niedziela, 28 marca 2010
Babka cynamonowa na maślance

babka cynamonowa

babka cynamonowa na maślance

babka cynamonowa na maślance 2

Czyli babkowania ciąg dalszy. Znalazłam ją tutaj, szukając przepisu pozwalającego na wykorzystanie maślanki. "A co mi szkodzi spróbować." I jest: wspaniała, miękka, pachnąca cynamonem...Efekt jest zupełnie odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy - nawet nie trzeba włączać miksera, a do mycia zostaje miska, kubek i łyżka.

Z moimi zmianami:

2 i 1/4 szklanki mąki

1 szklanka maślanki

3/4 szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko, maślankę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć do formy keksówki lub babkowej, natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Babkę dodaję do akcji Wielkanoc 2010 i Wielkanocne gotowanie.

sobota, 27 marca 2010
Babka budyniowa waniliowa

babka waniliowa budyniowa

babka budyniowa waniliowa

Inauguracja wielkanocnego eksperymentowania.

Jeśli chodzi o rodzinne przepisy, to niestety niewiele jest spisanych. Za to mama wielokrotnie wspominała o jakiejś babcinej babce z budyniem. I proszę - znalazłam takie cudeńko u Alivei. Mięciutka, otulona waniliowym aromatem, prosta i szybka w wykonaniu. Nie potrzebująca żadnego lukru, czy polewy. Pyszna sama w sobie. Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie w małej babkowej foremce - z początku sporo urosła, potem trochę opadła, ale i tak wyszło na to, że kilka cm jej w piekarniku przybyło. :]

1,5 szklanki mąki

6 jaj

szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki śmietany 12%

3 opakowania budyniu waniliowego (dodałam od siebie trochę esencji z nasion wanilii)

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem, śmietanę i budynie. Przestać ucierać i dodać sztywną pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu lepiej nie wyjmować odrazu z piekarnika.

Babkę z przyjemnością dodaję do akcji Wielkanocne gotowanie, Kuchnia Wielkanocna 2010 i Waniliowy Weekend.

czwartek, 25 marca 2010
Muffinki pełnoziarniste z owocami

Muffinki pełnoziarniste z owocami

Pyszne, mięciutkie muffinki. I można sobie myśleć "zdrowe, bo pełnoziarniste :) ". Przepis od Kuby.

Na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 szklanki maślanki

3/4 szklanki drobnego cukru

1/4 szklanki oleju

1 jajo

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

truskawki - u mnie konfitury

W jednej misce wymieszać roztrzepane jajko, maślankę i olej. W drugiej całą resztę oprócz owoców. Połączyć zawartość obu misek, tak, żeby wszystkie składniki były wilgotne. Nakładać ciasto do papilotek lub bezpośrednio do formy, kłaść też łyżeczkę konfitur/truskawek. Piec w 180 stopniach 20-25 minut.


sobota, 20 marca 2010
Brazylijska tarta z owocami i kremem migdałowym

brazylijska tarta z owocami i kremem migdałowym

brazylijska tarta z owocami i kremem migdałowym 2

Kruche ciasto, słodki krem i soczyste owoce. Cudeńko. Pierwsza tarta od bardzo dawna. Oczywiście powstała przez przypadek - pewnienie odnalazłabym tego przepisu (z jednego z segregatorów Kolekcji Dobrej Kuchni sprzed X lat), gdyby nie nadmiar kiwi.

Na małą tortownicę (u mnie 23 cm)

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

1 żółtko

szczypta soli

2/3 kostki masła

Zagnieść ciasto, oprószyć je mąką i odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować krem.

1/4 kostki masła

1/3 szklanki cukru pudru

4 łyżki mielonych migdałów

1 żółtko

1 całe jajko

1 łyżka likieru Grand Marnier lub innego (pominęłam)

+owoce i galaretka w jasnym kolorze (użyłam błyskawicznej polewy tortowej Tortenguss bodajże)

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie dodać resztę składników i jeszcze trochę poucierać.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę lub płaską formę na tartę, robiąc mały brzeg. Wyłożyć na nie krem i piec 20  minut w 220 stopniach. Ostudzić/

Po ostudzeniu ciasta ułożyć na nim owoce typu kiwi, pomarańcze, mandarynki, mango etc. Założyć obręcz tortownicy (jeśli ją zdejmowaliśmy i jeśli oczywiście w użyciu była tortownica). Zalać owoce tężejącą galaretką lub polewą. Schłodzić, do czasu, aż galaretka zastygnie.

Tartę dodaję do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk". :]

Ps. Wiosna przyszła!

niedziela, 14 marca 2010
Warkocz drożdżowy z serem (strucla serowa)

warkocz drożdżowy z serem

warkocz drożdżowy z serem 2

Wielu osobom ciasto drożdżowe kojarzy się z dzieciństwem. Zapach ciepłej drożdżówki, smak kruszonki... A mi nie. Babcia nigdy nie piekła (no, tylko pączki), a mama owszem, ale wtedy, kiedy byłam zbyt mała, żeby i jeść i pamiętać. Dlatego muszę sama sobie wypracować wzorzec idealnego drożdżowego. To jest z pewnościa jemu bardzo bliskie. Miękkie, delikatne, z twarożkowym nadzieniem... Rewelacyjny przepis Bajaderki z cincina. Drobniutkie zmiany. Czaiłam się na te warkocze od dawna. :]

Na dwa spore warkocze:

3 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki ciepłej wody

2,5 łyżeczki drożdży suszonych, lub ok. 40 dag świeżych

1/2 szklanki ciepłego mleka

szczypta soli

skórka z cytryny (dałam aromat cytrynowy)

4 łyżki miękkiego masła

1 jajo

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

250 g twarogu

1 jajo

1/2 szklanki cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dosypujemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż zacznie bąbelkować. Resztę składników na ciasto wymieszać (można mikserem). Dodać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odstawać od ręki. Musiałam dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut (nie musi podwajać objętości). W międzyczasie zmiksować wszystkie składniki nadzienia.

Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia na prostokąt ok. 20x30 cm. W środkowej części wzdłuż dłuższego boku rozłożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie na paski o szerokości ok. 1,5 cm i przekładać je na przeciwległą stronę, zaplatając je na przemian w warkocz. Instrukcja obrazkowa na cincinie, jeśli ktoś potrzebuje. :] Razem z papierem przenieść na blachę, lub do keksówek (piekłam w keksówkach, ładnie zachowały kształt). Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem (tak jakoś mi umknęło) i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.


 
1 , 2



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.