czwartek, 24 maja 2012
Sernik z nutellą

sernik z nutellą nutella cheesecake

W wakacje okazało się, że nie mam wcale tyle czasu, ile myślałam, że mieć będę. Właściwie lada chwila będę człowiekiem pracy, wyrabiającym 28373% normy. Póki co więc, wymyślne torty i inne pochłaniacze czasu odkładam na później (z łezką w oku, bo już mam masę planów i pomysłów :c  ) i już przeglądam na pocieszenie śliczne, pachnące nowością, ledwo co przywiezione zza oceanu książki (klik, klik)z mnóstwem przepisów na ciasteczka. Za to zrobiłam coś, co chodziło za mną od dłuższego czasu - sernik + nutella (która w końcu dotrwała do tego pomysłu). Czy coś tu by mogło być niedobre?

Na blaszkę ok. 20x20 cm

200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive

50 g masła

Masa:

500 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego, ew. 3-krotnie zmielony twaróg

2 jaja

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki nutelli

Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wanilię, 1/3 szklanki kremówki i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Do reszty połowy dodajemy nutellę i 1 łyżkę śmietanki. Ucieramy i wykładamy na masę jasną. Całość pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Ostudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przepis na podstawie tego.

poniedziałek, 21 maja 2012
Ciasteczka bananowe z masłem orzechowym

ciasteczka bananowe z masłem orzechowym banana cookies peanut butter

Ciasteczka przedmaturalne. Wszyscy w końcu wiemy, że banany zawierają mnóstwo witamin, wapnia, magnezu i całej reszty cudotwórczych składników z tablicy Mendelejewa. Ciasteczka bananowe powinny być więc idealne na myślenie, jak doszłam do wniosku. Do tego trochę  orzechowego, czyli kolejna porcja magnezu. No i żeby nie zajęło dużo czasu, który miał zostać na siedzenie w książkach. I tak powstał miękkie ciasteczka przekładane kremem z masła orzechowego.Co prawda za faktyczny efekt działania składników na mózg nie ręczę, ale za smak jak najbardziej. :)

Na ok. 20 ciasteczek:

1 szklanka cukru

200 g miękkiego masła

3 szklanki mąki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

1 banan, pokrojony na plasterki grubości ok. 4 mm

Krem:

1/2 szklanki masła orzechowego

50 g miękkiego mała

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki śmietanki 30 lub 36%

Najpierw ciasteczka: ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodając resztę składników. Jeśli ciasto będzie bardzo lepkie, możemy dosypać mąki. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki z ciasta. Układamy je w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą lekko rozpłaszczamy na placuszek. Pieczemy około 15 minut w 175 stopniach, aż będą lekko zezłocone. Ostudzone przekładamy kremem, który jest jeszcze prostszy: wszystko ucieramy na gładko i voila.

wtorek, 15 maja 2012
Bitki z makiem

bitki z makiem

Matury się końcą, mam czas na wpis. :D

Chyba każdy zna te ciasteczka. Dwa biszkopciki posypane makiem i przełożone powidłami. Te były dla bitkowego wielbiciela i specjalisty od ich rozróżniania (czy sypkie, czy miękkie, czy śliwka, czy truskawka)więc jeśli ocenił je na dobre, to można mieć całkowitą pewność, że dobre były.

3 białka

80 g drobnego cukru lub cukru pudru

75 g przesianej mąki

3 łyżki maku, do posypania

dżem lub powidła do przełożenia

 

Zaczynamy od włączenia piekarnika i nastawienia temperatury na 180 stopni.

No i tak: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodać żółtka i chwilkę miksować. Potem delikatnie wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółka - o średnicy ok. 3-4 cm. Pamiętamy o odstępach. Posypujemy je makiem. Wyszły mi dwie blachy.

Pieczemy około 10 minut, aż ciasteczka będą złociste.

Po lekkim ostudzeniu zdejmujemy z blachy i studzimy całkowicie. Gotowe przekładamy dżemem.

bitki z makiem 2

Przepis tutaj.

czwartek, 10 maja 2012
Brownies karmelowe z kremem mascarpone

brownies karmelowe z kremem mascarpone caramel brownies

Intensywnie czekoladowe brownies, krem z mascarpone, karmelu,orzeszków ziemnych i mleka w proszku, a zamiast wisienki na torcie - orzeszki pokryte polewą karmelową.

Jedno z ciast, które po zobaczeniu odznaczam w myślach - ZROBIĆ. Ale potem jest, jak jest. Czasem trudno znaleźć czas na stanie przy kuchence i robienie najprawdziwszego, maślanego karmelu, na składanie ciasta, na robienie polewy.. Ale jak już się znajdzie - zapach karmelizowanego cukru wynagradza czas spędzony nad garnuszkiem, a samo ciasto jest jednym z najlepszych, jakie robiłam. Zwłaszcza krem. *.*  W sumie jeszcze miałam wspomnieć.. jednym z niewielu sklepowych ciast, jakie naprawdę, naprawdę lubię jest caramel brownie tower z Coffeheaven. Tak tak, mrożone, gotowce, sieciówkowe, etc. etc., no ale jest smaczne. Przynajmniej dla mnie. I to brownies trochę mi je właśnie przypomina. Więc jeśli znacie i lubicie - warto tym bardziej spróbować zrobić swoją wersję.

