piątek, 30 lipca 2010
Ciasto z cukinią i marchewką, z kremem serowym

ciasto cukiniowe zucchini cake3

Mówisz:warzywa, myślisz:ciasto!

No, może nie myśląc o pomidorach, albo kalafiorze (chociaż.. quiche, tarta?).

Ale po bardzo satysfakcjonujących próbach marchewkowych, przyszła pora na coś nowego. I tak właśnie Pani Cukinia (to w ramach przeprosin za to, że kiedyś nazywałam ją "wielkim ogórkiem":< )zamiast w czyimś garncu na zupę znalazła się u mnie w piekarniku. A konkretniej, w aromatycznym, wilgotnym cieście przykrytym słodkim twarożkiem. I jak tu nie lubić warzyw?

ciasto cukiniowe zucchini cake4

Na blaszkę ok. 22x26 cm (ciasto wychodzi raczej niskie)

80 g cukinii

100 g marchwii

225 g mąki

2 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka przyprawy do szarlotki*, lub cynamonu

3/4 szklanki cukru trzcinowego

5 łyżek oleju

 

Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Wymieszać z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i wyłożyć ciastem natłuszczoną blaszkę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

 

Po ostudzeniu posmarować kremem serowym:

ciasto cukiniowe zucchini cake

250 g twarogu (mielonego, lub nie)

1/2 szklanki cukru pudru, lub mniej

łyżka masła

łyżeczka cukru wanilinowego

łyżeczka soku z cytryny

Nic prostszego - wszystko ucieramy.

Dla podkreślenia cukiniowatości ciasta mój krem zabarwiłam na zielono.

ciasto cukiniowe zucchini cake2

 

 

* przyprawa do szarlotki składa się z cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru.

Przepis zmodyfikowany na podstawie "100 klasycznych ciast i ciasteczek" W.Hobson.


środa, 28 lipca 2010
Blondies z białą czekoladą i malinami

blondies with white chocolate

Zdaje się, że biała czekolada będzie wkrótce największym tagiem na tym blogu. I o to chodzi!

Ola rozważała dylemat brownies vs. blondies i doszła do wniosku, że jak dobre blondies by nie bylo, to jednak większość osób faworyzuje ciemną czekoladą. Tak - nie jestem tą większością. I dzięki tym rozważaniom naszej Słodkiej Łyżeczki, upiekłam cudowne, ciężkie, wilgotne ciasto z chrupiącą skórką. To "chrup" przy krojeniu mile mnie zaskoczyło. Mocno biało-czekoladowe. Z dżemem malinowym domowej produkcji. Żyć, nie umierać.

Ponieważ jestem jak zwykle roztrzepana, trochę pokręciłam, więc podaję z moimi zmianami.

blondies with white chocolate recipe

Na blaszkę 25x22 cm*

200 g mąki

szczypta soli

200 g cukru muscovado

150 g białej czekolady

3 jaja

łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g masła

maliny/dżem malinowy

Masło topimy w garnuszku i trzymamy na gazie ok. 5 minut, aż zacznie nabierać brązowej barwy. Wtedy zostawiamy na 5 minut do ostudzenia i dodajemy pokrojoną na kawałki białą czekoladą. Nie mieszamy i ponownie dajemy garnuszkowi 5 minut spokoju. Dopiero potem dokładnie łączymy czekoladę z masłem.

Cukier ucieramy z jajami ok. 2 minut na puszystą masę.

blondies with white chocolate2

Dodajemy przesianą mąkę, sól, wanilię i lekko ostudzoną czekoladę. Mieszamy wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy malinami (lub kładziemy kupki dżemu) i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być złotawe i wyrośnięte.

blondies with white chocolate2

*nowa blaszka miala okazję się wykazać

wtorek, 27 lipca 2010
Cookies and cream truffles/oreo truffles - trufle ciasteczkowe

oreo truffles trufle ciasteczkowe

Cookies and cream. Smak, który doczekał się opisu w Wikipedii. Ciastko i krem. Proste? O tytuł wynalazcy spiera się kilka osób. Do poczytania tu. A jest o co się spierać. Nie jadłam lepszych lodów i lepszego sernika niż te o smaku cookies&cream. Zresztą setki tysięcy osób na świecie chyba się nie mylą?

Oryginalne słodkości cookies&cream bazują na ciastkach Oreo. Czemu nikt nie sprowadzi ich do tej naszej Polski?!:<

Można zrobić swoje, ale można radzić sobie na inne sposoby, np. z Hitami waniliowymi. I zrobić najpyszniejsze trufelki, jakie mogą być. Mówię za siebie, ale czemu nie spróbować? Są cu-dow-ne. Naprawdę! Słowo Wróżki!

