czwartek, 11 listopada 2010
Muffinki pomidorowe z mozarellą i bazylią

muffinki pomidorowe z mozarellą i bazylią przepis

Uwielbiam prezenty "dla ciebie z myślą o mnie". W zeszłym roku była to książka o muffinach. I systematycznie odhaczam kolejne przepisy, które testuje nie kto inny, jak wspaniali darczyńcy. Była prośba o muffinki wytrawne. Więc wyjątkowo nie na słodko, ale za to pysznie, serowo i troszkę.. pizzowo?

Na 12 sztuk: (wyszło mi więcej)

2 średniej wielkości pomidory

mała cebula

ząbek czosnku

pęczek bazylii (użyłam suszonej)

100 g mozarelli

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

2 łyżeczki soli

pieprz mielony

2 jajka

5 łyżek oliwy

250 ml mleka

 

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek i mozarellę też drobno kroimy (użyłam tarkowanej). Bazylię siekamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem, solą, sodą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i bazylię. Jajka roztrzepujemy z oliwą, serem i mlekiem. Wraz z pomidorami dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Bardzo dobrze smakują na ciepło. : )

muffinki pomidorowe z mozarellą i bazylią przepis 2

sobota, 21 sierpnia 2010
Pizzerki a.k.a. ślimaczki pizzowe

pizzerki ślimaczki pizzowe cebulaczki

pizzerki ślimaczki pizzowe cebulaczki przepis

Czyli maleńkie, pyszne pizze w krucho-drożdżowym cieście. Moja mama robiła je, od jak dawna pamiętam. Wprawdzie zwykła nazywać je cebulaczkami, ale kawał czasu temu ochrzciłam je ślimaczkami pizzowymi i tak zostało.

Jeśli miałabym wybrać kilka "rodzinnych przepisów", to jednym byłby właśnie ten. A to dlatego, że wszyscy goście zawsze wyglądają ślimaczków pani M. Takie jej danie firmowe. Podejrzewam, że zaraziła ich nimi jeszcze podczas studiów. (A to dlatego, że dziś piecze je na spotkanie klasowe - w końcu stara miłość nie rdzewieje!)

Przepis już kiedyś się pojawił, ale ponieważ zrobiłam im lepsze zdjęcia, pomyślałam, że warto byłoby je przypomnieć.

Ciasto:

4 szklanki mąki

4 jajka

1/4 l kwaśnej śmietany, najlepiej 18 %

4 dag drożdży

kostka masła

szczypta soli

szczypta cukru

Ważne jest, żeby wszystkie skłądniki miały tę samą temperaturę!

Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz.

Farsz:

ok. 0,5 kg sera

ok. 30 dag pieczarek

ok.30 dag cebuli

sól i pieprz do smaku

Podane ilości są niestety przybliżone. Jak to z mamami jest - farsz zawsze powstaje "na oko" :]

Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze starkowanym serem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą, lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdybyście widzieli moje krzywe plasterki... Brrr!

Tak samo postępujemy z resztą farszu i ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci. Voila! Czujcie się jak u mnie w kuchni. :)

sobota, 12 czerwca 2010
Ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamowe

Nigdy nie przepadałam za sezamkami. Ani za sezamem w ogóle.  Kiedyś zdrapywany z każdej bułki, teraz doczekał się udziału w ciasteczkach. Bardzo prostych, bardzo smacznych. Wdg mamy dobrych do piwa. :]

Do piątku przerwa, więc blogowe zaległości nadrobię po 19.06. Jedziemy uczyć się ekologii i brodzić po rzekach. : ] Więc ciasto truskawkowe musi zaczekać z publikacją. Tymczasem sezamki:

1,5 szklanki mąki

4 łyżki kwaśnej śmietany

15 dag sezamu

4 łyżki oleju słonecznikowego/oliwy

duża szczypta soli

2 jaja

łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, oraz 12 dag sezamu. Dodać jedno jajo, olej i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i układać je na blaszce. Posmarować je roztrzepanym drugim jajkiem i posypać pozostałym sezamem. Piec ok.20 minut w 170 stopniach.

środa, 30 grudnia 2009
Ślimaczki pizzowe

slimaczki

 

Czyli maleńkie, pyszne pizze w krucho-drożdżowym cieście. Moja mama robiła je, od jak dawna pamiętam. Wprawdzie zwykła nazywać je cebulaczkami, ale kawał czasu temu ochrzciłam je ślimaczkami pizzowymi i tak zostało. U nas pojawiają się na każdym przyjęciu i zawsze są jednym z najbardziej rozchwytywanych dań. :]

Ciasto:

4 szklanki mąki

4 jajka

1/4 l kwaśnej śmietany, najlepiej 18 %

4 dag drożdży

kostka masła

szczypta soli

szczypta cukru

Ważne jest, żeby wszystkie skłądniki miały tę samą temperaturę!

Wszystkie produkty łączymy ze sobą i siekamy nożem. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. W międzyczasie robimy farsz.

Farsz:

ok. 0,5 kg sera

ok. 30 dag pieczarek

ok.30 dag cebuli

sól i pieprz do smaku

Podane ilości są niestety przybliżone, gdyż farsz zawsze powstaje "na oko" :]

Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na oddzielnych patelniach. Pieczarki powinny być pod przykryciem. Po wystudzeniu mieszamy ze starkowanym serem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy je cienko na duży prostokąt. Równomiernie nakładamy na niego farsz (nie za cienko, nie za grubo) i ciasno zwijamy od dłuższego brzegu, żeby powstała długa rolada. Brzeg sklejamy zimną wodą, lub białkiem. Kroimy rulon na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z resztą farszu i ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto się ładnie zezłoci. Voila!

 

niedziela, 13 września 2009
Kremowa zupa dyniowa

dyniowa

Jak można nie kochać zupy dyniowej? Szkoda, że w Polsce nie jest tak popularna, jak w niektórych krajach... Tam, gdzie zamiast barszczu instant jest instant pumpkin soup. :]

Przepis pochodzi od wujka, który serwował bardzo podobną (nie identyczną, bo z czasem uleciał mu dokładny przepis) dawno temu w swoim hotelu w Australii - podobno była słynna w okolicy - nic dziwnego! :)

1/2 dyni średniej wielkości

3 marchewki

2 ziemniaki

1/2 cebuli

sól, pieprz, 3 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy

trochę masła

kostka rosołowa

chleb/bułka na grzanki

Bajecznie proste: dynię obieramy, odpestkowujemy i kroimy w kostkę. Gotujemy razem z ziemniakami i marchewką (te warzywa też kroimy), kostką rosołową i przyprawami. Dodajemy posiekaną i podsmażoną na maśle cebulkę.

Wyjmujemy liść i ziele angielskie. Odcedzamy wywar od warzyw. Warzywa miksujemy na gładką papkę i łączymy z wywarem. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej podawać z pieczywem pokrojonym w kostczkę i podsmażonym na maśle.

O.

Tagi: wytrawnie
22:15, szalonymuchomor , wytrawnie
Link Komentarze (1) »



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.