niedziela, 13 września 2009
Ciasteczka z kremem
"K:(...)Bo możemy jeszcze upiec coś z tej książki... O: Ej, ja też mam taką samą! K: I co ci się z niej podoba? Bo mi się podoba.. (kartkuje) O: Ja zawsze chciałam upiec takie ciasteczka z kremem, o te. K: Ja też je chciałam upiec! "
I tak powstały ciasteczka do herbaty. : ] Idealne ciasteczka do popołudniowej herbatki z rodziną. Delikatny i gładki krem posmakuje każdemu. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a na dodatek jest to świetna zabawa w kuchni. (Zwłaszcza konkurencja, kto ładniej ponakłuwa ciasteczka!) Składniki na ciasteczka : Krem : 2 szklanki mąki 1-3 łyżki mleka 1 szklanka masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki bitej śmietany 1/4 szklanki masła cukier kryształ do obtoczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
W dużum pojemniku mikserem ucieramy wszystkie składniki ciasteczek przez 3 minuty na niskich obrotach, często zagarniając mieszaninę ze ścianek. Ciasto dzielimy na 3 części, zawijamy w papier i zostawiamy w lodówce do stwardnienia na około 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy każdą część ciasta do grubości 3 mm, wycinamy foremką krążki o średnicy około 4 cm i po obtoczeniu obydwu stron w cukrze, układamy na natłuszczonych formach zachowując 3 cm odstępy. Nakłuwamy wykałaczą lub widelcem i pieczemy 6-9 minut, aż będą pękate, ale wciąż jasne. Po upieczeniu zdejmujemy z formy i czekamy aż przestygną. Składniki kremu ucieramy podobnie jak ciasto. Nakładamy po 1/2 łyżeczki kremu na spodu połowy ciasteczek i przykrywamy pozostałymi krążkami.
Smaczenego! <3
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tutaj rzeczy
Spis przepisów:
Tam też jest słodko...
Tagi
jeśli po wypróbowaniu przepisu zamieścisz swoją opinię. Będzie to przydatne dla mnie i innych. Dziękuję. :] ![]() ![]() ![]() ![]() |