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

3 jaja

220 g drobnego cukru

120 g mąki

 

Masa karmelowa z mascarpone:

250 g sera mascarpone

2 szklanki mleka w proszku

100 g solonych orzeszków ziemnych

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru

 

Polewa karmelowa:

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

4 łyżki glukozy w proszku (niekoniecznie)

 

+100 g solonych orzeszków ziemnych na wierzch

 brownies karmelowe z kremem mascarpone caramel brownies 2

Orzeszki ziemne - całe 200 g wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasno-brązowy kolor - trwa to około 10 minut. Ostudzić. Orzechy można też lekko zrumienić na suchej patelni.

Teraz ciasto: Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę roztapiamy z masłem i studzimy. Jaja ucieramy z cukrem około 10 minut, na puszystą masę. Mieszamy z ostudzoną czekoladą i przesianą mąką. Delikatnie mieszamy i jednolite ciasto wlewamy do blaszki. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.

 

W międzyczasie - masa karmelowa.

Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką przez około 15 minut. Trzeba uważać, żeby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlewamy 1/2 szklanki wody. ostrożnie, bo trochę pryska. Gotujemy przez chwilkę, aż uzyskamy gładką, brązową masę. Trzeba trochę przestudzić i do jeszcze ciepłej wsypać przesiane mleko w proszku. Ucieramy na gładką masę. 100 g uprażonych orzeszków ziemnych drobno siekamy lub grubo mielimy w młynku do kawy lub blenderze. Dodajemy do ostudzonej masy karmelowej i na koniec dodajemy już tylko mascarpone. Odstawiamy.

Teraz jeszcze polewa: karmel z masła i cukru przygotowujemy podobnie, jak ten do kremu: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Gdy cukier zbrązowieje, wlewamy śmietankę. Gotujemy przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodajemy glukozę. Mieszamy i studzimy. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić ją do smaku.

W czasie, kiedy polewa lekko gęstnieje, składamy ciasto: ostudzony blat czekoladowy przekrajamy w poprzek, jak biszkopt. Dolną warstwę smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejnym blatem i rozsmarowujemy na nim resztę kremu. Na wierzch sypiemy resztę - 100 g - orzeszków. Polewamy karmelem ze śmietanki.

Odstawiamy nasze dzieło do lodówki. Przed podaniem zostawiamy na kilkanaście minut w temp. pokojowej.

21:23, cukrowawrozka
Link Komentarze (18) »
sobota, 05 maja 2012
Double nutella oreo cake - ciasto z nutellą i ciasteczkami oreo

double nutella oreo cake cookies ciasto

Z cyklu "przygotowania do matury". Jak nie zdam, chociaż będą miała poczucie, że odkryłam za to mnóstwo fantastycznych smaków. :(

Z nutellą i oreo jest tak, że najlepsze są jak dla mnie przetworzone. W sernikach, lodach, ciastach, czymkolwiek. Wiem, że są ludzie, u których słoik nutelli nie postoi dłużej, niż 3 dni. Oczywiście od czasu do czasu, nurkuję w nim łyżeczką (broń Boże na chleb!), ale jakoś tak.. wolę te kremy z białymi paskami. Wiecie, o co chodzi na pewno. Wprawdzie zawierają z 10 razy mniej orzechów, więc mózg pewnie nie cieszy się z utraty takiej dawki magnezu, ale co zrobić. Pasiaste do jedzenia, nutella do pieczenia.

A nutella i ciasteczka razem wzięte? W cieście, które konsystencją przypomina brownies albo blondies? Oczywista oczywistość, że nie mogłam czekać ze zrobieniem. Było na tyle dobre, że trafiło zamiast kwiatka do mojej wychowawczyni, która dzielnie wytrzymywała z nami 3 lata.

 Na blaszkę ok. 20x20 cm

1/2 szklanki nutelli

8 ciasteczek oreo, pokruszonych

1 szklanka cukru

2 1/2 szklanki mąki

200 g miękkiego masła

1 płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajo

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajo i wanilię. Dosypujemy mieszankę mączną i ucieramy do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy je na połowę.

Jedną połowę miksujemy z nutellą, a drugą z pokruszonymi ciastkami.

Na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy ciasto z nutellą i ugniatamy, tworząc równą warstwę. Na wierzchu to samo robimy z ciastem z Oreo.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

 

 

Przepis znaleziony tu.




Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.