały czas ucierając. Teraz najtrudniejszy moment: dodajemy powoli stopione, lekko przestudzone cukierki CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W przeciwnym razie zrobią się grudki, które trzeba będzie wyłowić i podgrzać jeszcze raz. Na końcu dodajemy mąkę i najpierw miksujemy, a potem zagniatamy ciasto ręką. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wałkujemy cienko i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach około 10 minut - po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, potem stwardnieją.

obwarzanki na choinkę twarogowe

 

To do jedzenia. A na choinkę:

Na około 15 sporych ciastek:

50 g masła

150 g zmielonego twarogu

100 g cukru trzcinowego (dałam zwykły)

1 jajo

łyżeczka startej skórki z cytryny (dałam aromat cytrynowy)

250 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło stopić w rondelku i lekko przestudzić. Dodać cukier, ser i zmiksować na kremową masę. Wbić jajko, dorzucić skórkę i jeszcze pomiksować. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pociąć na paski o długości ok. 10 cm. Z pasków toczyć wałeczki, a wałeczki skręcać w spiralki. Spiralki skręcać w wianuszki. Pieczemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach, na jasnozłoty kolor.

Ostudzone pokryć lukrem, np zrobionym ze 100 g cukru pudru i 1-2 łyżek mleka.

 

Ciasteczka toffi - przepis z książki "Ciasteczka" wyd. Astrum.

Obwarzanki na choinkę - przepis z gazetki "Świąteczne ciasteczka", wyd. specjalne Dobre Rady nr 2/2009

sobota, 18 grudnia 2010
Ciasto truflowe z białą czekoladą (Ciasto z białą truflą)

white truffle cake ciasto z białą truflą przepis

Konsekwentnie staram się piec to, co od dawna jest zaznaczone (póki co niestety jedynie w mojej głowie) jako "spróbować koniecznie". Tym razem połączyłam przepisy na ciasto z ciemną i białą truflą*, dorzuciłam tego i owego i jest. Krem, który podbił moje serce. I ciasto, które niczym mu nie ustępuje. Mój ideał. Wstrętne światło (właściwie jego brak), które nie pozwala zrobić mu godnego ideałowi zdjęcia, które krzyczałoby "Upiecz mnie! Jestem tego warte!". Dlatego musicie uwierzyć na słowo, że JEST tego warte!

Ciasto:

50 g białej czekolady

4 łyżki cukru

2 jaja

5 1/2 łyżki mąki

Krem:

350 g białej czekolady

100 g pokruszonych herbatników

1 szklanka mleka w proszku

100 g masła

300 ml śmietanki kremowej

 

Ciasto:

Jaja ubijamy z cukrem przez około 10 minut na bardzo puszystą masę. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i stopioną czekoladę. Mieszamy i wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.

Czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostudzenia, a następnie na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie mieszamy masę drewnianą łyżką i dodajemy pokdurszone herbatniki, oraz mleko w proszku. Mieszamy i ponownie odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie masę rozsmarowujemy na cieście.

środa, 15 grudnia 2010
Honey shortbread cookies - kruche ciasteczka z miodem, przekładane galaretką

honey shortbread cookies kruche ciasteczka z miodem i galaretką

Tak naprawdę, to chciałam wypróbować te urocze galaretki - udało mi się kupić granatową i jaskrawo-różową. Pomieszałam i voila - piękny fiolet wyszedł.

A dla odmiany od zwykłego ciasta kruchego zrobiłam ciasto z dodatkiem miodu - nie jest mocno wyczuwalny, ale jednak. A samo ciasto bardzo przyjemne w wykonaniu - kilka składników, kilka minut ucierania, a potem bezproblemowe wycinanie. Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do choinkowych witrażyków. :)

2 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki płynnego miodu

1 kostka miękkiego masła

szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy miód, a potem w 3 partiach przesianą mąkę. Po każdym dorzuceniu składników miksujemy chwilę. Kiedy wszystko ładnie się połączy, zagniatamy ciasto rękoma, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy co tam chcemy.  Pieczemy 20 minut w 150 stopniach, aż ciasteczka będą złotawe.

Ostudzone można przekładać tężejącą galaretką.

honey shortbread cookies kruche ciasteczka z miodem i galaretką 2

 
1 , 2



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.