 

Na 25 mniejszych trufelków:

250 g ciasteczek kakaowych z jasnym kremem

125 g serka kremowego

1,5 tabliczki dowolnej czekolady

Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno. Można w malakserze, ale ja zawsze robię to ręcznie. Wałkiem, tłuczkiem, czymkolwiek.

oreo truffles trufle ciasteczkowe przygotowanie

Dobrze wymieszać z serkiem na gładką masę. Formować z niej kulki i odkładać na talerzyk. Na pół godziny wstawić do lodówki.

A potem... czas na kąpiel!

oreo truffles trufle ciasteczkowe dipping

Po tym czasie łatwo będzie je zanurzać w rozpuszczonej na parze czekoladzie. Ja robiłam to wrzucając je do garnuszka z czekoladą (garnek cały czas stał w drugim, tym z gorącą wodą, żeby czekolada nie zastygała) i turlając widelcami.

Odkładać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Lub wcześniej ozdobić wedle upodobań.

 

oreo truffles trufle ciasteczkowe 2

cookie monster and oreo truffles

Przepis oparty na tym.

 

Mam do Was jeszcze jedną prośbę. Proszę, podpiszcie petycję przeciwko bestialskiemu traktowaniu zwierząt w Chinach. I nie oglądajcie filmu.  Tak mi doradzono.

niedziela, 25 lipca 2010
Muffinki z czereśniami i czekoladą

muffinki z czereśniami i czekoladą

Dżem wiśniowy. Kompot wiśniowy. Tort z wiśniami. Wiśnie kandyzowane. Galaretka wiśniowa. Wisienka na torcie. A co z czereśniami? Moja teoria brzmi (pomijając fakt, że są po prostu sporo droższe): są zbyt dobre na surowo, żeby jeść je w przetworzonej postaci.

Ale dziś rano pierwszą rzeczą, którą zobaczyłam, jak zwykle był cupcake z wisienką (a może czereśnią?) na czubku. Nie prawdziwy, oczywiście. Jeden z tych 36, które wiszą nad łóżkiem. I które są tam właśnie po to, żeby były tą pierwszą rzeczą. Cały dzień chodziła za mną ochota na zrobienie czegoś słodkiego. Ale słodkiego w tym sensie... prawdziwie cukrowo-wróżkowego. Babeczka. Z czereśnią na czapeczce z bitej śmietany.

Przepis jest tutaj. Od siebie dodałam czekoladę i pominęłam białą czekoladą (wiem, że to dla mnie nietypowe!:)  ).

Czy jest coś bardziej uroczego, niż babeczka z czereśnią na czubku?

 

300 g mąki

100 g cukru pudru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajo

250 ml maślanki

60 ml oleju

2 garści wydrylowanych, pokrojonych czereśni

60 g posiekanej drobno, gorzkiej czekolady

 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, solą i proszkiem, oraz czekoladą. Dodajemy jajko roztrzepane z maślanką i olejem. Mieszamy krótko. Na koniec dosypujemy czereśnie i jeszcze chwilę mieszamy.

muffinki z czereśniami i czekoladą przygotowanie

 

Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i z radością obserwujemy, jak rosną i rosną i rosną.

muffinki z czereśniami i czekoladą przygotowanie2

Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach.

 

muffinki z czereśniami i czekoladą1

muffinki z czereśniami i czekoladą2

Przepraszam, Muffinku. :<

sobota, 24 lipca 2010
Niemiecki pudding z makaronem, twarogiem i wanilią

niemiecki pudding z twarogiem makaronem i waniliąJeśli mam jakąś książkę, z której nie wypróbowałam ani jednego przepisu, mam wyrzuty sumienia. I tak właśnie było z uroczą książką "Desery" wyd. Parragon. Aż do czwartku, kiedy z okazji tego, że akurat mam pod ręką wszystkie składniki, powstał ten słodki deser. W roli obiadu. :)

Idealny dla wszystkich, którzy kochają smak naleśników z twarogiem. A da się go nie kochać?

175 g makaronu jajecznego (najlepiej typu wstążki)

115 g twarożku śmietankowego

225 g serka wiejskiego

85 g drobnego cukru

2 jaja

125 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka esencji waniliowej

szczypta cynamonu

kilka kropel soku z cytryny

na kruszonkę:

25 g płatków migdałowych

25 g tartej bułki

4 łyżki masła

 

Żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną masła. Ugotować makaron.

W misce utrzeć serek śmietankowy i wiejski, dodając cukier. Dodać po jednym jajku, a następnie resztę składników. Mieszankę przełożyć do naczynia.

Masło roztopić na patelni. Podsmażyć w nim płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją (ok.1,5 minuty). Zdjąć patelnię z ognia i dodać tartą bułkę. Dodałam trochę więcej. Kruszonką posypać wierzch. Zapiekać pudding ok. 35-40 minut w 180 stopniach, aż się zetnie.

Można posypać cukrem pudrem.

 

A ja już nie mogę się doczekać, aż pokażę Wam coś, co dziś dostałam. Wspaniały, przepiękny unikat! Muszę upiec dla niego ładną oprawę. :)

 
1 , 2 , 3



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.