sobota, 31 marca 2012
Wiosenne babeczki

flower cupcakes in glass

flower cupcakes in glass 2

Powoli, powoli, ale ciągle się ociepla. (EDIT 31.03 - ŚNIEG?!) Wiosna idzie. Dlatego już podczas robienia cupcake'ów w słoiczkach wpadłam na ten właśnie pomysł, którym chciałam się podzielić. :)

Ziemia. A na ziemi trawka i kwiatki. Kupiłam wszystko, co było potrzebne i wychodząc z założenia, że po co uczyć się do matury, skoro można piec - zrobiłam. W roli ziemi ciasto czekoladowe, a za trawkę robi krem serowy. Technika pieczenia - po prostu nakładamy ciasto do około 1/2 wysokości naczynek i wstawiamy je do większego naczynia wypełnionego wodą na wysokość ok 2-3 cm. Pieczemy ok. 35 minut.

Tym samym mogą być idealnymi Wielkanocnymi babeczkami, zaraz obok zeszłorocznych koszyczków.

wtorek, 06 marca 2012
Muffinki jabłkowe z kremem serowym

muffinki jabłkowez kremem serowym

Mało jaki wypiek jest tak uroczy jak muffinka z czapeczką z kolorowego kremu. A potrzebowałam czegoś bardzo twarzowego, co by ładnie wyglądało na zdjęciach w zestawieniu z mym ryjkiem ("Twórca i dzieło") i babeczka, którą sobie trzymam na fejsbukowym zdjęciu, to właśnie z tych. Ale żeby nie było zbytniego przerostu formy nad treścią, no i żeby bez wstydu nimi poczęstować, wybrałam muffinki z dodatkiem jabłek, dzięki którym są wilgotne i dość długo świeże. Jak jabłka, to i cynamon. Albo wanilia. Dałam jedno i drugie. A na wierzch - ulubiony krem twarożkowy.

na 12 sztuk:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

2 jaja

3/4 szklanki cukru

2 jabłka, obrane i starkowane

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

250 g twarogu

100 g przesianego cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

60 g miękkiego masła

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Maślankę roztrzepujemy z jajkiem, olejem, cukrem, jabłkami i ekstraktem waniliowym.  Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.

Krem jak zwykle - wszystko ucieramy i nakładamy na ostudzone babeczki.

 

Przepis znaleziony tu.


sobota, 21 stycznia 2012
Muffinki pina colada

muffinki pina colada cupcakes z ananasem muffins

Obiecane wieki temu i w końcu zrobione. Skoro udało się odgadnąć, co to za kombinacja smakowa, chyba efekt wyszedł zamierzony. Pina colada, czyli oczywiście kokos, ananas i rum- połączenie znane z jednego z najpopularniejszych koktajli. W babeczkach sprawdziło się idealnie. Przy okazji odkryłam, że coraz bardziej przekonuję się do ananasa - kiedyś "fe" - czy to z puszki, czy surowy; teraz ten w syropie uznaję za całkiem smaczny.

12 sztuk:

90 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50 g wiórków kokosowych

300 g ananasa z puszki

1 jajko120 g brązowego cukru

80 ml oleju słonecznikowego

250 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru

2 łyżki rumu (sugeruję trochę więcej, bo u mnie był jednak mało wyczuwalny)

 

Mąkę mieszamy z wiórkami, proszkiem i sodą.

Ananas odcedzamy z zalewy i 250 g kroimy w drobną kostkę, a 50 g w nieco większe kawałki do dekoracji. Jako rozbełtujemy  z cukrem, olejem, jogurtem, rumem i ananasem pokrojonym w kostkę. Łączymy z mieszanką mączną i mieszamy łychą do powstania w miarę jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po ostudzeniu można polukrować lub udekorować kremem lub bitą śmietaną. I oczywiście ananas na wierzch, żeby nie było wątpliwości, co jest w środku. :)

poniedziałek, 13 czerwca 2011
Muffinki z oranżadą

muffinki z oranżadą

muffinki z oranżadą 2

Skoro dolewa się colę, to czemu by nie oranżadę? Skoro już z początkiem lata tak jakoś znalazła się w domu... No i potrzebowałam muffinków. Właśnie czegoś małego, na czym można pogryzmolić słówka i ułożyć z nich zdanie.

Chociaż właściwie ma głównie nadawać puszystość, co faktycznie robi, czuć też jej lekki posmak. Ogółem, jak to muffinki, sposób na pożyteczne wykorzystanie kilkunastu minut i uszczęśliwienie Kogoś. : )

Na 12 sztuk:

200 g mąki (1 szklanka i kopiasta łyżka)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

150 ml oranżady lub innego napoju - ważne, żeby był gazowany

2 jaja

100 ml oleju

łyżeczka ekstraktu waniliowego

+ cukier puder i woda na lukier

 

I teraz jak zwykle - suche do suchych, mokre do mokrych. Czyli mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem, a jajka i resztę składników roztrzepujemy razem w oddzielnej miseczce. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach.

Z cukru pudru i wody robimy gęsty lukier i dekorujemy muffinki.

Przepis znaleziony tu.

poniedziałek, 09 maja 2011
Babeczki kakaowe z serem i truskawkami

babeczki kakaowe z serem i truskawkami

Jakkolwiek pyszne by nie były (a były bardzo bardzo bardzo!), najlepsze było w nich to, że były robione w przemiłym towarzystwie. Aż dziwne, jak rozmowy przy przesiewaniu kakao i odmierzaniu cukru zbliżają ludzi. Trochę jak dialogi z dr. House'a, gdzie zawsze najważniejsze sprawy wychodzą w sytuacjach, w których są przerywane wstawkami typu "Nie damy rady wyciąć tego guza!". : )

Ale co do babeczek - spód jest intensywnie kakaowy i browniesowaty. Masy serowej trudno nie lubić. I zamiast wisienek na torcie - truskawki. I właściwie zrobienie razem z pieczeniem zajmuje.. godzinę? Przepis z Kwestii Smaku, więc raczej niezawodny. :)

100 g masła

100 g mąki

100 g brązowego cukru

40 g kakao

2 jaja

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

200 g sera śmietankowego lub zmielonego twarogu

1 łyżka mąki

3 łyżki cukru

1 białko jaja

+ truskawki albo wiśnie z syropu / konfitury

 

Składniki masy serowej ucieramy.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, bo już zaraz będzie potrzebny. Masło topimy i dodajemy przesiane kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę składników i dodatkowo 3 łyżki konfitury lub owoców w syropie. Masę kakaową nakładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki do ok. 1/2 wysokości. Na to wykładamy masę serową i po kilka owoców. Pieczemy ok. 23 minut (tak, śmieszny czas. :)  )



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7



Będzie mi miło,
jeśli po wypróbowaniu
przepisu zamieścisz swoją opinię.
Będzie to przydatne
dla mnie i innych.
Dziękuję. :]













my foodgawker gallery




Durszlak.pl

Liczniki
banerek
polonia_telegram468x60


Zdjęcia i treści zamieszczone
na blogu są moją
własnością i nie zgadzam się
na ich wykorzystywanie
bez mojej zgody.